HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
13.04.2011 | Zdeněk Drla (hcdukla.cz), Jiří Rada | A-tým

Vojtěch Zadražil přišel o světový šampionát v Německu


První krůčky na ledě udělal Vojtěch Zadražil na pelhřimovském zimním stadionu, kde také hrál až do dorostu. Poté si jej však všimla Jihlava a již tehdy nadějný obránce zamířil do krajského města. V letošním roce si vydobyl své místo v reprezentaci do osmnácti let, se kterou absolvoval celou přípravu před nadcházejícím šampionátem v Německu. Stejný osud, jako Zadražila potkal i Šidlíka, jenž se letos stal členem jihlavského A-týmu a taktéž součástí U18. Na mistrovství světa však odcestuje pouze mladší z dvojice pelhřimovských odchovanců, tedy Petr Šidlík.

Vojtěch Zadražil přišel o účast na mistrovství světa osmnáctiletých, které se letos hraje v německých městech Drážďany a Crimmitschau, pouhé tři dny před startem šampionátu. Důvodem je zranění. Stalo se to na konci druhé třetiny v pondělním zápase se Slovenskem, který česká osmnáctka vyhrála 3:2. „Hrálo se tři na tři. Dobrusloval jsem puk, útočník byl za mnou. Asi dva metry od mantinelu mě postrčil. Levá noha mi zůstala v rýze a šel jsem na mantinel s nohama rozkročenýma skoro do rozštěpu. Hned jsem věděl, že je to špatně. Cítil jsem prasknutí," popisuje nepříjemný okamžik generálky na mistrovství. „Vůbec jsem se nemohl hýbat. Kluci mi pomohli odjet na střídačku, po přestávce jsem už zůstal v šatně," doplňuje.

V úterý absolvoval odborná vyšetření v jihlavské nemocnici. Verdikt lékařů zněl: operace. Tu absolvoval mladý obránce hned ve středu. „Mám utržený stehenní úpon. Doktor mi říkal, že doba léčení bude minimálně dva měsíce. Přijdu o část letní přípravy, zbytek bych ale chtěl stihnout," říká.

V nominaci reprezentace do 18 let se Vojtěch Zadražil objevuje od loňského podzimu pravidelně. Nyní s ním trenéři počítali do sestavy na MS v Německu. Nasvědčovaly tomu výkony mladého hráče v přípravných zápasech. „Hrál jsem v první obraně, trénovali jsme přesilovky. Už to byl takový signál, že se mnou počítají, že pojedu. Nakonec to dopadlo takhle," říká posmutněle Zadražil, který tak bude výkony svých spoluhráčů sledovat alespoň na dálku. „Budu fandit u onlajnů," slibuje.

Mistrovství světa v Německu, kde v Drážďanech hraje základní skupinu česká reprezentace společně se Švédskem, Kanadou, Norskem a Finskem, mělo být pro Vojtu vyvrcholením povedené sezony. S reprezentací se připravoval na třetí akci. „V listopadu jsem se probojoval do Ameriky, byli jsme v Detroitu," vzpomíná na cestu za Atlantik, kde omnáctka sehrála pětici přátelských utkání s juniorskými výběry z NAHL (Severoamerické hokejové ligy). „Hráli proti nám starší hráči, ročníky 1990, 1991," připomíná. „Byla to dobrá zkušenost. Vyzkoušel jsem si jiný styl hokeje. Hřiště je menší, hokej rychlejší, víc se přihrává. Vyhovovalo mi to. Hodně mi to dalo," hodnotí pelhřimovský rodák pobyt v Detroitu. Právě odtud pochází i jeho velký hokejový vzor. „Je to Nicklas Lindström. Líbí se mi jak hraje. Sice je to levák, ale sleduji ho. Má dobrou střelu, přehled na ledě," představuje svoji hvězdu NHL.

Druhou Vojtovou účastí v týmu s národním znakem na prsou byl vánoční turnaj ve Švýcarsku. „Tady jsme zklamali. Jeli jsme tam s tím, že chceme vyhrát. Prohráli jsme s domácími Švýcary gólem na konci zápasu. Porazili jsme Němce, ale prohráli s Finy. Skončili jsme třetí ze čtyř," ohlíží se za vystoupením mladíků v zemi helvétského kříže.

„V únoru jsem přišel o Turnaj pěti v Hradci Králové, to jsem měl zraněné rameno," vzpomíná na pro něj v pořadí už třetí reperezentační pozvánku. Pár dnů před turnajem na východě Čech, kde se kromě výběru ČR představily reprezentace USA, Finska, Švédska a Ruska, utržil zranění v extraligovém utkání na ledě Horáckého zimního stadionu. „Bylo to moje první velké zranění, teď přišlo druhé," klopí smutně oči. „Doufám, že v této sezoně jsem si už všechna zranění vybral a v příští sezoně se obejdu bez nich," dodává ale jedním dechem.

Prioritou je nyní pro mladého hokejistu léčba a následná rehabilitace a také škola. „Chci hlavně pořádně vyléčit zranění, abych s tím neměl v budoucnu problémy. Pak začít pomalu trénovat tak, abych stihnul čás letní přípravy. Taky musím zvládnout školu, uzavřít ročník. Jsem ve třeťáku, mám individuální studijní plán, takže mám možnost si to zorganizovat," vysvětluje. „V nové sezoně chci zase naplno makat a zkusit se dostat do dvacítek a poprat se o mistrovství světa," říká rozhodně mladý sympaťák, který jihlavský dres obléká již tři sezony - od dorostu.

Má i svůj vytyčený cíl. „Chci se živit hokejem, dělat to, co mě baví. Asi každý sní o tom, že se chce dostat do NHL. Ten sen mám taky, ale ten hlavní a nejbližší cíl je prosadit se v Dukle Jihlava. Chci jít postupně. Samozřejmě nejvyšším cílem je NHL," doplňuje Vojtěch Zadražil, který v uplynulé sezoně nastupoval v juniorském týmu, vypomáhal i staršímu dorostu. „V juniorce je to všechno o třídu rychlejší, hraje se víc chytře. Kluci ročníku 1990, kteří už hráli za áčko, tak u nich už je to znát. V dorostu je to větší boj, možná se tam hraje i víc do těla, hodně se lítá. Dorost je takový boj, v juniorce je víc myšlení," porovnává obě kategorie. „Se sezonami, které jsem tady odehrál, jsem spokojený. I tým vždycky šlapal dobře. Loni jsme se s dorostem probojovali do play-off, letos byla parádní sezona s juniorkou. Měli jsme dobrý tým, starší kluci to táhli, trenéři byli dobří," hodnotí uplynulé měsíce Vojtěch Zadražil.

Vojtěch Zadražil

Narozen: 3.4.1993
Výška: 188 cm
Váha: 80 kg
Post: obránce
Hůl: pravá

Zdeněk Drla (hcdukla.cz), Jiří Rada