HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
27.12.2009 | Martin Kubíček, Martin Krásný | A-tým

Pelhřimov se vrací ze Žďáru bez bodů

V prvním utkání po Vánocích změřili pelhřimovští hokejisté své síly s regionálním rivalem ze Žďáru nad Sázavou. Domácí se ujali vedení již ve 4. minutě a své vedení již v zápase nepustili. Žďárští hokejisté údeřili ve druhé třetině celkem pětkrát a rozhodli tím utkání. Hosté z Pelhřimova v poslední třetině pouze zkorigovali výsledek na konečných 2:6. Žďár nad Sázavou tedy oplatil porážku pelhřimovskému Spartaku z posledního vzájemného měření sil.

Žďár nad Sázavou

27.12.2009
17:30
6:2
(1:0, 5:0, 0:2)
Pelhřimov
Branky a nahrávky: 4. Dobiáš (Sobotka R.), 26. Bukáček (Koželuh), 28. Bukáček (Havelka, Dítě), 31. Koželuh (Kunstmüller, Bukáček), 35. Vránek (Dítě), 39. Bukáček (Suk) - 44. Roháčik (Burian, Kubát) 53. Mařík (Kubát). Rozhodčí: Kareš - Lučan, Šmika. Vyloučení: 5:7. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 732. Průběh utkání: 6:0, 6:2.

ZNS: Navrátil (Jedlička) - Koželuh, Smejkal, Krejnus, Mühlfait, Zdráhal, Fibikar - Bukáček, Kunstmüller, Plachý J., Dítě, Vránek, Havelka, Sobotka, Dobiáš, Novák, Suk

PEL: Klestil (Maláč) - Gajda, Plch, Vomela, Zelený, Rašner, Roháčik, Tecl, Plachý T., Mařík, Kubát, Burian Dostál, Jánský, Hadrava, Votápek, Česnek, Jelínek

Utkání začalo v docela ostrém tempu a již čtvrtá minuta zápasu přinesla jeden ze zlomových okamžiků večera. Nejprve vystartovali pelhřimovští dva na jednoho, šikovně si vyměnili puk a dobře zakončili, avšak Navrátil famózním zákrokem zabránil téměř jistému gólu a předznamenal tím svůj velký večer. Podle otřepaného pravidla „nedáš – dostaneš“ se prosadili domácí hned z následného, téměř stejného protiútoku. Roman Sobotka získal kotouč na vlastní modré a zavezl jej do útočného pásma, kde našel najíždějícího Ugo Dobiáše, který dostal puk za Klestilova záda. První třetina pokračovala ve vysokém tempu a obě mužstva předváděla bojovný hokej s šancemi na obou stranách. Zatímco bruslařsky a v nasazení byla hra poměrně vyrovnaná, domácí měli mírně navrch v osobních soubojích a byly důraznější. Přesto skončila úvodní část utkání těsným jednobrankovým vedením domácího SKLH.

Druhá třetina však již byla o něčem jiném, žďárští zatížili konto soupeře pěti brankovými trefami a prakticky tím rozhodli zápas. První zásah přišel v šesté minutě při přesilové hře, ve které střelu Koželuha od modré dorazil Miroslav Bukáček a zadělal tím na svůj následný hattrick. O minutu později se Miroslav Bukáček radoval podruhé, když skóroval pohotovou střelou z levého kruhu po přihrávkách Dítěte a Havelky. Celkově již čtvrtá branka rozvlnila síť Spartaku v polovině zápasu a opět u toho nechyběl Bukáček, který si vyměnil puk s Kunstmüllerem a ten nabil na dělovku Aleši Koželuhovi, jenž od modré pálil přesně do rohu Klestilovi svatyně, čímž jej zároveň vyhnal z branky, do které se na druhou polovinu střetnutí postavil Pavel Maláč. Na 5:0 zvýšil v pětatřicáté minutě Jakub Vránek, na jehož trefu mu přihrál Dítě. V závěru druhé třetiny dostali domácí příležitost k dalšímu navýšení náskoku při dvojnásobné přesilovce, kterou také po minutě zužitkovali. V situaci dva na jednoho poslal Suk pas na Miroslava Bukáčka, který dokázal procpat puk rychlou prací s hokejkou mezi betony Maláče až do brány a zkompletoval tím svůj hattrick. Přestože podle výsledku vypadá druhá třetina naprosto jednoznačně, nebylo to tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Spartakovci si vytvořili také několik slibných šancí a příležitostí ke kontaktnímu gólu, ale Navrátil v domácí brance předváděl parádní zákroky a rovněž obrana byla velmi pozorná a jistá.

Do závěrečné třetiny nastupovaly žďárské plameny s komfortním šestibrankovým náskokem. Tempo a styl hry domácích do jisté míry byl tímto náskokem poznamenán a již zdaleka ne tak často domácí ohrožovali Maláčovu branku. Naopak hosté se přeci jen pokusili o malý zázrak a sympaticky nevzdali boj. Ve čtvrté minutě třetí třetiny poprvé v zápase překonal Navrátila Michal Roháčik, který po přihrávkách Kubáta a Buriana přesnou trefou od modré snížil. Po dvaapadesáti minutách utkání vystartoval Navrátil proti puku mezi kruhy a pokusil se jej vypíchnout, o zlomek sekundy byl však rychlejší hostující Martin Mařík, který mu udělal kličku a do prázdné branky pohodlně zasunul a upravil skóre do závěrečné podoby. Jiskřičku naděje do žil pelhřimovských hokejistů a fanoušků, kteří přijeli do Žďáru svůj tým podpořit, nalila padesátá čtvrtá minuta, když hosté dostali příležitost dvojnásobné početní výhody. K dalšímu přiblížení se tzv. „na dostřel“ již však nedošlo a domácí ubránili nejen tuto přesilovku, ale udrželi svůj náskok až do závěrečné sirény.

Na Bouchalky dorazila velmi slušná divácká návštěva a díky obrozenému domácímu kotli, ale také početné skupině pelhřimovských fanoušků, se odehrál zápas pod parádní a bouřlivou atmosférou, kterou vynikající diváci svým hráčům připravili a ti se jim odměnili skvělým výkonem a zaslouženým vítězstvím v posledním zápase roku 2009.

Ohlasy po utkání

Pavel Zmrhal (trenér Spartak Pelhřimov):
Nezbývá mi, než poblahopřát soupeři k vítězství, které si určitě svoji hrou zasloužil. Musím však podotknout, že my jsme mu to velice usnadnili, protože náš výkon měl hodně málo společného s tím, že se mančaft o výsledek popere a to nejen dnes, ale i v několika předchozích utkáních. Nedali jsme tomu to, co by takovéto derby mělo mít, soupeře jsme nechali vyniknout, nechali jsme jej hrát v situacích jeden na jednoho ve hřišti i u mantinelu, nebyli jsme schopni hráče pokrýt a důrazem připravit o kotouč.
Myslíte, že mohla být rozhodující pro výsledek zápasu situace kolem první branky, kdy jste neproměnili vyloženou šanci a vzápětí ze stejné akce inkasovali?
Já stále dokola říkám, že určitá hokejová pravidla prostě platí. Tohle je zrovna základní pravidlo. My jsme měli šanci, kterou jsme neproměnili a vzápětí na druhé straně totožná situace dva na jednoho a byl z toho gól. Tam to byla fatální individuální chyba obránce, který nepokryl hráče, u kterého sice stál, ale nechal jej dorazit puk do prázdné brány. To je další moment, který rozhoduje zápasy. Hráči, kteří by měli mančaft táhnout, kteří by měli na sebe vzít odpovědnost a být příkladem pro ty mladší hráče, tak by takovéhle individuální chyby neměli dělat.

Martin Sobotka (asistent trenéra SKLH Žďár nad Sázavou):
Obě mužstva si dobře uvědomovala, že se jedná o derby a rovněž postavení obou týmů v tabulce napovídalo, že to nebude žádný „hurá hokej“, ale že jde o hodně. Myslím, že se to potvrdilo a v úvodu to bylo takové to klasické oťukávání, ale po prvním gólu se začalo hrát na ostří nože. Určité to byl zápas kvalitní, bylo hodně diváků a parádní atmosféra. Kluci podali perfektní výkon a všichni zaslouží poděkování a pochvalu. Ještě bych ale zvlášť pochválil gólmana Navrátila, protože i když ten výsledek vypadá jednoznačně, tak to zase tak jasné nebylo a za stavu 1:0 nebo 2:0, tam soupeř měl řadu šancí a gólman nás podržel. Potom jsme ten náskok navýšili a je jen škoda těch dvou gólu, protože by Petrovi určitě čisté konto dnes slušelo.

Martin Kubíček, Martin Krásný