HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
30.01.2013 | Tomáš Bečka, Pavel Blažek | A-tým

Spartak dobyl Vajgar šesti brankami

Spartak začal utkání na výbornou, když se v oslabení prosadil Votápek. Do konce první periody skórovali Melounovi svěřenci ještě dvakrát a vytvořili si příjemný náskok v podobě tří branek. V prostřední části se domácím podařilo vsítit jeden gól, ovšem jak se později ukázalo, jednalo se jen o čestný úspěch party kolem trenéra Koldy. Třetí dvacetiminutovka patřila opět Pelhřimovu. V ní totiž přidal další trio branek a o vítězi nebylo pochyb. Spartak si tedy do tabulky připisuje další tři body. A protože Nymburk své utkání na Technice prohrál, tak se Pelhřimovští bodově dotáhli právě na rivala ze středních Čech.

Jindřichův Hradec

30.01.2013
18:00
1:6
(0:3,1:0,0:3)
Pelhřimov
Branky a nahrávky: 25. Tupý (Sekera, Přibyl) - 10. Votápek (Kubát), 17. Bezděk (Tecl), 17. Plachý (Bezděk, Tecl), 43. Martin Hadrava (Plachý), 50. Tecl (Kořínek), 57. Martin Hadrava (Marek Hadrava) Vyloučení: 7:10, navíc Jasanský (JHR) 2 min. podražení, nařízeno TS, neproměněno. Využití: 1:2 V oslabení: 0:1 Rozhodčí M. Talpa - J. Mertl, T. Samuel. Průběh zápasu: 0:3, 1:3, 0:3 Diváci: 545

JHR: Kubeš - Procházka, Maryška, Tržil, Popelka, Tupý, Voříšek, Kupec, Chmel, Zvoník, Kohút, Přibyl, Sekera, Mazanec, Dvořák, Horváth, Matějka, Jasanský

PEL: Čekal - Adam, Beneš, Jelínek, Veselý, Kasalý, Tobola, Kořínek, Tecl, Plachý, Hrbatý, Kubát, Hadrava Martin, Bezděk, Votápek, Hadrava Marek, Svoboda

Úvod středečního utkání přinesl aktivní hru na obou stranách. První šanci na otevření skóre si vypracoval ve 3.minutě Bezděk, domácí Kubeš si s jeho střelou poradil. Následující minuty přinesly vyrovnanou hru, domácí ani hosté se nedostávali do vyložených šancí. Vajgar se mohl dostat do vedení v 7.minutě - při přesilové hře domácího celku se před brankovištěm zjevil nikým nehlídaný Dvořák, Čekal jeho šanci zlikvidoval. O minutu později domácí poprvé dostali puk za Čekalova záda, rozhodčí ale branku neuznal, protože jí bylo dosaženo po přerušení hry. Následně se do sebe na brankovišti pustili Voříšek s Martinem Hadravou, oba poté putovali na trestnou lavici. V 10.minutě nabídl sudí domácím další přesilovou hru, hned v jejím úvodu domácí špatně rozehráli, odražený puk dojel Kubát, předložil před brankovištěm Votápkovi, který otevřel skóre utkání. Zbytek přesilové hry domácích Spartak přečkal, hráči Vajgaru nenašli recept na pozornou obranu červenobílých. V končící 12.minutě se domácím rýsovala výborná možnost pro vstřelení branky, současné vyloučení Kořínka a Plachého přineslo dvojnásobnou přesilovku, kritické dvě minuty pro pelhřimovský trojlístek na ledě dopadly dobře, domácí odstřelovali Čekala pouze od modré čáry. Hosté byli v této fázi lepším týmem a na další branku se čekalo do 17.minuty. Během osmi vteřin putovali na trestnou lavici Tržil s Mazancem a Pelhřimov dvojnásobnou přesilovku využil maximálním způsobem. Nejprve Tecl, který v den zápasu slavil 41.narozeniny, našel mezi kruhy Bezděka a ten tvrdou střelou nedal Kubešovi šanci. Uběhlo 23 vteřin a trestná lavice domácích se vyklidila. Bezděk přihrával Plachému, který od modré vyslal tvrdou střelu, která skončila pod břevnem domácí branky. Hosté byli na koni a mohli přidat další branky, Kubeš ale tentokrát domácí podržel. V 19.minutě mohli snížit Dvořák a po něm z dorážky Voříšek, Čekal se zaskočit nenechal. Posledním momentem první třetiny byl menší trest pro domácího Chmela, který přišel sedm sekund před první sirénou.

Druhá třetina se nejprve nesla v duchu přesilové hry Spartaku, který se aktivně tlačil před Kubeše, obrana domácích nepustila Pelhřimovské do výraznější šance. Ve 24.minutě nejprve Kupec nedopravil puk v dobré příležitosti za hostujícího gólmana, v následné přesilovce domácích se povedlo Vajgaru snížit. V závaru před Čekalem se nejlépe orientoval Sekera, který našel u levé tyčky volného Tupého, pro kterého nebyl problém dopravit puk do odkryté klece. Následující minuty přinesly převážně vyrovnanou hru, převážně ve středním pásmu. Ve 29.minutě dostali hosté výhodu jednoho muže v poli navíc, tvrdá střela Bezděka orazítkovala pouze Kubešovu masku. Poté si domácí vytvořili řadu střeleckých příležitostí, pelhřimovská obrana v čele s Čekalem všem útokům odolala. Zvyšující se tlak Vajgaru byl impulsem pro oddechový čas, který si pelhřimovská lavička vyžádala ve 34.minutě. Hned po timeoutu mohl potrestat Procházkovo špatné rozehrání Plachý, v dobré příležitosti ale mířil nad prostor ohraničený třemi tyčemi. Ve 36.minutě přišla další přesilová hra hostí, největší šanci měl Hrbatý, který zblízka Kubeše neprostřelil. Závěr třetiny patřil domácím, kteří se snažili vsítit kontaktní branku. Díky přesilové hře se Vajgar usadil v obranném pásmu Spartaku, v nepřehledné situaci v brankovišti se neprosadili Kupec s Matějkou. Sudí poté poslal hosty do tří, v poslední vteřině úvodní třetiny zkoušel propálit hradbu těl Procházka, puk ale skončil mimo Čekalovu branku.

Třetí třetinu začal Spartak ve dvojnásobném oslabení, největší šance domácích v podání Dvořáka ale branku nepřinesla. Krátká klasická přesilovka byla ze strany Spartaku ubráněna, navíc z trestné lavice unikající Plachý mohl přidat čtvrtou branku Spartaku, blafák se mu ale nepodařil. 43.minuta ale přinesla další změnu stavu, Plachý přihrával Martinu Hadravovi, který tvrdou střelou vrátil hostům tříbrankový náskok. Ve 44. minutě ujel domácí obraně Hrbatý, byl zastaven pouze za cenu faulu. Sám exekutor dlouho míchal s pukem před Kubešem, domácí brankář ale v této zkoušce uspěl. O minutu později, při přesilové hře domácích, přišel závar před pelhřimovskou brankou, Čekal všechny střelecké pokusy Vajgaru pokryl. Hrubku předvedla pelhřimovská obrana ve 48.minutě, špatná rozehrávka se dostala až ke Kupcovi, který ale vysoko přestřelil. Případný odpor domácích definitivně pohřbila 50.minuta. Kořínek našel před domácí brankou nekrytého Tecla, pro kterého nebyl problém dostat puk za Kubešova záda. Korekci stavu měl na holi Zvoník, v 51.minutě ale přestřelil pelhřimovskou klec. Další minuty se domácí snažili o kosmetické úpravy skóre. Nejprve v 55.minutě střílel Sekera do dobře postaveného Čekala, pelhřimovský brankář se poté vytáhl o minutu později proti tvrdé střele Procházky. Poslední hřebíček do jindřichohradecké rakve zatloukli v 57.minutě bratři Hadravové. Marek Hadrava vypíchl puk, ujížděl k domácí brance, kde předložil puk Martinu Hadravovi, který dotáhl akci do úspěšného konce. Zbytek utkání se již dohrával, početný tábor pelhřimovských fanoušků mohl začít slavit vítězství nad jindřichohradeckým Vajgarem v poměru 6:1. Díky této výhře již Pelhřimov nepřijde o účast ve vyřazovacích bojích, po skončení základní části skončí nejhůře na sedmém místě a velmi pravděpodobně se v prvním kole play-off vyhne suverénnímu Hodonínu.

Ohlasy po utkání

Martin Meloun (hlavní trenér Spartaku Pelhřimov): Začátek utkání nám vyšel, vedli jsme 3:0, ve druhé třetině jsme trochu pustili soupeře do hry a povedlo se mu snížit, měli i další dobré šance. Ve druhé třetině byli domácí lepším týmem, ale nedali góly, o tom je hokej. Dnešní zápas rozhodla první třetina, zejména ubráněné přesilovky. Nám se naopak dnes v přesilovkách dařilo. Jsem rád, že jsme utkání nakonec dotáhli do vítězného konce.

Ladislav Kolda (hlavní trenér KLH Vajgar Jindřichův Hradec): Dnes rozhodly přesilovky, to je jednoznačné. V první třetině jsme dostali branku při naší početní výhodě, poté z naší strany přišla katastrofálně zahraná přesilovka pěti proti třem. Pelhřimov s podobnou výhodou naložil přesně opačně a to rozhodlo.

Tomáš Bečka, Pavel Blažek