HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
28.01.2009 | Kamil Vaněk | A-tým

Derby se nepovedlo, Spartak ztratil skoro vyhraný zápas

Pořádně hořkou pilulku museli spolknout hráči Spartaku ve Žďáře nad Sázavou. Po dvou třetinách nad svým regionálním rivalem vedli o dvě branky, aby nakonec ještě stihli prohrát. Jen slabou náplastí je, že se tomu tak stalo až v prodloužení a že si tým připsal do druholigové tabulky alespoň bod.

Žďár nad Sázavou
ZS Žďár
28.01.2009
18:00
6:5 pr.
(1:2, 1:2, 3:1 - 1:0)
Pelhřimov
Branky a nahrávky: 3. Koželuh (M. Sobotka), 32. M. Sobotka (Havelka), 44. M. Sobotka (Koželuh), 47. Pleva (M. Sobotka), 52. Plachý (M. Sobotka, Havelka), 65. Plachý (Koželuh, Pleva) - 13. Plachý (Tecl, Heřman), 17. Plachý (Meloun), 24. Hadrava (Kočan), 39. Pelán (Kubát), 53. Plch (Pelán). Rozhodčí: Stolín - Křivohlavý, Šmika. Vyloučení: 12:10, navíc Souček (ZNS) a Heřman (PEL) 10 min. OT. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 724. Střely na branku: 35:29. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:4, 5:4, 5:5, 6:5.

ZNS: Vajner – Koželuh, Souček, Moščic, Fibikar, Pleva, R.Sobotka – M. Sobotka, Plachý, Havelka, Vránek, Dítě, Mühlfait, Fila, Burián, Kožár, Hron

PEL: Linhart - Meloun, Kašpar, Rusnák, Plch, Krpálek, Bílek - Heřman, Plachý, Tecl - Hrbatý, Pelán, Kubát - Kočan, Votápek, Hadrava

Zápas přinesl důrazný hokej a skore se mohlo měnit hned po pár vteřinách. Po úvodní buly totiž zazmatkovali beci Žďáru, nahrávku vystihl Plachý a ocitl se tváří v tvář Vajnerovi. Pendl z Dukly v domácí brance se však vyznamenal, puk vytáhl ze šibenice vyrážečkou. Ve 3. minutě rozjel Žďár zprvu nenápadnou akci tří proti třem. M. Sobotka ale poslal puk do druhé vlny Koželuhovi, který překonal trochu tísněného Linharta. Karta se ale v první třetině brzy otočila, lépe kombinující Spartak měl navrch. Skore zaslouženě obrátil a kdyby si počínal více důrazně, mohlo být ještě lépe. Přesto ve 13. minutě zužitkoval přesilovku pěti proti třem T. Plachý, který v 17. minutě doklepl do sítě vyraženou střelu Melouna.

Druhá třetina sice začala náporem domácích, ale Spartak nejenže odolal, nýbrž dokonce zasadil soupeři bolestivý úder. Ve 24. minutě důsledně sledoval puk Hadrava, vybojoval jej u mantinelu a doslova se mu ho povedlo procedit přes Vajnera do sítě. Hokejisté Žďáru působili pár minut jako opaření, ale od poloviny zápasu začali diktovat tempo. Přesto to byla obrana Spartaku, která je vysadila zpět na koně. Ve 32. minutě totiž pomalým bruslením spíše jen stínovala kolem mantinelu unikajícího M. Sobotku, který následně blafákem překonal Linharta. Do kabin šel ale Spartak s veselou. V posledních vteřinách ne zrovna povedené přesilovky Kubát fantastický prostrčil puk na Pelána, který využil vteřinku času, kterou mu nabídli beci, aby kličkou na pětníku doslova znemožnil Vajnera.

Co si ale hosté dovolili ve třetí části, bylo trestuhodné a Žďár toho využil. Pelhřimovští přenechali veškerou iniciativu soupeři a ten zásluhou využité přesilovky M. Sobotkou získal naději. Té se chytil doslova jako tonoucí stébla a jelikož Spartak na hrozící nebezpečí odmítl reagovat, dostavily se další údery. Vyrovnání už ve 47. minutě obstaral Pleva, dokonání obratu ve skore vzal na sebe žďárský kapitán J. Plachý. Na světelné tabuli svítil čas 51:48 a hosté byli skoro na ručník. Naštěstí se probrali a bleskově využili přesilovku. Plch z ní vyčerpal pouhých pět vteřin, když jeho střela od modré zapadla přímo do šibenice.

Prodloužení rozhodně nebylo čekáním na penalty, naopak nabídlo přetahovanou o výsledek. Jako první dostal příležitost rozhodnout zápas Spartak, když na trestnou lavici usedl Pleva. Hosté při přečíslení čtyřech proti třem roztočili nevídaný kolotoč před Vajnerem, nejblíže ke gólu měl Tecl, jenže stav se nezměnil. Po návratu Plevy z trestné lavice se dostali do přesilovky také domácí, neboť fauloval Plch. A Žďár byl při ní úspěšný. Střelu Koželuha Linhart rozštěpem sice zlikvidoval, jenže puk zůstal ve hře a v nepřehledné situaci ho dotlačil do branky J. Plachý.

Ohlasy po utkání

Jaroslav Benák (trenér Žďáru): Chtěl bych pochválit celý tým. Nevzdal se ani za krajně nepříznivého stavu. Sice jsme udělali řadu chyb, neproměnili šance, ale to všechno dohnal tým bojovností. V tomto ohledu je potřeba vzdát hold i divákům, kteří naše hráče k tomuto výkonu vyhecovali. Jak jsem řekl, pochvalu zaslouží celé tři pětky, ale nad ostatní vyčníval Martin Sobotka a gólman Vratislav Vajner.

Jiří Žůrek (trenér Pelhřimova): Ždár se sice ukázal jako kvalitní mančaft, ale my jsme se porazili sami. První chybou bylo to, že jsme nevyužili více šancí v první třetině. Tam jsme měli získat větší vedení. Od druhé části naše hra nebyla dobrá, v poslední třetině jsme špatným výkonem vytvořili tlak vlastně sami na sebe. Nedaří se nám v defenzívě, ale v tomto případě bych nic nedával za vinu brankáři. Naopak, Linhart patřil mezi naše nejlepší hráče.

Kamil Vaněk