HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
29.08.2009 | Jiří Rada | A-tým

Reprezentační výběry žen zavítaly do Pelhřimova


Od pátečního odpoledne se po ledě pelhřimovského zimního stadiónu prohánějí reprezentační výběry žen. Je to jejich vůbec první společné soustředění všech kategorií. Pod záštitou asociace ženského hokeje se zde budou připravovat výběry U15, U18 a A – tým žen. Za zmínku také stojí účast pelhřimovské hráčky mladšího dorostu Denisy Křížové. Na otázky týkající se ženské reprezentace odpovídal trenér áčka pan Karel Manhart.


Proč jste si vybrali právě Pelhřimov pro své první soustředění?

Tak Pelhřimov je pro nás dobře položený. My tady máme reprezentace U15, U18 a A – tým. Pelhřimov je takový střed republiky, tak proto jsme tady.


Jak budou probíhat následující dva dny, kdy budete zde v Pelhřimově trénovat?

My jsme teď měli s U18 a A – týmem půl hodinovou besedu a tam jsme si řekli nějaký pravidla a takový ty věci do nový sezóny. S U15 budu mluvit zítra. Program je takový, že dnes mají reprezentantky do patnácti let rozdělený trénink na dvě kategorie. U18 a A – tým uděláme vyloženě jeden trénink jedno družstvo. To samé bude zítra dopoledne a odpoledne budeme hrát proti sobě.


Co očekáváte od pelhřimovského soustředění?

Je to první kemp, který děláme a který dělá asociace ženského hokeje. Je to dobré, že jsou tady úplně ty nejmladší děvčátka, které se s reprezentací teprve potkávají. Jsou tady ročníky 95, 96 a 97. Pak je tady výběr do 18 let, kde jsou ročníky 92, 93, 94 a od ročníku 91 áčko. Myslím že to bude dobré. Děvčat by tady mělo být zhruba kolem 110. Ty malé uvidí starší a naopak. Určitě to bude prospěšné.


Co čeká letos mládežnické reprezentace žen?

Když vezmu tu patnáctku, tak ta bude v sezóně jezdit na turnaje, které jsou domluvené s Rakouskem, Německem a Švýcarskem. Je to vyloženě část přípravy, část přípravy, aby ta děvčata viděla, jak jak to na mezinárodní scéně vypadá a aby pak skočily do té osmnáctky, protože v osmnáctce máme docela slušné výsledky. První mistrovství před dvěma lety v Calgary, tam jsme byli třetí na světě a loni v Istanolu jsme byli čtvrtí, i když se štěstím, ale myslím, že je to velký úspěch pro Českou republiku. Takže U18 máme v přípravě naplánovanou tak, aby se děvčata co nejlépe připravila, ale nebude to jednoduché, protože z ročníku 91 odešlo hodně hráček a ročník 93 je velmi slabý ročník. Určitě to nebude jednoduché, ale chceme se na těch pozicích udržet, protože Kanada a USA jsou úplně jinde. Vrchol U18 je MS v Chicagu v březnu 2010.


V zhledem k tomu, že se v roce 2010 konají ZOH, tak odpadlo MS všech divizí. Co tedy bude mít na programu A – tým žen?

A – tým má prakticky volnou sezónu, protože jsme v Shangaji v Číně sehráli kvalifikaci na tyto hry, ale bohužel jsme nepostoupili. Smolně jsme prohráli s Japonkami 2:3, s Číňankami 3:4 a s Norkami na nájezdy, takže jsme v té skupině skončili poslední. Tudíž jsme na olympijské hry nepostoupili a máme volno. Bereme to tak, že celá ta příprava bude dvouletá a za úkol máme připravit se na MS. Navíc jsme sestoupili do divize II, ze které chceme co nejdříve postoupit zpět do divize I a dělat vše pro to, abychom šli nahoru.


Koncem června jste se zůčastnil jako hlavní trenér výběru žen MS v hokejbale, které se konalo v Plzni. Jak hodnotíte tento kvalitně obsazený turnaj?

Hokejbal je pochopitelně trošku jiný sport, než lední hokej. Já to vezmu více ze široka, protože děvčata co hrají českou ligu, což je 17 týmů ČR, tak většina z nich hraje inline hokej a výsledky jsou velice dobré, protože vloni jsme byli první na světe a letos myslím že druzí. V hokejbale jsme byli dvakrát na MS a byli jsme třetí na světě, takže i tam patříme mezi špičku. V Plzni jsme měli daleko na víc, tým byl kvalitní, ale zranilo se nám 4, nebo 5 klíčových hráček a to je potom hodně těžké to v tom teple urvat. Bylo to hodně náročné. Nicméně dvakrát jsme porazili Američanky 3:0, ale v klíčovém duelu jsme podlehli Slovenkám.


Co říkáte na atmosféru v hokejbalové hale?

Atmosféra tam byla perfektní. Plzeň to zorganizovala v nové hokejbalové hale a chodili tam děti ze škol, takže tam bylo opravdu hodně diváků. Hala byla vyprodaná, lidi fandili. Určitě jsou na to krásné vzpomínky.

Jiří Rada