HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
09.02.2013 | Tomáš Bečka, Pavel Blažek | A-tým

Loterii samostatných nájezdů zvládl lépe Nymburk

Do zápasu dvaatřicátého kola vstoupili mnohem aktivněji domácí bruslaři, když si během prvních pěti minut vytvořili nespočet šancí. Jenže gólově tuto převahu potvrdit nedokázali. Naopak hosté se radovali hned z první střely, kterou na Čekala vyslali. V závěru první dvacetiminutovky ještě zvýšil vedení hostů Koudela. I začátek druhé periody patřil domácím. Tentokrát již ale Bílka prostřelili a to rovnou dvakrát. Ovšem Nymburk udeřil v přesilovce. Skóre se znovu přelévalo, když nejprve vyrovnal Adam a následně dostal Spartak do vedení Tomáš Plachý. Dvě minuty před koncem prostřední části však Polaban opět dorovnal skóre. Třetí část ani prodloužení branku nenabídly, a tak musely rozhodnout až nájezdy. V nich Pelhřimovští dvakrát nastřelili tyčku. Jediným úspěšným zakončovatelem se tak na druhé straně stal Stehlík.

Pelhřimov

09.02.2013
18:00
4:5 sn
(0:2, 4:2, 0:0 - 0:0)
Nymburk
Branky a nahrávky: 23. Bezděk (Adam, Martin Hadrava), 26. Kořínek (Bezděk), 33. Adam (Martin Hadrava), 35. Plachý (Adam, Marek Hadrava) - 4. Marek (Koudela, Belay), 18. Koudela (Marek), 31. Dvořák (Stehlík), 38. Stehlík, 65. Stehlík Vyloučení: 5:7 Využití: 3:2 V oslabení: 0:0 Diváci: 288 Rozhodčí: Pokorný - Klouda, Křivohlavý Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3, 4:3, 4:5

PEL: Čekal - Adam, Beneš, Veselý, Kořínek, Tobola, Posmyk - Tecl, Plachý, Hrbatý - Kubát, Martin Hadrava, Bezděk - Votápek, Marek Hadrava, Suk - Filip Kasalý, Dominik Kasalý

NYM: Bílek - Šefl, Sem, Malinský, Cicvárek, Kurka, Kulich, Havlena, Šimek, Stehlík, Sedlák, Velechovký, Belay, Sirotek, Dvořák, Bílek, Protivný, Marek, Koudela

Spartaku vyšel vstup do utkání. Jako první otestoval pozornost Bílka v brance Nymburka Plachý, jeho tvrdá střela skončila ve výstroji soupeřova brankaře. Ve druhé minutě se před Bílkem objevil nikým nekrytý Votápek, Bílka ale nepřelstil. I v dalším průběhu byl Spartak aktivnější, ve finální fázi ovšem několikrát ztroskotal na Bílkovi. A tak udeřilo na druhé straně. Ve 4.minutě našel před domácí brankou Koudela nepokrytého Marka a ten střelou mezi Čekalovy betony otevřel skóre utkání. Domácí se snažili o odpověď, povedený slalom Plachého napříč hostující obranou skončil nepřesným zakončením. V 6.minutě zachytil Beneš nepřesnou rozehrávku, následná tvrdá střela jen těsně minula hostující branku. Postupně se hra vyrovnala, oba týmy se do větších příležitostí nedostávaly. Ve 13.minutě Adam nepřesně rozehrál, puku se zmocnil hostující Sedlák, Čekal v domácí brance jeho střelecký pokus pokryl. Vyrovnat mohl v 17.minutě Martin Hadrava, jenž se krásně vyhnul soupeřovu obránci, jeho střela ale minula růžek Bílkovy branky. Bohužel pro Pelhřimov zanedlouho platilo staré známe "Nedáš - dostaneš". Běžela 18.minuta, po buly obranné třetině Spartaku zůstal před Čekalem osamocený Koudela, který protlačil puk za Čekalova záda. Hosté v závěru přitlačili Spartak do defenzivy, naštěstí pro domácí žádná další šance Polabanu brankou neskončila.

Do druhé třetiny vstoupili domácí s viditelnou snahou o vyrovnání nepříznivého stavu utkání. Nejprve přišla 23.minuta, při signalizovaném vyloučení za modrou vyslal Adam střílenou přihrávku na Bezděka, který tečoval mimo Bílkův dosah. V 26.minutě přišla první přesilová hra domácích, ti se zpočátku nedokázali dostat do blízkosti hostující branky. Když už se zdálo, že hosté oslabení přečkají bez obdržené branky, napřáhl na modré Kořínek a jeho střelu zastavila až síť Bílkovy brány. Hostující brankář se vyznamenal o minutu později, když překazil pohlednou akci Votápka a bratrů Hadravových. 29.minuta přinesla velkou šanci hostů, Sedlák měl před sebou odkrytou část domácí rány, svojí střelu ale nasměroval jen do tyče. Ve 30.minutě dostali hosté poprvé v zápase možnost přesilové hry. Tu se zpočátku dařilo domácím bránit, poté ale Dvořák uplatnil důraz před brankovištěm a vrátil hostům vedení v zápase. V ten samý čas si pelhřimovská lavička vykoledovala další dvouminutový trest, tentokrát za protesty proti řízení zápasu ze strany rozhodčího Pokorného. Spartak se bez větších problémů ubránil, navíc v 32.minutě přišlo vyloučení hostujícího hráče, které nasměrovalo hru na 34 sekund do počtu 4 na 4. O minutu později bylo opět vyrovnáno, do úniku se dostal Adam a blafákem rozjásal domácí fanoušky potřetí. Spartak se i nadále tlačil do útočné třetiny, dělovka Veselého skončila těsně nad nymburskou brankou. Ve 35.minutě šel Spartak poprvé v zápase do vedení, puk si zpracoval Plachý a povedenou kličkou poslal puk do soupeřovy klece. Toto vedení Spartaku dlouho nevydrželo. Běžela 38.minuta, v probíhající přesilové hře hostí vystřelil za kruhy Stehlík a dobře umístěná střela se zastavila až o síť Čekalovy branky. V závěru třetiny hosté hráli přesilovou hru, kterou se jim do druhé sirény nepodařilo využít.

Začátek třetí třetiny dohrával Spartak v oslabení, ovšem sudí trestal i na straně hostí, takže se 37 sekund pokračovalo ve čtyřech hráčích na každé straně. Následnou krátkou přesilovku domácí nevyužili. Ve 43.minutě se po chybě domácí obrany tlačil do zakončení Belay, na Čekala ale nevyzrál. O dvě minuty později hráli domácí přesilovou hru, se kterou naložili prachbídně. Ve 47.minutě mohl misky vah na stranu Pelhřimovských překlopit Hrbatý, tváří v tvář Bílkovi ve velké šanci neuspěl. Další minuty přinesly vyrovnanou hru, která byla na obou stranách plná nepřesností. Velkou šanci měl Nymburk v 54.minutě, Velechovského ale vychytal pozorný Čekal. V 57.minutě pykal na trestné hostující hráč, v nabídnuté přesilové hře se ale Spartak do zakončení nedostal. Poslední příležitost v normální hrací době spálili Nymburští, pouhých deset vteřin před třetí sirénou vyrobil Kořínek hrubku, puk zachytil Marek, jehož tvrdá střela ovšem minula pelhřimovskou branku.

Prodloužení začali aktivněji hosté, kteří si před Čekalem vytvořili závar, který ale k rozhodující brance nevedl. Rozhodnout mohli i domácí, Marek Hadrava tvrdou střelou protáhl Bílka, následně hostujícího gólmana pořádně vylekala dalekonosná střela z hole Hrbatého. V poslední šanci prodloužení se objevil Šimek, Čekal si s jeho dorážkou poradil.

Utkání nakonec dospělo k samostatným nájezdům. Nejprve se na Bílka rozjel Martin Hadrava, jeho blafák skončil na tyčce. Blafák zkoušel i na druhé straně Sedlák, Čekal byl připraven. Druhou sérii načal Plachý, který opřel svůj střelecký pokus do stejné tyčky jako předtím Martin Hadrava. Za hosty se rozjel kapitán Stehlík, který střelou k tyči překonal domácího brankáře. Bezděk již musel vyrovnat, pokud chtěl Spartak pomýšlet na bonusový bod, svůj střelecký pokus ale nasměroval pouze do Bílkovy lapačky. Spartaku se v tomto zápase povedlo vymazat dvoubrankový náskok soupeře, nicméně nedotáhl utkání do vítězného konce a prohrál s Nymburkem 4:5 po samostatných nájezdech.

Ohlasy po utkání

Martin Meloun (hlavní trenér Spartaku Pelhřimov): Zápas se mi hodnotí těžko. V první třetině jsme měli vést 3:0 a bylo by po hokeji, místo toho nám soupeř vstřelil dva laciné góly. Druhou třetinu jsme sice toto manko stáhli, ale zase tam byly zbytečné chyby v obraně. Třetí třetina byla z naší strany opravdu hodně špatná, samostatné nájezdy jsou vždy tak trochu loterie. To je asi tak vše, co k tomu mohu říct.

Tomáš Bečka