HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
27.07.2011 | Pelhřimovský deník/Michal Vítů, Jiří Rada | A-tým

Hokej, to je vzájemné sdílení myšlenek, říká Randy Wilson


Minulý týden proběhl na zimním stadionu první letní GAPACS kemp, kterého se také mimo jiné zúčastnil americký trenér brankářů Randy Wilson, jehož úkolem bylo přiblížit americký styl přípravy brankářů, ale také okoukat styl český. Na ledě se však potkal i s profesionálními hokejisty, mezi kterými byly brankáři i hráči. Za zmínku určitě stojí pelhřimovský rodák Marek Melenovský či brankář Pardubic Martin Růžička.

Působíte jako poradce pelhřimovského brankářského programu Gapacs. Co na tuto myšlenku říkáte?

Pracoval jsem snad pro všechny americké hokejové školy, ale tady je to trochu něco jiného. Hlavně mě oslovilo, jak úzce se trenéři hráčům věnují. Také se mi líbí zaujetí zejména mladších gólmanů. Takový zájem u nás nastupuje až s přibývajícím věkem.

Jaká je vaše úloha v Pelhřimově?

Jsem tu od toho, abych nastínil americký způsob přípravy, a zároveň abych zjistil, jak se to dělá tady. Rozmlouvám s řadou lidí, vyměňujeme si své názory. To je ohromně důležité, protože hokej je především o sdílení myšlenek. Čím více lidí potkáte, tím více vás to obohatí.

Můžete přiblížit vaše povolání?

Trenéřině gólmanů se věnuji třicet let. Dva roky jsem pracoval pro národní výběrový program. Měl jsem na starost nejlepší sedmnáctileté a osmnáctileté gólmany z celé Ameriky. Byla to zajímavá práce. Nyní působím v klubu Saginaw Spirit, přes léto dávám soukromé hodiny a objíždím tréninkové kempy, jako je třeba ten váš.

Začátkem července tu vybírali američtí skauti uchazeče o angažmá za mořem. Co soudíte o cestě mladých hráčů za snem?

Respektuji to. Pár Čechů už jsem taky potkal. Dobré je umět řeč, především ale záleží na osobnosti, jak komu náš způsob hokeje sedne. Nižší soutěže se v lecčems podobají slavné NHL, může to být pro ně dobrá zkušenost.

Hledače talentů tehdy zarazily špatné studijní výsledky účastníků výběrového kempu. Mladé Čechy zajímá jen profesionální hokej.

Tohle moc nechápu. Dobré vzdělání je prvořadou součástí celé naší severoamerické společnosti. Každý si lehce spočítá, jak velkou šanci má dostat se do NHL a brát velké peníze. Málokdo vsadí všechno jen na sportovní kartu. I proto má náš univerzitní sport takový význam. Vystudovat a zahrát si špičkový hokej přece musí být lákavé i pro vaše mladé.

Zajisté hodně cestujete. Pokolikáté jste v Čechách?

Jsem tu poprvé a jsem nadšený. Už samotná cesta autem z Prahy byla překrásná. Zdejší kopcovitá krajina je překrásná. I zdejší hala je hezká. Sice menší, než bývá zvykem u nás, ale hokej je jen jeden. A vy už jste v Americe byl?

Zatím ne. Proč?

(rozpřáhne ruce) Tak to musíte přijet! Třeba do Bostonu (všiml si mého maratonského batohu), nebo do Filadelfie na Jaromíra Jágra. U nás je přece také hezky.

 

Autor rozhovoru: Pelhřimovský deník/Michal Vítů, vyšlo dne 25. července 2011

Pelhřimovský deník/Michal Vítů, Jiří Rada