HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
26.10.2011 | Tomáš Bečka, mk, jb | A-tým

Zbořen další mýtus! Spartak vyhrál ve Žďáře

Pelhřimovští hokejisté odjeli do Žďáru s cílem připsat si po dvou prohrách konečně vítězství a také oplatit soupeři domácí porážku ze čtvrtého kola. To se nakonec v zápase o Vysočinu povedlo. Družina trenéra Melouna se v šesté minutě ujala vedení zásluhou Suka. Rival ještě do přestávky odpověděl gólem Sobotky, ale od té doby se trefovali jen pelhřimovští hráči. Nejprve Martin Hadrava, jehož branka se nakonec ukázala jako vítězná a poté Plachý definitivně přiřkl Spartaku výhru trefou do prázdné klece.

Žďár nad Sázavou

26.10.2011
18:00
1:3
(1:1, 0:1, 0:1)
Pelhřimov
Branky a nahrávky: 10. Sobotka M. (Plachý, Ježek) - 6. Suk (Kubát, Hadrava Martin), 36. Hadrava Martin (Novotný), 60. Plachý T. (Votápek, Hrbatý). Rozhodčí: Pokorný - Klouda, Zídek Vyloučení: 4:7 navíc Doležal (ZNS) 10min OT Využití: 0:1 V oslabení: 0:0 Diváci: 691 Střely na branku: 37:16 Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3

ZNS: Lihnart - Doležal (A), Staněk, Krejnus, Smejkal, Jícha, Střecha, Sobotka R., Sobotka M. (A), Plachý J. (C), Ježek, Kunstmüller, Bukáček, Havelka, Man, Kotlík, Kočan, Dítě

PEL: Čekal - Rašner, Plch, Zelený, Beneš, Novotný, Adam, Kasalý Barták, Plachý, Hrbatý - Suk, Hadrava Martin, Kubát - Hubata, Votápek, Hadrava Marek

První velkou šanci měly domácí Plameny, ale unikající Martin Sobotka neměl v oslabení už dostatek sil na to, aby v brejku dojel až ke gólmanovi, jeho střela příklepem od modré čáry ale Čekala nepřekvapila. Na první gól se čekalo do 6. minuty. Radost žďárským fanouškům zkazil v přesilovce pelhřimovský Pavel Suk, který z brankoviště pohodlně do prázdné branky zakončil ideální souhru celé formace – 0:1.

Vzápětí sice mohl srovnat Ondřej Ježek, když pro něj na buly vybojoval puk Martin Sobotka, ale Čekal byl pozorný. Domácí nevyužili ani svoji první přesilovku v 8. minutě, naopak těsně po jejím skončení zahrozil brejkem Tomáš Plachý, který jen těsně minul Linhartovu klec.

Plameny srovnaly v čase 9:44. Rychlou kombinací se blýskla první lajna. Puk doputoval až k Sobotkovi, který od modré ujížděl sám na Čekala a po forsbergovském blafáku srovnal na 1:1. V 15. minutě zamčela soupeře v pásmu Bukáčkova lajna, ale její centr tlak zakončil jen střelou do připraveného gólmana.

Čekal pokryl i Manovu šanci ve 26. minutě, kdy si jihlavský útočník zpracoval puk ze vzduchu a poslal puk na gólmana baseballovým úderem. Šanci zlomit skóre na opačnou stranu měl o tři minuty později pelhřimovský Jan Hrbatý, ale mezi kruhy pálil jen do Linharta.

Že nejsou Plameny po nečekané prohře v Chotěboři v pohodě, ukázaly následující minuty. Nejdřív po faulu na Plachého nevyužili domácí hokejisté přesilovku, i když nadějně pálil Staněk a o chvilku později ránu Dítěte tečoval Kunstmüller. Po gólu volala hlavně šance z 31. minuty, kdy se v přečíslení 4 na 2 valila vlna na Čekala, jenže ve finále dostal Plachý od Ježka puk na paty.

A když Man nevyužil ani další šanci, tentokrát v oslabení, kdy po vyhraném buly před Čekalem pálil jen těsně nad horní tyčku, udeřilo na druhé straně. Netaktické vyhození z hokejky Dítěte zachytil na modré Radek Novotný, vrátil puk před branku a Martin Hadrava si s Linhartem poradil krátkým blafákem - 1:2.

Třetí třetina už se nesla ve znamení marného dobývání pelhřimovské branky. Hosté pozorně bránili svoji modrou čáru a do útoku už tolik síly nevrhali. Zvláště když od 44. do 51. minuty hráli šest minut v oslabení. Jenže domácí se nadechli jen k platonickému tlaku, který zastavil Bukáčkův sporný faul pět minut před koncem. K úspěchu nevedl ani oddechový čas a následná hra bez brankáře v čase 58:52. Hosté se přes útočící šestici dostali po dvaceti vteřinách z pásma a Tomáš Plachý pojistil výhrou trefou do opuštěné branky.

Domácím nepomohlo k bodům ani nasazení mladého pardubického beka Roberta Krejnuse, navíc kouč Kuchyňa musel obranné dvojice několikrát protočit, protože tržnou ránu utrpěl už v první třetině Tomáš Smejkal, kvůli vyraženým zubům zápas vůbec nedohrál další bek Martin Jícha.

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Těžko se mi zápas hodnotí. Co se potkáváme s Pelhřimovem, byl tohle nejslabší zápas. Pelhřimov nebyl v té sestavě a nehrál tak jako obvykle. My nemůžeme furt jen říkat, že jsme byli po herní stránce lepší. Pelhřimov měl obrovské štěstí díky naší střelecké nemohoucnosti. Ať stojí v brance kdokoliv, my nejsme schopní dát gól. Kdybychom proměnili aspoň polovinu šancí, dáme každý zápas pět gólů. Kluci měli nasazení, herně nezklamali, ale pak přijde chyba, kdy hráč hraje puk zády do hřiště bekhendem a ještě středem kluziště. Kdyby takovou chybu udělal junior, tak na to neřeknu ani slovo. K přesilovkám jsme si něco řekli, snažili jsme se víc střílet, ale Pelhřimov hrál velmi dobře oslabení a rychle k hráčům přístupoval.

Jan Dvořák (asistent trenéra Spartak Pelhřimov):

Přijeli jsme oslabení o dva hráče (Tecla a Havla), ale podali jsme dobrý výkon a vyhráli jsme, všichni hráči makali a pomáhali si, výborný výkon podal brankář Honza Čekal. Rozhodlo to, že jsme i za stavu 1:1 vydrželi a hráli pořád tu svoji hru. Dvakrát po sobě jsme prohráli, doufám, že jsme se dnešní výhrou zvedli.