HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
26.01.2013 | Tomáš Bečka, Pavel Blažek | A-tým

Konečně! Pelhřimov zabral a utnul šňůru proher

Další nervydrásající duel si připravili pelhřimovští hokejisté pro své příznivce. Tentokrát však se šťastným koncem. Jako první otevřeli skóre hosté, leč Spartak ještě do první dvacetiminutovky srovnal. Ve druhé třetině padly taktéž dva góly, po jednom na každé straně. Střelecký koncert se rozjel až v poslední části. V ní si Melounovi svěřenci vypracovali již tříbrankový náskok, ale Žihadla se díky dvěma přesilovkovým gólům v 59. minutě vrátila zpět do hry. Domácí ale Budějovicím již více nedovolili, a připsali si tak první výhru v novém kalendářním roce 2013.

Pelhřimov

26.01.2013
18:00
5:4
(1:1, 1:1, 3:2)
Moravské Budějovice
Branky a nahrávky: 19. Martin Hadrava (Bezděk, Hrbatý), 21. Plachý (Jelínek), 41. Jelínek (Plachý), 51. Marek Hadrava (Martin Hadrava, Votápek), 56. Kořínek (Marek Hadrava, Martin Hadrava) - 12. Zahradník (Kovalský, Lukáš Sobotka), 24. Sechovec, 59. Lukáš Sobotka (Dostál, Sechovec), 59. Martin Sobotka (Zahradník) Vyloučení: 7:7 Využití: 0:2 V oslabení: 0:1 Rozhodčí: Jechoutek - Marek, Rybáček Diváci: 343 Průběh zápasu: 0:1, 2:1, 2:2, 5:2, 5:4

PEL: Čekal - Veselý, Suk, Adam, Kořínek, Jelínek, Dominik Kasalý, Beneš - Tecl, Plachý, Hrbatý - Kubát, Votápek, Filip Kasalý - Marek Hadrava, Martin Hadrava, Bezděk

MOR: Šťastný - Sechovec, Peroutka, Prkna, Zábojník, Latner, Zahradník, Barták, Kovalský, Martin Sobotka, Dostál, Lukáš Sobotka, Bula, Telesz, Nahodil

Hned v úvodu zápasu se hostující tým tlačil do zakončení, ale pelhřimovská obrana v čele s Čekalem prvním atakům ze strany hostí odolala. Ve třetí minutě si Žihadla poprvé vytvořila brankovou příležitost, Sechovec ale minul domácí branku. Domácí mohli otevřít skóre utkání po chybě hostujícího Latnera, který v páté minutě nezvládl rozehrávku a kotouč poslal na svého vlastního gólmana. Úvodní minuty byly ve znamení vyrovnané partie, Spartak se jen s obtížemi propracoval do soupeřova obranného pásma. V končící sedmé minutě se nabídla domácímu mužstvu další příležitost ke vstřelení branky, ale jak Bezděk, tak Martin Hadrava namířili své střelecké pokusy do Šťastného v brance hostí. Spartak se pomalu dostával do tempa a další šanci si vypracoval první útok Spartaku, bohužel, Tecl nasměroval svůj střelecký pokus těsně vedle Šťastného svatyně. V 9.minutě přišla první přesilovka domácích, ti s ní však naložili prachbídně. Na úvodní branku se čekalo do 12.minuty. Při signalizovaném vyloučení se puk dostal k Zahradníkovi, který střelou z prostoru mezi kruhy otevřel skóre utkání. Hosté byli při chuti, další velké šance si připravili Bula se Sobotkou, Čekal ale držel Spartak ve hře. Vývoj hry donutil pelhřimovskou střídačku k oddechovému času a byl to krok správným směrem. Hra se poté vyrovnala a domácí se stále více tlačili za vyrovnáním. Spartak si vypracoval množství šancí, domácí příznivci ale mohli slavit až v končící 18.minutě. Hrbatý předložil přesnou přihrávku Martinu Hadravovi, jenž tváří v tvář Šťastnému nezaváhal. Spartak dohrál úvodní třetinu převážně v obranném pásmu hostujícího celku, k navýšení skóre se ale nedostal.

Jak Spartak úvodní třetinu skončil, tak začal i tu následující. Po sedmnácti vteřinách na modré nabil Jelínek a jeho střelu tečoval za bezmocného Šťastného Plachý. Žihadla byla opařena, čehož mohl využít Filip Kasalý, který svůj střelecký pokus poslal mimo hostující klec. Poté se hra vyrovnala, na další branku se čekalo do 24.minuty. Během přesilové hry domácích přišla hrubá chyba v rozehrávce, Sechovec zachytil puk za modrou čarou a střelou k tyči vyrovnal stav utkání. Přesilovku se nepodařilo využít, neboť, krátce poté šel na trestnou lavici Votápek a 47 vteřin se hrálo ve čtyřech hráčích na každé straně. Následnou krátkou přesilovku hosté nevyužili. I proto, že ve 27.minutě ujel hostující obraně Suk, byl však faulován, takže se opět pokračovalo ve čtyřech hráčích. Zvrátit vývoj utkání mohl ve 29. minutě Martin Hadrava, který prokličkoval až před Šťastného, kde ale jeho šance skončila. Spartak své šance nevyužil, a tak mohlo udeřit na druhé straně, ve 33.minutě ujížděl Dostál na Čekala, s jeho kličkou si pelhřimovský gólman poradil. Stejně úspěšný byl Čekal i při následné šanci Sobotky. Ve 36.minutě se opět dostali ke slovu domácí, Hrbatý s Plachým ale nedokázali dostat puk za Šťastného záda. Závěr druhé dvacetiminutovky poznamenala vyloučení na obou stranách, ani jeden z týmů ale své střelecké příležitosti nevyužil.

Jako přes kopírák se opakoval start do třetí třetiny. Opět uběhlo pouhých 17 vteřin, za modrou čarou vystřelil Jelínek a jeho střelecký pokus skončil až v budějovické síti a domácí opět vedli. Navýšit skóre mohl ve 42.minutě Bezděk, ale ani nadvakrát nepřekonal strážce budějovické svatyně. O minutu později dostal Pelhřimov výhodu přesilové hry, víc než Hrbatého pokus mimo branku ale domácí nevymysleli. Pelhřimov byl v této fázi lepším týmem a stále se tlačil za další vstřelenou brankou. Další přesilovkou sice svěřenci trenéra Melouna pohrdli, krátce poté ale kombinovali před hostující brankou bratři Hadravové a Marek Hadrava tváří v tvář Šťastnému nezaváhal. Vzápětí sudí nabídl hostům přesilovou hru, při níž se vyznamenal domácí Čekal, když kryl velkou šanci Bartáka. Hra se poté opět vyrovnala a na další branku si domácí publikum počkalo až do 56.minuty. Za modrou čarou nabil debutant v pelhřimovském dresu Kořínek a jeho pokus zastavila síť budějovické branky. Zdálo se, že vše směřuje k poklidnému závěru, opak byl však pravdou. V 57.minutě ocenil rozhodčí bitku Veselého s Dostálem pouze trestem pro domácího obránce, tato přesilovka byla následně zvýhodněna dalším vyloučením ze strany domácích. Spartaku se zpočátku dařilo bránit, ale v 58.minutě Lukáš Sobotka střelou mezi Čekalovy betony vykřesal pro hosty naděli na obrat v utkání. Hosté byli evidentně povzbuzení a 63 vteřin před koncem třetí třetiny bylo zaděláno na pořádné drama. Při signalizovaném vyloučení ukončil závar před Čekalem Martin Sobotka a divákům na pelhřimovském zimním stadionu v té době bylo všelijak. Žihadla vsadila vše na hru bez brankáře, poslední šanci zápasu napálil Barták pouze do Čekala, takže v nervy drásající koncovce ubránil Spartak veledůležité tři body do druholigové tabulky a díky souběžně hraným zápasům si téměř pojistil účast ve vyřazovacích bojích po vítězství nad Moravskými Budějovicemi 5:4.

Ohlasy po utkání

Martin Meloun (hlavní trenér Spartaku Pelhřimov): Dnes jsme získali důležité body. Moravské Budějovice jsou nepříjemný soupeř, moc se nám ve vzájemných zápasech nedaří, to bylo vidět i dnes. Vypracovali jsme si tříbrankové vedení, pak jsme si nechali dát zbytečné góly po našich chybách, čímž jsme soupeře dostali zpátky do zápasu. Naštěstí to ale dobře dopadlo, možná už jsme se předčasně viděli v kabině, pak jsme soupeře nechali snížit a ty poslední vteřiny jsou v takové situaci opravdu dlouhé.

Rudolf Cakl (hlavní trenér Moravských Budějovic): Utkání se mi nehodnotí dobře. Myslím, že dnes to bylo vyrovnané utkání, rozhodly naše špatné vstupy do druhé a třetí třetiny, pokaždé u toho byla naše nejzkušenější lajna a dané situace si nepohlídala. Za stavu 2:2 jsme měli velké šance, kdy jsme mohli jít do trháku. To je asi druhý moment, který utkání rozhodl. Ke konci zápasu jsme vývoj utkání stihli zdramatizovat, ale to bylo vše. Domácí dnes hráli dobře a na závěr byli o ten jeden vstřelený gól šťastnější.

Tomáš Bečka, Pavel Blažek