HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
15.08.2018 | Tomáš Bečka | A-tým

Do nové sezony i s novými pravidly


Nová sezona se kvapem blíží a s ní přicházejí i změny pravidel, které byly ustanoveny Mezinárodní hokejovou federací. Druhé ligy se samozřejmě nebudou dotýkat trenérské výzvy či další prvky, k nimž je zapotřebí dostatečné technické vybavení. Sudím však k posuzování přibyde například rozhodování o zdržování brankářů nebo správnému oblečení dresů.

Druholigoví rozhodčí budou muset například posuzovat přikrytí kotouče gólmanem mimo brankoviště. Až do teď mohl schovat kotouč do své moci, když se ocitl pod tlakem protihráče. Nyní rozhodčí musí i posoudit, zda mohl či nikoli rozehrát puk hokejkou. Pakliže touš přikryje a nerozehraje, následují pro gólmana dvě trestné minuty.

Dvě plus deset minut udělovali arbitři vždy za zásah do oblasti hlavy a krku. Nyní se tato časová dotace trestných minut bude týkat i vražení na hrazení.

Nově přibydou trestné minuty i za zdržování před vhazováním. Ať už si bude upravovat chrániče či hůl, odsedí si dvě minuty. Co se týče výstroje, ta musí být ukryta pod oblečením, tedy kromě helmy, rukavic a brankářských betonů. Hokejisté dostanou od rozhodčího upozornění, které když neuposlechnou, zamíří na dvě minuty za katr.

Pozdní dohrání – tak se jmenuje nový druh faulu. Jedná se vlastně o dohrání hráče bez puku. Přísněji se pak arbitři zaměří na fauly holí, především podrážení. Do kategorie podražení bude patřit i střet, kdy bránící hráč vypíchne soupeři nejprve puk a poté smete i samotného hráče. Doposud se o faul nejednalo, nyní si hráč odpyká dvě minuty i v případě samostatného úniku, po kterém by následovalo trestné střílení.

Když už se rozhodčí odhodlají odpískat trestné střílení, může se k němu postavit kterýkoli hráč (pokud nesedí na trestné lavici). Pravidla se tak vracejí k dřívějšímu formátu, který dává trenérům větší flexibilitu při výběru střelce.

Tomáš Bečka