HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
08.03.2023 | Pavel Blažek | A-tým

Poutníci vyšli v Moravských Budějovicích naprázdno a finále je vyrovnané

Úvodní minuty druhého finálového zápasu se nesly ve znamení tlaku domácího celku, Žihadla se v úvodní dvacetiminutovce dostala do dvoubrankového vedení. Prostřední část hry ale patřila spíše Poutníkům, kteří se kontaktní brankou vrátili do hry, ovšem v závěru druhé třetiny domácí tým Poutníkům opět odskočil. V závěrečné pasáži se hostům nepodařilo zdramatizovat finálový duel, naopak domácí pojistili výsledek dvěma brankami a zvítězili celkově 5:2.

Moravskobudějovický HOKEJ

08.03.2023
18:30
5:2
(2:0, 1:1, 2:1)
Pelhřimov

Branky a nahrávky: 6. Trojan (Šťáva), 12. Mikeš, 40. Trojan (Mikeš, Krutiš), 51. Sigmund (Trojan, Salát), 59. Krutiš – 26. D.Kasalý (Mečiar, Brabec), 56. Martin Hadrava (Port, Marek Hadrava)



mbh:

D. Vacek (L. Tržil) — P. Trnka, O. Šťáva, P. Kovář, Z. Brabec, D. Salát — S. Horák, A. Kotačka, T. Sigmund, J. Bulín, R. Mikeš, R. Vysloužil, J. Trojan, L. Nováček, A. Špaček, P. Krutiš

HCP:

J. Jíra (J. Kaiseršot) — L. Pospíchal, F. Bříza, L. Martínek, T. Mečiar, V. Port, J. Vácha, D. Kasalý — M. Hadrava, P. Votápek, L. Siřiště, M. Hadrava, D. Šulák, F. Kasalý, M. Buchta, M. Brabec, M. Machovský, J. Štěrba, J. Kochrda, M. Vysloužil

Druhé finále začali lépe domácí hokejisté, kteří vytrvale zásobovali pelhřimovskou obranu útočnými výpady a Jíra si od úvodních vteřin připsal několik důležitých zákroků. Ale v 6.minutě si za obranu Poutníků nabruslil Trojan a bekhendem propálil Jíru. Z protiútoku ale mohli hosté vyrovnat, Vacek podcenil nahození z pelhřimovské obrany a Marek Hadrava byl blízko, aby v těžké pozici trefil volnou klec. Domácí hráči i nadále tlačili na obranu Poutníků, ta v 12.minutě předvedla hrubku, když nevyvezla puk ze třetiny, kterého se okamžitě chopili domácí a pohotový Mikeš dopravil puk za bezmocného Jíru. V 19.minutě byl šel za katr pelhřimovský Šulák, ale Poutníci se atakům domácích ubránili. Z pohledu hostů ale mohlo být lépe, v oslabení ujeli hosté až k Vackovi, ale Filip Kasalý v dobré pozici vysoko přestřelil domácí branku.

Do druhé třetiny vstoupili Poutníci aktivněji, ale zpočátku mohli skórovat opět domácí. Nováček nejprve orazítkoval konstrukci Jírovy branky, ale v následném závaru byla slyšet zvonkohra i u Vacka. Snaha Poutníků ale slavila úspěch v 26.minutě, kdy měli hosté početní výhodu. Mečiar nahodil puk do ohně a před Vackem tečoval puk Dominik Kasalý mimo dosah domácího brankáře. V 32.minutě mohl vyrovnat Marek Hadrava, efektivní zadovkou ale poslal puk jen o centimetry mimo vymezené území. S blížícím se koncem druhé třetiny opět ožili domácí, zejména díky přesilovým hrám. V 36.minutě dostala Žihadla puk za Jíru, ale sudí hned rozpažil pro vysokou hůl. Emoce plály v 40.minutě, Kotačka nejprve podrazil Jíru a k překvapení hostů si odnesl pouze dvouminutový trest. Za podobný faul obdržel pelhřimovský Vysloužil v minulém kole pětiminutový trest a následnou stopku na další zápas. Nic podobného se v Moravských Budějovicích nestalo, navíc šel za katr i pelhřimovský Vácha, který Kotačkovi za podražení Jíry naložil pár ran. Ale ve čtyřech se domácí prosadili, pouhých šest vteřin před druhou sirénou propálil domácí Trojan skrumáž před Jírou a vrátil Žihadlům dvoubrankový náskok.

Pelhřimovští hokejisté se chtěli ve třetí třetině opět dostat Žihadlům na dostřel, ale útočné výpady Poutníků narážely na dobře organizovanou obranu domácích, která se mohla opřít o Vacka mezi třemi tyčemi. Žlutočerní rovněž několikrát prověřili pelhřimovského Jíru, který svými zákroky držel naděje Poutníků na zdramatizování duelu. Při domácím týmu ale stálo i kousek toho sportovního štěstí, v 51.minutě vyrazil Jíra pokus Trojana pouze na nepokrytého Sigmunda a ten pohotovou dorážkou z těžké pozice zvýšil náskok Žihadel. V 56.minutě vykřesali Poutníci přeci jen jiskřičku naděje, během přesilové hry zakončil kombinaci hostů Martin Hadrava a stále zbývalo dost času k zdramatizování duelu. Následující minuty ale přinesly sérii přinejmenším sporných vyloučení, které snahu hostů výrazně otupily. Poutníci zkusili i hru bez brankáře, při rozehrávce ale ztratili puk, který v 59.minutě dovezl do prázdné branky Krutiš.

Poutníci tedy prohráli v Moravských Budějovicích 5:2 a je jasné, že za týden se na stejném místě odehraje čtvrtý finálový duel. Ještě předtím ale oba finalisté změří síly v pelhřimovské aréně a nepůjde o nic menšího než o zisk mečbolu letošní finálové série. Zápas se odehraje v sobotu 11.března od 17 hodin.

Pavel Blažek