HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
16.03.2022 | Pavel Blažek | A-tým

Žihadla v dramatickém utkání přetlačila Poutníky a získala titul

Oku lahodící utkání začali lépe domácí, ovšem ještě v první třetině Poutníci dvěma brankami skóre otočili. Ve druhé třetině přišla dominance Žihadel, domácí nasměrovali pěti brankami vedení na svou stranu, ale třetí třetina přinesla stíhací jízdu Poutníků, která dovedla zápas až do prodloužení. V něm přišlo rozhodnutí z hole domácího celku a také s nádechem velké kontroverze. Nic to ale nemění na tom, že vítězství v Krajské lize pro letošní ročník patří Moravským Budějovicím.

Moravskobudějovický HOKEJ

16.03.2022
18:30
7:6 pr.
(1:2, 5:1, 0:3 - 1:0)
Pelhřimov


MBH:

D. Vacek (P. Helešic) — M. Theimer, D. Salát, P. Trnka, O. Šťáva, P. Kovář, Z. Brabec, Š. Machala, J. Hamřík — S. Horák, A. Kotačka, T. Sigmund, R. Mikeš, R. Vysloužil, R. Alexa, M. Procházka, J. Trojan, L. Nováček, P. Krutiš

HCP:

J. Kaiseršot (J. Jíra) — F. Bříza, L. Martínek, J. Zadražil, T. Mečiar, V. Port, J. Vácha, D. Kasalý — M. Hadrava, M. Vysloužil, P. Votápek, L. Siřiště, T. Dvořák, D. Šulák, F. Kasalý, M. Buchta, M. Machovský, L. Svoboda, J. Štěrba

Poutníci v úvodu čtvrtého finálového zápasu získali početní výhodu, ale pozorná obrana Žihadel nedovolila hostům ohrozit domácí branku. Další minuty přinesly vyrovnaný hokej, ale v 7.minutě se puk dostal mezi kruhy k Nováčkovi a domácí kapitán prostřelil Kaiseršota. V 8.minutě měli hosté další početní výhodu, ale tato situace není v této sérii pro Poutníky ideální. Největší šanci si v této výhodě vypracovali domácí, Trojanovo zakončení ale nebylo přesné. Poutníci se do desáté minuty nemohli dostat do pořádné šance, ale pak se karta obrátila. Ve 12.minutě si Martin Hadrava pouze seřizoval mířidla, jeho pokus Vacek kryl. Ale ve 13.minutě bylo vyrovnáno, k vybojovanému puku se dostal Jan Štěrba a střelou mezi Vackovy betony srovnal stav utkání. A ve 14.minutě využil Martin Hadrava chyby domácí obrany a poslal puk nechytatelně za Vackova záda podruhé. Po této otočce skóre byli Poutníci lepším týmem, ale přesilová hra Žihadel v závěru první třetiny opět zatlačila Poutníky před Kaiseršota, hosté se ale ubránili. Tlak Žihadel pokračoval až do prvního hvizdu, ale skóre se již v úvodní dvacetiminutovce nezměnilo.

Zatímco v první třetině byli hosté oproti Žihadlům lepším týmem, ve druhé části hry se obraz hry změnil. Domácí šli za vyrovnáním, ale zpočátku se útoky Žihadel dařilo Poutníkům neutralizovat. Ve 27.minutě vychytal Kaiseršot tutovku Krutiše, na druhé straně Vacek zlikvidoval velkou šanci Filipa Kasalého. V 28.minutě přišla komfortní dvojnásobná přesilovka pro domácí tým v délce dvou minut, Poutníci v čele se skvělým Kaiseršotem ale tuto těžkou zkoušku zvládli. Ale krátce po ubránění dvojnásobného oslabení domácí přeci jen vyrovnali. Ve 30.minutě se mezi Kaiseršotovy betony prosadil Krutiš. A domácí kolohnát neměl dost. Ve 32.minutě Krutiš poslal domácí do vedení díky preciznímu blafáku. Ve 34.minutě ale hosté zvedli prapor, během početní výhody narýsoval Votápek přesný pas na Tomáše Dvořáka a ten pálil z první mimo dosah Vacka. Ještě v téže minutě ale Šťáva tečoval nahození od modré a Žihadla opět vedla. Ve 37.minutě pak Procházka po souhře domácího útoku poslal domácí do trháku a když ve 38.minutě dokonal Krutiš hattrick, byly akcie Poutníků na bodu mrazu. Naděje pro hosty ale svitla ve 40. minutě, Dva hráči domácích šli za katr, ale ve zbytku druhé třetiny se Poutníci prosadit nedokázali.

Dvojnásobnou početní výhodu ale Poutníci ve třetí třetině využili, ve 42.minutě se ranou z první prosadil Tomáš Dvořák a Pelhřimovští byli zpátky v zápase. Pokropeni živou vodou se Poutníci drali do dalších šancí, tlak hostů byl okořeněn početními výhodami, Vacek ale v domácí brance čaroval. Když už se zdálo, že domácí tým ustál šance Poutníků, přišla akce z 55.minuty a Vladimír Port dorazil za Vacka pokus Martina Hadravy. Poutníci šli za vyrovnáním a odhodlání hostů se naplnilo v 57.minutě – během hostující přesilovky se na brankovišti udál závar, který ukončil pohotový Martin Hadrava. I přes další šance na obou stranách se už skóre nezměnilo, vyrovnané utkání mířilo do prodloužení.

V 62.minutě měl na hokejce rozhodující gól Petr Votápek, tvrdá střela pelhřimovského kapitána ale skončila na tyči domácí svatyně. Rozuzlení finálového dramatu přišlo v 63.minutě a byla to hvězdná chvíle mužů v pruhovaném. U mantinelu přišlo jasné podražení Filipa Kasalého, které zblízka sledující rozhodčí neviděl (nebo nechtěl vidět). Poté se puk dostal ke Krutišovi, který přesnou ranou ukončil nejenom čtvrté finálové utkání, ale také rozhodl o celkovém triumfu Moravských Budějovic v letošním ročníku Krajské ligy Vysočiny.

I přes porážku 7:6 po prodloužení se ovšem Poutníci nemají za co stydět. Heroickým výkonem dokázali dovést zdánlivě ztracené utkání až do prodloužení, ovšem závěrečná kontroverze ze strany sudích bude rezonovat v pelhřimovských hokejistech a jejich fanoušcích ještě hodně dlouho.