HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
16.12.2015 | Tomáš Bečka | A-tým

Votápek vystřelil Medvědům výhru v derby

Derby Vysočiny začalo lépe domácí mužstvo. Už v osmé minutě totiž otevřel skóre utkání Adam Vylíčil, načež pelhřimovské vedení zdvojnásobil dvě minuty před koncem úvodní třetiny Martin Hadrava. Jenže na začátku druhého dějství snížil pohotovou tečí Tomáš Chlubna a na 2:2 vyrovnal v polovině zápasu Miroslav Třetina. Třetí část se již schylovala ke konci, když v polovině padesáté osmé minuty vystřelil Petr Votápek, jenž překonal brankáře Nováka. Tímto gólem zajistil Ledním Medvědům cenné tři body a vůbec první vítězství Pelhřimova nad Havlíčkovým Brodem ve druhé lize mezi domácími mantinely.

Pelhřimov

16.12.2015
18:00
3:2
(2:0, 0:2, 1:0)
Havl. Brod
Branky a nahrávky: 8. Vylíčil (Kopic), 18. Martin Hadrava (Kasalý F., Marek Hadrava), 58. Votápek (Bezděk, Kasalý D.) – 22. Chlubna (Kořínek, Endál), 32. Třetina (Kondratěv, Endál) Rozhodčí: Svatopluk Kopeček – David Štětina, Jakub Štětina. Vyloučení: 8:7. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 470.

PEL: Svoboda – Kubát, Kůrka, Kasalý D., Adam, Wasserbauer, Jelínek, Vantuch, Kopic, Hadrava Marek, Hadrava Martin, Vylíčil, Bezděk, Votápek, Kasalý F., Baldwin, Hort, Šulák

HBR: Novák – Duben, Lacina, Vala, Kolda, Loginovskij, Kulhánek, Chlubna, Vlasov, Kondratěv, Kuchta, Kozlík, Přidal, Třetina, Endál, Cejpek, Hlídek, Beneš, Kořínek

Úvod utkání patřil hostům. Endál měl první šanci Brodu, avšak puk tečoval pouze mimo klec. Ten samý hráč mohl opět vstřelit gól o půl minuty později, jenže Svoboda byl pozorný. Poté měl šanci domácí Votápek, ale puk netrefil přesně. Poté opět v domácím pásmu dvakrát tečovaná střela jen těsně minula domácí branku. Ve 4. minutě se hostujícímu celku naskytla možnost přesilové hry. Hostům se však tato přesilovka příliš nepovedla a domácím se povedlo několikrát vyhodit a v klidu přečkat oslabení. V 8. minutě se už ale skóre měnilo. Adam Vylíčil jel sám na Nováka a bekhendovým blafákem přesně zakončil – 1:0. Následovali další šance Pelhřimova. Nejdříve se Kopic snažil najít Baldwina, ale nenašel, potom tečovaná střela nenašla svůj cíl. Šance se střídaly na obou stranách. Postupně to byli hosté, kteří si začali vytvářet více šancí. Paradoxně gól padl na druhé straně. Po pohledné akci pelhřimovských hokejistů se před bránou zjevil Martin Hadrava a překonal hostujícího brankáře – 2:0. Poté měli šanci na snížení hosté, ale tomu zabránil svým zákrokem Svoboda. V závěru třetiny zahrávali přesilovku domácí, ale těm se příliš nevyvedla a tři sekundy před první sirénou byl navíc vyloučen domácí hráč. Pelhřimov tak do šaten odcházel s dvoubrankovým vedením.

Druhou část začala obě mužstva ve čtyřech hráčích. Po chvíli hostům trest vypršel a zahrávali tak zkrácenou přesilovou hru. Tu se jim podařilo využít a dokázali tak snížit na rozdíl jedné branky. Kořínek vystřelil a Tomáš Chlubna tečoval jeho střelu do pelhřimovské sítě – 2:1. V následné šanci Vylíčil hledal Votápka, ale hostující obránci zabránili přihrávce do ideální pozice. Následně měli šance hostí, gól z toho sice nepadl, ale hostující hráči si vybojovali faul. Z této výhody však pro hosty nic nevzešlo a domácí se několikrát dokázali osvobodit. Hosté byli však i nadále aktivnějším týmem. Nejdříve Svoboda ramenem vyrazil nebezpečnou střelu. Následně jeden z hostů v dobré šanci minul bránu. Ve 30. minutě byl vyloučen opět domácí hráč a o čtyřicet sekund později další, takže měl Brod obrovskou možnost na srovnání. A tu také využil. Kondratěv přihrál na Miroslava Třetinu, který stál v dobré pozici a dokázal prostřelit domácího brankáře – 2:2. Hosté i nadále tlačili a chtěli se ujmout vedení. Po oslabení měli šance i medvědi. Nejdříve tečoval Marek Hadrava puk mimo hostující klec a poté Kopic v samostatném úniku netrefil přesně. Následně dostali opět hosté možnost přesilové hry. Domácí se však dokázali ubránit a následně byly vyloučeni dva hostující hráči a Pelhřimov tak zahrával krátkou přesilovou hru 5 na 3. Do konce třetiny se jim ji ale nepovedlo využít. Medvědi tak ztratili dvoubrankový náskok a do kabin se tak šlo za vyrovnaného stavu.

Pelhřimov vstoupil do posledního dějství s výhodou krátké přesilové hry. Hosté několikrát vyhodili a domácím se tak nepovedla tato možnost využít. Následovala ovšem další početní výhoda medvědů. Martin Hadrava se dostal do šance, avšak vypálil pouze mimo. Jinak se nic významného v této přesilovce nestalo a pokračovalo se tak za vyrovnaného stavu. Hosté se stále tlačili do útoku, ale jejich šance zastavoval výborný Svoboda. Poté se ke kotouči zase dostal pelhřimovský tým. V obrovské příležitosti se ocitl Bezděk, ale sám před Novákem nedostal kotouč do sítě. Následně se pokoušel vsítit branku Endál, ale našel pouze Svobodovu lapačku. Potom mohl do vedení domácí poslat Vylíčil, ale Novák ho v zakončení vychytal. V 57. minutě byl vyloučen jeden z hostů a domácím se tak naskytla velká možnost zvrátit utkání na svou stranu. To se Pelhřimovu nepovedlo, ale tři sekundy po skončení této výhody už se skóre měnilo. Libor Bezděk našel Petra Votápka a ten místo nahrávky zvolil střelu, což se vyplatilo, jelikož kotouč skončil až v síti – 3:2. Poté si hosté vzali oddechový čas a následně sáhli i k powerplay. Svobodovi se nápor hostujících snažilo likvidovat a držet puk před brankovou čárou. Sedmnáct sekund před koncem mohl Bezděk rozhodnout, ale přes celé hřiště netrefil prázdnou bránu hostů. Následně si ještě domácí vzali timeout, ale do konce třetí třetiny se už nic nestalo.

Domácím hokejistům se tak povedlo porazit Havlíčkův Brod 3:2 a připsat si další cenné tři body do tabulky. Příští zápas odehrají lední medvědi již tuto sobotu, kdy se střetnou opět v domácím prostředí se soupeřem z Klatov. Uvidíme, zda medvědi potvrdí svou dobrou formu.

Ohlasy po utkání

Jan Dvořák (trenér Pelhřimova):

Sice jsme měli pokyny prohrát - tak jak je tady prý zvykem, ale nám se podařilo vyhrát a jsme samozřejmě rádi. Naším velkým problémem byly vstupy do třetin, dlouho jsme se rozkoukávali a dávali soupeři spoustu prostoru. Přehrávali nás hlavně v přesilovkách, při hře 5 na 5 to bylo vyrovnané. Některá vyloučení byla opravdu hloupá a právě v následujících přesilovkách jsme inkasovali. Ale zvládli jsme to a doufám, že v sobotu na tento výkon navážeme.

Aleš Totter (trenér Havlíčkova Brodu):

Měli jsme zápas rozhodnout v prvních dvou třetinách. V té třetí třetině jsme se trápili a koledovali si o vítězný gól. Když se rozhodoval zápas, byly tam z naší strany věci, které bychom si dovolit neměli. Prostě jsme měli po dvou třetinách vést o dva, tři góly, ale to je naše chyba. Gratulujeme domácím k vítězství a věřím, že z dnešního výsledku se poučíme.