HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
05.01.2023 | Pavel Blažek | A-tým

Základní část jde do finále! Poutníci hostí Náměšť nad Oslavou a světelské Skláře


Poslední dva zápasy čekají na Poutníky v základní části Krajské ligy Vysočiny. Nejprve v pátek 6.ledna zavítá do Pelhřimova celek Náměště nad Oslavou k dohrávanému utkání 17.kola a utkání začne úderem 19.hodiny. A již následující den, v sobotu 7.ledna, zavítá k Bělé vedoucí celek soutěže - Světlá nad Sázavou. Tento zápas začne v tradiční čas, tedy v 17 hodin.

Tento článek patří k zápasu HCP - NNO 6:1

TJ Náměšť nad Oslavou

Hokejisté z Náměště nad Oslavou měli velmi špatný vstup do aktuálního ročníku Krajské ligy Vysočiny, když dokázali zvítězit až ve svém šestém zápase, z Ledče nad Sázavou putovaly k Oslavě dva body po výsledku 3:4 po prodloužení. Dalšího dvoubodového vítězství dosáhli žlutomodří na konci října 2022 a byly to cenné body, neboť v domácím prostředí Náměšť udolala Žihadla z Moravských Budějovic 5:4 po nájezdech. Hned poté navázala Náměšť první tříbodovou výhru v sezóně, z ledu poslední Bystřice nad Pernštejnem putovala na konto žlutomodrých výhra 3:5. Ovšem žádné bodové žně se nekonaly a Náměšť přidala další vítězství až na konci listopadu 2022, kdy u Oslavy hostovala Telč a prohrála 7:4. Zatím naposledy se Náměšť radovala z vítězství těsně před Vánoci, kdy Náměšť hostila Humpolec a domácí si pod stromeček nadělili výhru 5:4. Většinu utkání aktuálního ročníku ale Náměšť nezvládla a to je hlavním důvodem, proč se tým od Oslavy nachází na desátém místě tabulky Krajské ligy Vysočiny se čtrnácti body. Jako poslední celek se tedy Náměšť kvalifikovala do prolínací soutěže o play-off a ve zbytku sezóny může své postavení ještě vylepšit, na devátou Ledeč nad Sázavou ztrácí žlutomodří jediný bod.

Jednoznačným střeleckým i bodovým lídrem Náměště je Miroslav Bednář. Tento odchovanec třebíčského hokeje, který krátce nakoukl do tehdy druholigového Klášterce nad Ohří, v letošní sezóně zaznamenal osmnáct branek a devět nahrávek. Dalšími hráči Náměště s vyšší produktivitou jsou Lukáš Hort (5+18) či Jiří Krčál (5+14).

Vzájemný duel v letošní sezóně

V rámci 6.kola cestovali Poutníci do Náměště nad Oslavou a na cestu domů si přibalili tříbodové vítězství. Skóre utkání otevřel zkraje první třetiny Petr Votápek a Jiří Kochrda s Markem Hadravou do úvodní sirény stihli zajistit pro Pelhřimov tříbrankový náskok. Ve druhé části se vedení hostů překlopilo do rozhodující podoby, nejprve sice snížili domácí stav utkání, ale zásahy Petra Votápka, Davida Šuláka a Filipa Kasalého dodali Poutníkům potřebný klid. Ve třetí třetině domácí korigovali skóre dvěma zásahy, na vítězství Poutníků 3:6 se ale nic nezměnilo.

HC Světlá nad Sázavou

Skláři ze Světlé nad Sázavou prožívají parádní sezónu. Do posledního kola základní části si nesou jednobodový náskok na čele tabulky před dotírající Chotěboří. Skláři jsou současně jediným týmem Krajské ligy Vysočiny, který dosud dokázal bodovat v každém svém zápase. Navíc Skláři v aktuálním ročníku Krajské ligy Vysočiny pouze jednou poznali hořkost porážky, na ledě nedalekého Humpolce Světlá nad Sázavou prohrála 4:3 po prodloužení. Ale ani Sklářům se nevyhnuly některé výpadky, např. beznadějně poslední Orli z Bystřice nad Pernštejnem si od Sázavy odvezli jeden bod za prohru 3:2 po samostatných nájezdech. V zápase s Pelhřimovem jde Sklářům o hodně, lze tedy očekávat bojovné utkání.

Produktivitu Světlé nad Sázavou v základní části ovládl Pavel Blažek, který má bohaté zkušenosti s hokejem v Havlíčkově Brodě a v Chotěboři, poslední roky ale hraje převážně za Světlou nad Sázavou. Skalní fanoušci pelhřimovského hokeje si mohou pamatovat, že Blažek v minulosti krátce nosil dres s poutníkem na prsou, v tehdy druholigovém Pelhřimově nastoupil Blažek k osmi utkáním, ale do statistik se výrazněji nezapsal. Letos ale stihl vsítit sedmnáct branek a přidat stejný počet asistencí, čímž se řadí mezi nejproduktivnější hráče soutěže. S odstupem v kanadském bodování následují Jan Kubát (11+13) či Tomáš Kratochvíl (13+9).

Vzájemný duel v letošní sezóně

Poutníci vyrazili do Světlé nad Sázavou v rámci 11.kola a oba soupeři předvedli více než vyrovnanou bitvu, kdy po šedesáti minutách svítil na světelné tabuli v hokeji málo vídaný bezbrankový stav. Poutníci tak patří vedle Humpolce, Bystřice nad Pernštejnem, Chotěboře a Moravských Budějovic k týmům, které Skláře v letošní sezóně obrali o nějaký ten bod. V prodloužení ale rozhodl Piskač a prémiový bod navíc tak putoval na konto Světlé nad Sázavou po vítězství 1:0 po prodloužení.

Poutníci už mají jistotu, že základní část zakončí na třetím místě tabulky a pro první kolo play-off se tedy rýsuje stejný soupeř jako loni, tedy Velká Bíteš. Play-off je ale úplně jiná soutěž a domácí hráči jistě budou chtít ukázat, že budou ve vyřazovací části svým soupeřům nebezpečným protivníkem. Proto je třeba se na vyřazovací část správně naladit a k tomu Poutníci potřebují i své fanoušky. Přijďte tedy podpořit pelhřimovské hokejisty, aby se správně naladili na nejdůležitější část sezóny.

Pavel Blažek