HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
28.11.2012 | Tomáš Bečka, Pavel Blažek | A-tým

Spartak vyloupil Bouchalky! Ze Žďáru si veze tři body za vítězství 4:1

Lepší vstup do souboje měli Sobotkovi svěřenci. Po 93 sekundách rozjásal domácí fanoušky Dítě. Ale od té doby se trefovali už jen Pelhřimovští. Do konce úvodní periody srovnal Libor Bezděk. V polovině zápasu si vzala slovo první pětka a na konci celé akce stál pelhřimovský šikula Tomáš Plachý. Definitivní skok za třemi body udělal Melounův celek v posledních pěti minutách třetí třetiny. To když se prosadil Marek Hadrava a Přemysl Tobola. Spartak si tedy veze z Bouchalek tři cenné body.

Žďár nad Sázavou

28.11.2012
18:00
1:4
(1:1, 0:1, 0:2)
Pelhřimov
Branky a nahrávky: 2. Dítě (Ježek, Staněk) - 20. Bezděk (Hadrava Martin, Tobola), 36. Plachý (Hrbatý, Tecl), 55. Hadrava Marek (Hadrava Martin, Bezdek), 57. Tobola (Kubát) Vyloučení: 6:6 Využití: 0:0 V oslabení: 0:0 Diváci: 621 Rozhodčí: Veinfurter - Novák, Potůček Průběh utkání: 1:0, 1:4

ZNS: Opršal (Linhart) - Smejkal, Kolda, Střecha, Staněk, Šír, Pleva, Doležal - Man, Hron, Kotlík - Ježek, Březina, Dítě - Vítek, Kaňka, Plachý (C) - Slavík.

PEL: Čekal (Svoboda) - Tobola, Adam, Jelínek, Veselý, Martínek, Posmyk, Kasalý D., Suk - Tecl (C), Plachý, Hrbatý - Hadrava Martin, Bezděk, Kubát - Votápek, Hadrava Marek, Kasalý F. - Kozlík.

Přitom na začátku zápasu to na bodový import do města rekordů nevypadalo. Žďár od úvodních vteřin uzavřel Spartak v jeho obranné třetině a domácí příznivci mohli poprvé slavit už po 93 vteřinách utkání - Dítě tvrdou ranou zpoza kruhů otevřel skóre utkání. Spartak se zkoušel rychle oklepat, Plachý však Opršála nepřekonal. Následoval místy až drtivý tlak domácích a především skvělý Čekal ochránil hosty od dalších gólových pohrom. Asi nejvíc zazářil při samostatném úniku Kaňky, jehož střelecký pokus vytáhl pravým betonem mimo tři tyče V 6.minutě hráli domácí první přesilovou hru, obrana Spartaku společně s Čekalem ale všechny pokusy Plamenů uhasila. První ostrý test domácího brankáře přišel v 8.minutě, Tobola s Adamem se vydali na zteč žďárské svatyně, ale první jmenovaný jen vyprášil Opršálovu výstroj. Pelhřimov postupně vyrovnal hru a ve druhé polovině třetiny již měl mírně navrch. Po několika neproměněných šancích přišla 20.minuta, po pěkné přihrávce Martina Hadravy vyrovnal stav utkání tvrdou střelou z mezikruží Bezděk.

Do druhé třetiny opět vstoupili lépe domácí, kteří si vytvořili několik šancí, ale žádná z nich brankou neskončila. Hra se poté přelévala ze strany na stranu, byl k vidění útočný hokej a pokud se obě mužstva dostala do šancí, brankáři byli na svém místě. Ve 29.minutě přišla přesilová hra domácích, hostující celek ale obětavě bránil a pokud se rýsovala šance na Plamenů na vstřelení druhého gólu, Čekal byl bezchybný. Spartak poté opět zařadil vyšší rychlostní stupeň a stále více se tlačil před domácí klec, zatím bez gólového efektu. Ve 33.minutě dostal Spartak poprvé možnost přesilové hry, dobře bránící domácí ale nedovolili Spartaku ve svém obranném pásmu takřka nic. Pelhřimovští si poté vytvořili mírný tlak, který vygradoval ve 36.minutě, první útok kombinoval v obranné pásmu domácích a Plachý dobře umístěnou střelou poslal Spartak do vedení. Záhy ale mohlo být vyrovnáno. Žďár dostal výhodu přesilové hry a zamkl Spartak v jeho obranné třetině, nikdo z domácích hráčů, ale puk za Čekalova záda nedopravil. Hned z protiútoku ujel Votápek s Kubátem, který se právě vrátil z trestné lavice, druhý jmenovaný pouze orazítkoval tyč Opršálovy branky. Zbytek třetiny Spartak zatlačil svého soupeře do defenzivy, domácí se však ubránili.

Závěrečná třetina nejprve nabídla Spartaku přesilovou hru, kterou se nepodařilo využít, následně měli stejnou možnost i domácí, Spartak se však atakům domácích ubránil. Plameny chtěly otočit utkání ve svůj prospěch, výborně bránící hosté ale byli proti. V dalších minutách Spartak postupně přebral iniciativu a stále více se tlačil před Opršála, ten ovšem v těchto fázích zápasu domácí podržel. Spartak hrál i přesilovou hru, naložil s ní ovšem nedbale. Domácí se nenechali zahanbit a Čekal se několikrát musel mít na pozoru. Ve 49.minutě hráli domácí přesilovku, naložili s ní ale podobně jako před několika minutami Spartak. Na další branku čekalo 621 diváků až do 55.minuty - bratři Hadravové se natlačili do zakončení a Marek Hadrava procedil puk za Opršálova záda. Definitivní pojistku přidal za 2 minuty Tobola, který prostřelil domácího brankáře mezi betony. Poté se již zápas pouze dohrával, Spartak si ze Žďáru nad Sázavou odvezl velice cenné vítězství 4:1.

Ohlasy po utkání

Martin Meloun (trenér Spartaku Pelhřimov): Domácí vlétli do zápasu dobře a měli to dobře rozehrané. Něco jsme si k tomu řekli a povedlo se nám ten jejich tlak eliminovat a jsem rád, že jsme vyhráli. Myslím, že se to zlomilo druhým gólem. Vedli jsme a to se hned hraje líp. Žďár doma neprohrává, takže to byl těžký zápas. Pro oko diváka to byl myslím parádní hokej z obou stran.

Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou): Myslím, že jsme z mého pohledu odehráli dobré utkání. Derby mělo výbornou úroveň, bojovnost, nasazení i atmosféru. To že jsme prohráli, mě samozřejmě netěší, ale soupeř nás vyškolil z produktivity. Jinak si myslím, že to bylo vyrovnané utkání. Pelhřimov využil víc svých šancí, zatímco my jsme se občas v kombinaci utápěli až moc. Chtěli jsme si to nahrávat až do prázdné brány a chyběla nám lepší střelba. V předchozích zápasech, když nám to tam víc padalo, tak jsme víc stříleli, chodili před bránu a bylo to takové přímočařejší a to tam dnes chybělo. Musím dnes soupeři pogratulovat k výbornému výkonu a zaslouženému vítězství.

Tomáš Bečka, Pavel Blažek