HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
22.08.2012 | Tomáš Bečka, foto: Martin Tkadlec, 5+2 dny | A-tým

Musel bych se stydět, kdybych pustil gól proti Žďáru, směje se Jan Jíra


Pelhřimov v posledních letech vsází na své odchovance a ne jinak je tomu i letos. Na každém postu se najde mladý hráč s pelhřimovskými kořeny a dvojnásob to v tomto roce platí v brankovišti. Oba gólmani totiž pocházejí z města rekordů a kuriozit. Zatímco Čekal je po celou kariéru věrný pelhřimovským barvám, Jan Jíra už stihl okusit angažmá v Brně, Jihlavě či Kutné Hoře. Po pěti letech se však vrátil na zimní stadion, kde odstartoval svou hokejovou kariéru.

Tento článek patří k zápasu PEL - ZNS 4:1

Již několik let spoléhá Pelhřimov na své odchovanec. Výjimkou není ani letošní rok. Zvláště brankoviště je patrným důkazem těchto slov. Zatímco minulý rok se Čekal střídal s havlíčkobrodským Dolejšem, od letošního roku budou tři tyče hájit pouze místní muži s maskou. „Už v minulém roce jsem se s panem Kučerou bavil o tom, jestli budu chtít pokračovat, nebo ne. Celou letní přípravu jsme můj přestup projednávali, až se vše dotáhlo do zdárného konce,“ uvedl gólman, který minulý ročník působil v Kurné Hoře.

Z Pelhřimova odešel tento mladý gólman před sezonou 2007/08, kterou strávil v Kometě Brno. Za tamější dorostenecký tým si zahrál jednadvacet extraligových zápasů. Další čtyři starty nastřádal v play-out. Poté přestoupil na další tři roky do jihlavské Dukly, kde jako junior hájil žlutočervené barvy. Před sezonou 2011/12 již měl Jíra domluvený přestup do Žďáru nad Sázavou, ovšem z tohoto angažmá nakonec sešlo. Minulý rok tedy strávil u Sršňů v Kutné Hoře, a protože tento tým již neexistuje, rozhodl se pro návratu domů. „Jsem rád, že si tady opět můžu zahrát. Nebyl jsem v Pelhřimově čtyři pět let, a tak si teď hokej tady užívám,“ svěřil se jednadvacetiletý brankář.

V letošní přípravě se pravidelně střídá se svým kolegou. Jakmile odbije 30. minuta zápasu, oba brankáři se vymění. Včera proti Žďáru nastoupil od začátku právě Jíra a poprvé si v pelhřimovském dresu připsal čisté konto. „Je to super. Ale na druhou stranu, z tolika střel, co na mě šlo, bych se musel stydět, kdybych od Žďáru pustil gól,“ přiznává Jíra s úsměvem. Navíc poté, co opouštěl led, vyvolávali fanoušci jméno mladého gólmana na znamení spokojenosti s jeho výkonem. „Jsem za to hodně rád. Od fanoušků to bylo hezké gesto, za které jim děkuji.“

Poté, co se rozhodlo o tom, že Spartak bude hrát své zápasy i v sobotu, kdy hrají i prvoligové týmy, začalo se spekulovat, kdo zastane pozici brankářské jedničky týmu. Daniel Dolejš totiž bude více vytěžovaný v Havlíčkově Brodě. Jako jasná volba se zdál být Čekal, ale jak tvrdí Jíra, o jednotlivých rolích ještě rozhodnuto není. „Nikdo nám zatím neřekl, kdo bude jednička a kdo dvojka. Myslím, že trenéři se rozhodnou až po přípravě. Který z nás bude předvádět lepší výkony, ten dostane v sezoně více prostoru,“ uvažuje talentovaný strážce branky.

V některých případech se dokonce stává, že mezi brankáři vypukne rivalita v boji o pozici týmové jedničky. Tu však Jíra mezi ním a Čekalem popírá. „Rivalita? To vůbec ne. Myslím, že mezi námi je vše v pohodě. Známe se, chytali jsme spolu už v předešlých letech, takže spolu vycházíme dobře,“ pověděl.

Zápas se Žďárem zatím nabídl nejvyrovnanější zápas, co mohli diváci v přípravě vidět. Až do čtyřicáté čtvrté minuty bylo skóre 1:1. Teprve v závěru dokázal Pelhřimov přehoupnout misky vah na svou stranu a vyhrát 4:1. „Určitě to byl zatím nejvyrovnanější zápas, který nás hodně prověřil. Jako silná zbraň se ukázal útok, protože v každém zápase vstřelíme hodně gólů. Naopak ještě musíme zlepšit obranu. Když se nám to povede, náš tým bude ještě silnější,“ dodává na závěr Jan Jíra.

Tomáš Bečka, foto: Martin Tkadlec, 5+2 dny