HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
25.03.2023 | Pavel Blažek | A-tým

Statečný výkon na Techniku nestačil, Brno se v baráži ujímá vedení

Poutníci cestovali na jih Moravy bez několika opor, přesto byli pelhřimovští hokejisté silnému soupeři po dvě třetiny více než vyrovnaným protivníkem. Celkem třikrát se dostali Poutníci do jednobrankového náskoku, který však Technika dokázala vždy smazat, ve třetí třetině pak oslabený Pelhřimov nedokázal čelit atakům domácího celku a z Brna si tak Poutníci odváží porážku 5:3.

Technika Brno

25.03.2023
17:30
5:3
(0:1, 2:2, 3:0)
Pelhřimov

Branky a nahrávky: 24. Stehlík (Benýšek, Jurča), 31. Jurča (Dufek), 48. Račický (Svatuška), 50. Tomaník (Rosendorf), 54. Dufek (Tomaník) – 12. Vysloužil (Martínek, Šulák), 25. Machovský (F. Kasalý), 34. Votápek (Kochrda, Siřiště)



TEC:

Skoupý (Alexa) – Rosendorf, Sedláček, Úlehla, Fojt, Věžník, Dufek (C), Kubica – Boček, Svatuška, Mokrohajský, Jurča (A), Pospíšil, Adam, Stehlík, Tomaník, Račický (A), Benýšek

HCP:

Kaiseršot (Roh) – D. Kasalý (A), Vácha, Port, Mečiar, Martínek, Bříza – Kochrda, Šterba, Machovský, F. Kasalý, Šulák, Siřiště, Votápek (C), Vysloužil

Poutníci začali baráž o druhou ligu nebojácně, již v první minutě vyslal tvrdou ránu na branku Techniky Port, projektil, ale minul zařízení. Ve 3.minutě se zase na druhé straně vyznamenal Kaiseršot proti dvěma dorážkám domácích hráčů. I nadále se hrál otevřený hokej na obě strany, ale postupně přebírali otěže utkání hráči Techniky, kteří se častěji tlačili před Kaiseršota, který však byl bezchybný. Tento rostoucí tlak domácích ale přerušila 12.minuta, kdy otevřel skóre utkání Martin Vysloužil, jenž se nejlépe zorientoval na brankovišti a s přispěním brankové konstrukce poslal Poutníky do vedení. A hosté byli najednou na koni, ale z dalších šancí se navýšit pelhřimovské vedení nepodařilo. V 15.minutě hráli domácí přesilovku, kterou ale Poutníci ubránili. V 18.minutě pak měl další tutovku Port, u tyčky domácí branky ale nebylo jeho zakončení přesné. Po konci první třetiny provokoval Boček Vysloužila, ale sudí žádný trest před druhou třetinou neudělil.

Hráči Techniky od začátku druhé třetiny zásobovali branku Pelhřimova nebezpečnými střelami, zpočátku se Poutníci dokázali bránit. Ve 24.minutě ale zakombinovali domácí před Kaiseršotem a Stehlík vyrovnal stav utkání. Ale tato radost domácím dlouho nevydržela, ve 25.minutě dorážel důrazný Matyáš Machovský za Skoupého a Poutníci si vzali vedení zpět. Domácí ale dokázali udržet vysoké tempo a Technika se dál tlačila do zakončení. Snaha nakonec slavila úspěch v 31.minutě, Jurča ujížděl na Kaiseršota, domácí útočník ukázal šikovné ruce a vyrovnal stav utkání. Navíc v téže minutě nabídl sudí domácím další přesilovou hru, velký tlak Techniky ale neskončil tím, co by Brňané chtěli. Naopak udeřilo na druhé straně, ve 34.minutě se na kruhách dostal ke střele Petr Votápek a střelou pod víko nedal Skoupému šanci. To byla také poslední akce domácího brankáře v zápase, mezi tři tyče zamířil Alexa. Už s novým brankářem mohli domácí vzápětí vyrovnat, ostrostřelce Jurču ale vychytal Kaiseršot. Ve 37.minutě už domácí slavili vyrovnávací branku, ale sudí rozpažil, zřejmě pro postavení útočících hráčů v brankovišti. V 39.minutě se naskytla premiérová početní výhoda pro Poutníky, ale hosté přesilovku do druhého hvizdu nevyužili.

Úvod třetí třetiny patřil Poutníkům, kteří dohrávali přesilovou hru z předešlé třetiny, Vysloužil se ve 41.minutě dostal k nebezpečné střele, ale domácího Alexu nepřekonal. Ve 44.minutě hráli Pelhřimovští další přesilovou hru, ale domácí obrana hosty k ničemu zásadnějšímu nepustila. Již v klasickém počtu hráčů na ledě se Technika oklepala a ve 48.minutě přišlo z hole domácího Račického vyrovnání, domácí útočník zakončil přečíslení tří hráčů domácích proti jedinému Poutníkovi. Hned vzápětí, ve 49.minutě, se tlačil do zakončení Šulák, byl však faulovaný a následovalo trestné střílení. Šulák zkusil kličku do bekhendu, puk však pelhřimovskému útočníkovi sjel z hole, Alexa nemusel zasahovat. Domácí opět vrhli všechny síly do útoku a v 50.minutě se poprvé Technika ujala vedení, Rosendorfa Kaiseršot ještě vychytal, na dorážku Tomaníka byl ale pelhřimoský brankář krátký. V této fázi zápasu oslabeným hostům docházely síly, přesto se Poutníci nezdali bez boje. Tlak Techniky ale dále narůstal a v 54.minutě Dufek střelou z kruhů rozjásal popáté skupinku domácích příznivců. Následující minuty přinesly několik trestů na obou stranách, ale skóre se již do konce zápasu nepohnulo.

Pelhřimovští hokejisté tedy prohráli úvodní barážové utkání o postup do druhé ligy na ledě Techniky Brno 5:3. Odveta se hraje za týden, v sobotu 1.dubna na pelhřimovském ledě. Jaké jsou možné scénáře? Pro postup do druhé ligy potřebují Poutníci porazit brněnskou Techniku o tři branky v základní hrací době. Vítězství Poutníků o dvě branky pak bude znamenat, že o postupujícím do vyšší soutěže rozhodne prodloužení či samostatné nájezdy. Výhra Poutníků o jednu branku, remíza či výhra brněnské Techniky pak do druhé ligy pošle brněský celek.

Pavel Blažek