HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
13.09.2014 | Tomáš Bečka, Pavel Blažek | A-tým

Medvědi v přestřelce prvního kola padli s Řisuty

První kolo druhé ligy začali Medvědi dobře, když se po sedmi minutách a dvaceti třech sekundách prosadil navrátilec Bezděk. Jenže domácí ještě do konce úvodní části otočili stav zápasu zásluhou Kose a Bréma. Další obrat utkání viděli diváci ve Slaném během prostřední části. V rozmezí tří minut se totiž hosté dvakrát prosadili a misky vah byly nakloněny pelhřimovské straně. Jenže domácí se nevzdali a čtyřmi brankami v řadě dokonali třetí zvrat zápasu. Ale ani Janásovi svěřenci nechtěli odjet bez boje a brankami Plachého a Votápka se přiblížili na rozdíl jediné branky. V poslední minutě ale vše rozhodl svou druhou brankou v zápase Kos a završil tak na konečných 7:5. Lední Medvědi tak nevstoupili do soutěže ideálně, ale další zápas odehrají až za týden, takže mají dostatek času na přípravu proti Kobře Praha.

Řisuty

13.09.2014
17:00
7:5
(2:1, 3:2, 2:2)
Pelhřimov
Branky a nahrávky: 14. Kos, 20. Brém (Šroubek, Vodička), 31. Kraus (Bílek, Vodička), 33. Landa (Tomáš, Vyšín), 37. Krpata (Vodička), 47. Krpata (Sedláček), 60. Kos (Kraus.) – 8. Bezděk (Kasalý, Votápek), 21. Plachý (Votápek, Adam), 24. Bezděk (Kasalý), 51. Hadrava Martin, 60. Votápek. Průběh zápasu: 0:1, 2:1, 2:3, 6:3, 6:5, 7:5. Vyloučení: 8:9 + Třetina (PEL) 10 min., navíc v 53.minutě TS domácí, neproměněno. Využití: 2:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 182.

RIS: Schwamberger – Kašák, Slánský, Sedláček, Babický, Bílek, Dostál, Tomáš, Raclavský, Landa, Kos, Náprstek, Vlček, Kraus, Brém, Záleský, Šubrt, Krpata, Vyšín, Šroubek, Vodička, Wszolek

PEL: Čekal – Jelínek, Adam, Šidák, Kasalý - Kubát, Třetina, Hadrava Marek - Votápek, Plachý, Kopic - Svoboda, Bezděk, Hadrava Martin

Úvodní minuty otevíracího duelu západní skupiny druhé ligy nenabídly divácky atraktivní hokej, oba týmy bojovaly především s nepřesnou rozehrávkou. První hokejový moment přišel až v 8.minutě, Dominik Kasalý našel volného Bezděka a ten umístěnou střelou otevřel skóre utkání. Domácí tým mohl následně odpovědět při přesilové hře, Čekal ale všechny střelecké pokusy zlikvidoval. Krátce poté měli také hosté výhodu jednoho muže v poli, opět bez brankového efektu. Řisuty postupně vyrovnaly hru a následně i skóre. Běžela 14.minuta, chybnou rozehrávku Jelínka potrestal pohotový Kos. Záhy mohl vráti vedení pelhřimovskému celku Třetina, jeho individuální zakončení bylo ovšem nepřesné. Další šance si Lední Medvědi připravili na závěr třetiny, zejména Plachý se mohl zapsat mezi střelce, jeho rána ale skončila na konstrukci domácí branky. A tak udeřilo na druhé straně. 51 sekund před první sirénou se puk dostal k volnému Brémovi, který střelou mezi Čekalovy betony poslal domácí poprvé v zápase do vedení.

Pelhřimovská odpověď přišla hned zkraje druhé třetiny. Hostující fanoušci se teprve vraceli do svého sektoru, když ve 21.minutě Votápek s Plachým ujížděli na jednoho domácího obránce, druhý jmenovaný využil perfektní přihrávku a střelou pod víko srovnal skóre na světelné tabuli. Pelhřimovští byli při chuti a rázem šli opět do vedení. Ve 24.minutě za modrou napřáhl Dominik Kasalý a jeho střelu umě tečoval Bezděk za záda bezmocného Schwambergera. Hosté byli v laufu a měli další velké šance, po hříchu ale žádná z nich brankou neskončila. Postupem času se opět hlásili o slovo domácí, kteří zavřeli pelhřimovské hokejisty v obranném pásmu a ve 31.minutě bylo opět vyrovnáno. V průběhu přesilové hry se k odraženému kotouči dostal domácí kapitán Kraus a dorazil puk za pelhřimovského brankáře. Domácí tato branka dostala zpět do sedla a za necelé dvě minuty domácí opět vedli. Tomáš střílel, Čekal jeho pokus vyrazil před sebe, kde číhal nepokrytý Landa a domácí střelec se nemýlil. Další pohroma pro Pelhřimovské se urodila ve 37.minutě, Krpata s Vodičkou přepvedli pohlednou souhru a prvně jmenovaný neměl problém dopravit puk do odkryté klece. Tlak domácích byl v závěru druhé třetiny zesílen dvojnásobnou přesilovkou, kterou ale nedokázali Buldoci využít.

Závěrečná dvacetiminutovka přinesla nejprve dozvuk v podobě dvojnásobné početní výhody domácího celku, hosté se ovšem dokázali ubránit. Následující minuty přinesly vyrovnanou hru, hostům se nedala upřít snaha o zdramatizování vývoje utkání, Lední Medvědi ale naráželi na dobrou obranu domácího týmu. Řisuty vyčkávaly na svou příležitost a dočkaly se ve 47.minutě, za modrou vypálil Sedláček a po jemné teči se radoval Krpata. Snížit mohl krátce poté Votápek, Schwamberger byl ale pozorný. Jiskřičku naděje pro Pelhřimov vykřesal v 51.minutě Martin Hadrava, jenž se nejlépe zorientoval ve skrumáži před brankou. Tu mohl sfouknout v 53.minutě Kraus, ale jeho trestné střílení se stalo kořistí Čekala. Pelhřimovští se ovšem nevzdávali a stále více se tlačili před domácího brankáře, který svůj tým podržel zejména v 56.minutě, kdy pohotově zneškodnil šanci Třetinovi. Hosté poté vsadili na hru bez brankáře, která navíc byla podpořena vyloučením domácího hráče a 38 sekund před závěrečnou sirénou vsítil kontaktní branku Votápek. Pelhřimovská powerplay pokračovala, ale z tlaku v útočné třetině již hosté nic nevytěžili, naopak, domácí Kos uzmul nepřesnou pelhřimovskou rozehrávku pro sebe a střelou do prázdné klece uzavřel brankový účet zápasu.

Pelhřimov tedy v úvodním kole západní skupiny druhé ligy prohrál s týmem Řisut na jeho domácím ledě ve Slaném po divokém průběhu 5:7. Lední Medvědi nebyli horším týmem, ale úzký počet hráčů, individuální chyby a neproměňování šancí, to vše si dnes vybralo svou daň. Získat první body do druholigové tabulky mohou Pelhřimovští v sobotu 20.září, kdy k Bělé přijede pražská Kobra.

Ohlasy po utkání

Jan Neliba (hlavní trenér HC Řisuty): Dnešní vítězství jsme vybojovali. Pelhřimov sice působil v zápase techničtějším dojmem, ale naši hráči bojovali a vyrovnali se s tím. Zápas se lámal za stavu, kdy jsme prohrávali 2:3 a přežili velké šance Pelhřimova, poté jsme měli po většinu času více ze hry a bojovností jsme otočili výsledek utkání ve svůj prospěch.

Tibor Janás (hlavní trenér HC Lední Medvědi Pelhřimov): Dnešní zápas poznamenalo už jenom to, s kolika hráči jsme do Slaného přijeli, brankář a třináct hráčů do pole. Sehráli jsme se soupeřem vyrovnanou partii, bohužel utkání rozhodly naše individuální chyby, které se prostě v tak malém počtu hráčů stávají, nepokryli jsme soupeřovy dorážky, ze kterých jsme obdrželi důležité branky, na něž jsme nedokázali zareagovat. Dnes bylo i hodně vyloučených hráčů, pokud nemáme k dispozici kompletní tým, nemáme sílu na obrat v takovém utkání. Ve druhé třetině tam bylo několik sporných výroků rozhodčích, ve třetí třetině jsme sice hráli velkou část v pěti hráčích, kdy se ukázalo, že máme lepší tým než domácí, ale už jsme neměli tolik sil na obrat v zápase. Škoda nevyužité šance při závěrečné powerplay,mohli jsme si dnes odvést minimálně bod. Hráče bych přesto pochválil, ve třinácti lidech bojovali a odjezdili celých šedesát minut.

Tomáš Bečka, Pavel Blažek