HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
05.10.2013 | Jiří Rada, Tomáš Bečka | A-tým

Lední Medvědi vydřeli další vítězství proti Děčínu

Pelhřimovští Lední Medvědi se v rámci 6. kola utkali na svém ledě s týmem Děčína. Do vedení se dostali domácí, ale hosté byli více než vyrovnaným soupeřem, až lepším celkem na ledě. Skóre se přelévalo ze strany na stranu a Lední Meděvědi hnáni téměř pětistovkou příznivců dokázali své zvířecí kolegy z Děčína nakonec přetlačit.

Pelhřimov

05.10.2013
18:00
6:4
(2:2, 1:1, 3:1)
Děčín

Branky a nahrávky: 2. Bezděk (Hadrava Martin, Jelínek A.), 12. Tecl (Plachý, Hadrava Marek), 32. Kopic (Votápek), 49. Plachý (Beneš), 56. Adam (Kopic, Kubát), 60. Bezděk – 4. Merta, 18. Kuchynka (Merta), 37. Merta (Faigl), 59. Zika (Merta). Rozhodčí: Mertl – Kotlík, Zídek. Vyloučení: 6:10, navíc Racek, Vacek, Merta (všichni DEC) 10 min OT, Drnec TS, Oliverius 5+OK. Využití: 2:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 460. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 5:3, 5:4, 6:4.



PEL:

Brabec – Jelínek A., Jelínek Z. Adam, Veselý, Kasalý, Jelínek A., Žuček, Beneš, Pavlík, Kopic, Kubát, Hadrava Martin, Hadrava Marek, Bezděk, Tecl, Vylíčil, Plachý, Votápek, Svoboda, Brychta

DEC:

Formánek – Procházka, Hříbal, Kaltenböck, Motejlek, Saska, Molnár, Racek, Oliverius, Zika, Faigl, Merta, Kuchynka, Müller, Drnec, Vacek, Číhal, Šetka

Děčínští Medvědi vstoupili do utkání rozpačitě, jelikož ihned po sedmi sekundách hry byl udělen Rackovi osobní desetiminutový trest. Lehké nekoncentrovanosti tedy ihned využili domácí, když se po pohledné spolupráci s Martinem Hadravou trefil Bezděk. Ovšem odpověď hostů přišla záhy. Merta byl zahákován, čímž si vysloužil trestné střílení, které proměnil chladnokrevnou střelou nad lapačku gólmana Brabce.

V sedmé minutě se Ledním Medvědům naskytla první příležitost zahrát si ve dvojnásobné početní výhodě. Ta skončila bez využití, leč do zajímavé příležitosti se probila druhá formace, když puk putoval po ose Martin Harava – Kubát – Bezděk. Střelec první branky však nechal vyniknout brankáře Formánka.

Osm minut před závěrem první periody se pelhřimovský stadion ale rozburácel napodruhé. Přesilovkovou kombinaci zakončil střelou z předbrankového prostoru kapitán Tecl. Hostující Medvědi mohli záhy vyrovnat, ovšem brejkovou příležitost nevyřešil Merta s Faiglem ideálně.

Ke konci třetiny se Děčínští mocně snažili vyrovnat. Nejprve ve slibné příležitosti pohořel Drnec a následná dorážka Oliveriuse skončila mimo tři tyče. Ovšem stejně jako v prvním případě, i na gól pelhřimovského matadora dokázali svěřenci trenéra Chládka odpovědět. Rozhodčí Mertl neodpískal dva sporné zákroky na pelhřimovské Medvědy, čehož využil Kuchyňka a své sólo ze středního pásma zakončil zasunutím puku za Brabcův levý beton.

Nechybělo však mnoho a Děčín mohl jít do kabin s jednobrankovým vedením. Müller totiž minutu a čtvrt před koncem třetiny nastřelil břevno domácí svatyně. Ještě větší šance si připravili domácí ihned zkraje druhé dvacetiminutovky a opět u toho byla velice aktivní druhá řada. Nejprve Kubát minul zcela odkrytou děčínskou klec a následně Martin Hadrava z mezikruží neprocpal kotouče mezi Formánkovy betony.

Poté o sobě dala vědět i třetí letka s novou posilou na křídle Miroslavem Kopicem. A právě čtyřiadvacetiletý útočník prověřil ve 24. minutě děčínského gólmana střelou švihem, který si poradil i s dorážkou Vylíčila. O sedm minut později se však třetí útočné komando prosadilo. Votápek zavezl puk do útočné třetiny, kde přes hůl bránícího hráče posadil Kopicovi touš přímo na čepel, jenž usměrnil do poloodkryté branky hostujících Medvědů.

O necelou minutu měl na své holi vyrovnání Číhal, leč pravý beton brankáře Brabce neměl pro tuto snahu pochopení. Domácí se začali postupem času prokousávat do slibných příležitostí, ovšem strážce svatyně Formánek byl vždy připraven. Pět minut před koncem bylo však pořádně horko před domácím brankovištěm. Hosté totiž měli šedesát osm sekund na to, aby zužitkovali přesilovou hru pět na tři. Během třiceti sekund musel Brabec čelit pěti nebezpečným střelám. Na pokus Merty, který přišel již v početní nevýhodě čtyři na pět, byl již ale muž s maskou krátký.

Stejně jako v závěru první periody měli velkou šanci hosté, tak stejnou mincí odpověděli domácí Medvědi. Plachý se totiž řítil sám na Formánka, který však střelu pelhřimovského snajpra na svou lapačku pokryl. Ze začátku třetí dvacetiminutovky musel děčínský gólman čelit stejnému nebezpečí, když se na něj řítil Bezděk. Zakončení pelhřimovské jedenáctky tentokrát mířilo na vyrážečku a i s ním si Formánek poradil. O několik okamžiků později atmosféra u Bělé zhoustla. Děčín se dožadoval na hlavním rozhodčí gólů, který údajně padl poté, co gólman Brabec skončil v bráně i s pukem. Po krátké poradě ale branka uznána nebyla. To samé se opakovalo o tři minuty později. Merta píchl do kotouče, který měl pelhřimovský gólman pod svým tělem. Kotouč přes brankovou čáru přešel, ale i po této akci hlavní rozhodčí rozpažil.

Děčín stupňoval tempo, ovšem svou převahu gólově nezužitkovali. Oliverius si totiž střelou z levého kruhu vylámal zuby na Brabcovi, který se dokázal rychle přesunut ke své pravé tyči. Na druhé straně se připomněl Bezděk, když jeho pohotová střela z mezikruží cinkla o brankovou konstrukci.

Pak ale přišel blesk z čistého nebe. Beneš poslal v oslabení Plachému puk do jízdy na střed hřiště, který si elegantně zpracoval prohozením mezi nohami. Pak zleva vystřelil nad lapačku gólmana Formánka a kotouč se po této nenápadné akci zastavil až o síť v děčínské bráně.

Šest minut před koncem se naskytla pro domácí příležitost dlouhé přesilové hry pět na tři, kterou se již na rozdíl od prvního případu podařilo využít. Po sérii přihrávek se na modré čáře dostal k puku Richard Adam, jenž svou nechytatelnou střelu poslal přesně k pravé tyči.

Pelhřimov se poprvé v zápase prokousal ke dvoubrankovému vedení, který již Děčín nebyl schopný smazat. Minutu a čtyři sekundy před závěrečnou sirénou se sice ještě prosadil Zíka, ale hostům nevyšel risk bez brankáře a střelou do prázdné brány pečetil čtvrté vítězství v řadě Libor Bezděk.

Tříbodová výhra však zanechala i jednou nepříjemnou stopu. Martin Hadrava totiž inkasoval do ruky tvrdou střelu Jana Pavlíka. Vyšetření ukázalo, že pravé křídlo druhé formace bude muset na operaci se zlomeným prstem, a Ledním Medvědům tak vypadl ze sestavy jeden z klíčových mužů.

Ohlasy po utkání

Jan Dvořák (asistent trenéra Ledních Medvědů Pelhřimov): Dnešní zápase se zlomil až na konci, kdy jsme dokázali vstřelit dva góly. Celý zápas jsme se ale trápili v koncovce. Dokázali jsme si vytvořit spoustu šancí, jenže dnes nám to tam příliš nepadalo. Soupeř měl ve své koncovce i více štěstí. Ale naštěstí jsme vyhráli. Děčín hrál dnes dobře. Ke konci nás hodně tlačil, i když prohrával o dvě branky a hrál ve čtyřech. My jsme ale nakonec vstřlili gól do prázdné branky a podařilo se nám urvat další tři body.

Jiří Rada, Tomáš Bečka