HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
29.11.2014 | Tomáš Bečka | A-tým

Z třaskavé bitvy si odnášejí tři body Lední Medvědi

Poslední listopadová sobota nabídla velké derby. Pelhřimovští Medvědi se postavili táborským kohoutům a na ledě se strhla pravá hokejová bitva. Jako první se radovali hosté, ovšem Padělkovi svěřenci dokázali do konce úvodní periody srovnat. I v prostřední části se Tábor ujal vedení, avšak Aleš Jelínek odpověděl v přesilové hře. Třetí třetinu začal opět lépe tým Tomáše Matušíka, když se potřetí v zápase ujal vedení. Jenže ani to modrobílí neudrželi, když potřetí srovnal za Medvědy Marek Hadrava. V 57. minutě se Pelhřimov dostal poprvé do trháku, který zdárně dovedl až do vítězného konce. Třicet tři sekund před vypršením řádné hrací doby totiž poslal Mečiar puk přes celé hřiště do opuštěné branky, a na pelhřimovském stadionu tak vypukla vlna euforie. Pelhřimov tak porazil svého rivala poprvé od října roku 2007.

Pelhřimov

29.11.2014
18:00
5:3
(1:1, 1:1, 3:1)
Tábor
Branky a nahrávky: 18. Votápek (Kopic), 39. Jelínek (Hadrava Martin), 52. Hadrava Marek (Hadrava Martin, Kubát), 57. Hadrava Martin (Hadrava Marek), 60. Mečiar – 6. Krätzer (Suchánek), 33. Mařík (Boháč), 47. Suchánek (Krätzer, Matušík). Rozhodčí: Mgr. Pokorný – Bc. Měkýš, Otáhal. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 680. Průběh zápas: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 5:3.

PEL: Čekal – Jelínek, Kubát, Mečiar, Zadražil, D. Kasalý - Votápek, Kopic, Tolkner - Marek Hadrava, F. Kasalý, Martin Hadrava - Plachý, Bezděk, Třetina

TAB: Klestil (21. Panec) – Semrád, Suchánek, Kanov, Heršálek, Liška, Hlaveš, Dvořák, Kellner, Mrkvička, Seidl, Krätzer, Matušík, Kolomý, Boháč, Blažek, Zayml, Barbora, Mařík

Do brány se od úvodní minuty postavil Jan Čekal a už po minutě musel pelhřimovský gólman řešit ošemetnou situaci, kdy vyjet z brankoviště, aby zničil Krätzerovi pokus o únik. O chvíli později se na druhé straně tlačil do zakončení Plachý, přičemž jeho pokus skončil jen těsně mimo Klestilovu bránu. Bývalý pelhřimovský gólman se zaskvěl i při útočném výpadu Bezděka s Třetinou, když polapil střelu Miroslavu Třetinovi.

Góly začaly padat od poloviny šesté minuty. Táboru se naskytla přesilová hra, kterou už po osmi sekundách využil Krätzer, jenž se po Suchánkově střele nejlépe zorientoval před Čekalem a dorazil puk za brankovou čáru. Domácí Medvědi se nenechali zaskočit a nadále dobývali hostující svatyni, ovšem Klestil byl bezchybný. Tedy až do 18. minuty. To si totiž vzal hlavní slovo Petr Votápek. Hbitý útočník nejprve přebruslil bránícího hráče, načež zleva vystřelil na Klestila, který puk vyrazil před sebe. Po Kopicově přiťuknutí se k puku dostal znovu čtyřiadvacetiletý forvard a střelou na lapačku poprvé rozjásal pelhřimovské fanoušky.

Vinou zranění musel Tomáš Klestil po první třetině opustit brankoviště, v němž přenechal místo Michaelu Panecovi. Stejně jako v první třetině, i druhá dvacetiminutovka nabídla rychlý a zároveň tvrdý hokej s mnoha srážkami a bodyčeky na obou stranách. Zároveň nebyla ani nouze o krásně střely a zákroky brankářů. Nejspektakulárnější zákrok večera vyčaroval ve 25. minutě Jan Čekal. Před kapitánem Jakubem Matušíkem zívala naprosto prázdná brána, ovšem pelhřimovský gólman předvedl zázračný skok mezi tři tyče a dokázal vytěsnit letící touš na horní tyč.

Na druhé straně Panec byl v permanenci během přesilových her, kde ho sprškou střel zasypali oba bratři Hadravové. Třicátá třetí minuta ale přinesla branku v pelhřimovské síti. Po zmatcích před pelhřimovským brankovištěm objel domácí klec Boháč, předložil kotouč Martinu Maříkovi a ten tvrdou střelou překonal přesouvajícího se Čekala.

Medvědi dokázali i podruhé v zápase vyrovnat. Při přesilové hře nahodil puk na bránu od modré čáry Aleš Jelínek a k údivu všech skončil touš až za zády táborského gólmana. Třetí část nabídla stejně svižný a rázný hokej jako předchozí třetiny a stejný ráz měla i změna skóre. Ve 47. minutě se kohouti probojovali ke třetímu gólu, když po valné hromadě před Čekalem rozradostnil početnou skupinu hostujících fanoušky uzdravený kapitán Jakub Matušík.

Ale tentokrát se čekalo na vyrovnání jen pět minut. Domácí rozhodili hostující obranu, která byla spolu s brankářem nezkonsolidována, a tak Marek Hadrava dorážel puk do poloprázdné branky. Tábor si vypracovával další šance, ale Čekal pokusy Krätzera či Seidla zlikvidoval.

Tři minuty před koncem základní hrací doby znovu zafungovala spolupráce bratrů Hadravů, když Marek zavezl puk do útočného pásma, kde přesně našel bratra Martina Hadravu, který poprvé v zápase dostal Lední Medvědy do vedení. Tábor se proto minutu a čtvrt před závěrečným hvizdem odhodlal ke hře bez brankáře. Domácí pětice tlak ustála a korunovací tomu byl gól Tomáš Mečiara přes celé hřiště.

Svěřenci trenéra Ivana Padělka tak v dramatické bitvě porazili favorizovaný Tábor 5:3 a připisují si cenné tři body. Kohouti padli proti Pelhřimovu v soutěžním zápase poprvé od sezony 2007/2008. Lední Medvědi zároveň poprvé v sezoně dokázali podruhé v řadě zvítězit.    

Ohlasy po utkání

Ivan Padělek (hlavní trenér Ledních Medvědů Pelhřimov): Fantastický zápas! Něco podobného, co se zde dnes odehrálo, jsem vůbec nečekal. Z obou stran jsme viděli výborný a rychlý zápas. Takto jsem pelhřimovské kluky hrát neviděl a chtěl bych jim poblahopřát. Strašně moc se mi to líbilo. Užil jsem si to, zároveň jsem ale měl obrovské nervy. Ovšem zápas to byl fantastický a za to děkuji. Chtěl bych ale také poděkovat i našemu brankáři, který pochytal i to, co naši kluci nestačili uhasit a za to jsem moc rád. Celý zápas jsme dotahovali, ale myslím, že po celé utkání jsme byli aktivnější. Ve třetí třetině Tábor trochu začal vystrkovat růžky a zatlačil nás, ale kluci zabrali a povedlo se nám dát dva góly. Prostě výborné (oddechl si). V Táboře jsem hrál, ale spíše mě potěšilo, že jsem potkal kluky, se kterými jsem hrával a mohl jsem si s nimi popovídat. V tom to střetnutí byl pro mě speciální.

Tomáš Matušík (hlavní trenér HC Tábor): Hodnotí se mi to těžko, samozřejmě, prohláli jsme, jeli jsme sem ve výrazně lepším tabulkovém postavení. Ale musím říct, že výsledek je spravedlivý, domácí nás přebojovali, přehráli nasazením, hráče jsem upozorňoval, že v Pelhřimově jsou výborní hráči do útoku a to se dnes potvrdilo. Takže mi nezbývá nic jiného, než gratulovat soupeři, Ivanu Padělkovi, víc bych k tomu nechtěl říct, vítězství domácích bylo zasloužené.

Tomáš Bečka