HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
21.01.2009 | Kamil Vaněk | A-tým

U všeho podstatného byl Jan Hrbatý

Důležité vítězství si připisují pelhřimovští hokejisté. Ti dokázali zvítězit na ledě svého regionálního soka divokým výsledkem 4:6. Pelhřimovské vedení 4:2 na začátku třetí části ještě domácí dokázali vyrovnat, ale na góly Tecla a Kubáta již odpověď nenašli. Hvězdou zápasu byl Jan Hrbatý, který se podílel na pěti brankách Spartaku.

Velké Meziříčí
ZS Velké Meziříčí
21.01.2009
18:00
4:6
(2:1, 0:2, 2:3)
Pelhřimov
Branky a nahrávky: 11. Nekvasil (Jonáš), 17. Nekvasil (Burian, Jonáš), 44. Troščák (Dostál, Sobotka) - 4. Rusnák (Hrbatý, Pelán), 35. Meloun (Hrbatý, Kubát), 40. Kubát (Plachý, Hrbatý), 41. Hrbatý (Pelán), 53. Tecl (Plachý, Meloun), 54. Kubát (Hrbatý, Pelán). Rozhodčí: Mech - Musil, Reich. Vyloučení: 11:8. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 500. Střely na branku: 26:37. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4, 4:4, 4:6.

MEZ: Betinec - Stránovský, Heřmanský, Hajas, Smejkal, Vlašín, Pálka - Bula, Kunstmüller, Bukáček - Jonáš, Nekvasil, Burian - Bašnár, Troščák, Sobotka - Dostál

PEL: Linhart - Meloun, Plch, Bílek, Spudil, Rusnák - Heřman, Plachý, Tecl - Hrbatý, Pelán, Kubát - Kočan, Hadrava, Votápek

Zápas naplnil očekávání. Nabídl urputný boj dvou výkonnostně rovnocenných týmů. V prvních minutách byli o něco aktivnější domácí, ale Spartak jím připravil pořádně ledovou sprchu. Ve 3. Minutě byl poprvé na ledě třetí útok, Votápek zatáhl puk podél mantinelu za branku, kde si ve spolupráci s Hadravou vykoledovali faul. Přesilovka Pelhřimova trvala pouhých 11 vteřin. Po buly v útočné třetině Hrbatý našel Rusnáka (syn mistra světa z Prahy 1985), který prakticky z brankoviště dorazil kotouč za záda Betince. Domácími to otřáslo a Spartak mohl své vedení pojistit. V 7. minutě však Betinec Rusnákovu střelu vytěsnil vyrážečkou ze šibenice, střelecký pokus Heřmana pro změnu zlikvidoval lapačkou. Pak se ale začala karta obracet. V 9. minutě byl před Linhartem zcela sám Troščák, ale pelhřimovský brankář se vytáhl. O dvě minuty později už však kapituloval – zblízka dopravil puk do sítě Nekvasil. V 16. minutě Linhart vychytal Heřmanského, ale Velké Meziříčí se přece jen dostalo do vedení. Byl to opět Nekvasil, který se nejlépe zorientoval v závaru a v 17. minutě doklepl puk do branky.

Druhá třetina nabídla další zvrat v utkání. Spartak přidal na pohybu a důrazu, přitom hrál velmi čistě. V průběhu druhé dvacetiminutovky musel za katr jen Hadrava, zatímco domácí měli hned čtyři vyloučené. Ve 23. minutě přešel Hadrava přes dva kráče a i když tváří tvář Betincovi neuspěl, Spartak naznačil, že se vrací do zápasu. Na obrat se přece jen chvilku čekalo. Ve 35. minutě hráli hosté přesilovku a dokázali při ní v útočné třetině vytvořit pořádný zmatek. V důsledku toho si nepříliš prudká ale o to přesnější střela Melouna našla cestu do sítě. To byla voda na pelhřimovský mlýn. Vzápětí šli Plachý s Teclem do přečíslení dva na jednoho, střelu prvně jmenovaného vyrazil Betinec. Ten si za pomoci svých betonů poradil i s následkem úniku Kubáta. Běžela poslední minuta třetiny a Spartak se i přes nedokončené střídání útoků rozhodl pro aktivní napadání rozehrávky soupeře. Puk získal Hrbatý, nahrál Plachému, ten se parádně vyhnul dvěma bránícím hráčům a předložil chuťovku Kubátovi. Zkušený pelhřimovský forvard umístil neomylně puk pod horní tyčku.

Poslední kapitola zápasu začala explozí radosti v početném táboře pelhřimovských fandů. Důvodem byl gól na 4:2. Ze třetiny uběhlo pouhých 46 vteřin, když po úniku Pelána dorazil puk do sítě Hrbatý. To ale zápas nerozhodlo. Domácí povstali z popela jako bájný Fénix. Ve 44. minutě využil přečíslení třech proti dvěma Troščák a ranou mezi Linhartovými betony snížil. A Spartak si koledoval. Upustil od aktivní hry, za což v 53. minutě zaplatil. Po přihrávce Bukáčka v přesilovce vyrovnal Kunstmüller. Odpověď byla ale rychlá. Ještě v téže minutě nahrál Plachý Teclovi a kapitán vrátil svému týmu vedení. Hned v následujícím střídání rozebrali Pelhřimovští obranu soupeře do posledního šroubku a po ideální příhře Hrbatého pečetil zisk bodů Kubát.

Hráči Spartaku podali obstojný výkon. Cenné je, že nezpanikařili ve chvíli, kdy se pro ně zápas nevyvíjel dobře. Tři body jsou dílem týmu, přesto vynikli i jednotlivci. Vysoký standard si podržel Plachý, příkladnou práci pro tým odvedl Tecl, u všeho podstatného byl Hrbatý. Jedničku za premiéru v pelhřimovském dresu si zaslouží obránce Rusnák. Ten odvedl kvalitní práci v defenzívě, ale zároveň prokázal i dostatek útočné kreativity i kvalitního bruslení.

Ohlasy po utkání

Jiří Žůrek (trenér Pelhřimova): Získali jsme velice cenné vítězství. Hrálo se vlastně o šest bodů. Podali jsme solidní výkon, ale především jsme prokázali větší vůli po vítězství. Tři body jsou zásluhou týmu, ale rád bych pochválil Hrbatého za pět bodů a také Rusnáka, který v zápase ukázal, jakým přínosem by mohl být pro naší obranu.