HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
25.02.2009 | Kamil Vaněk | A-tým

Tomáš Linhart byl pelhřimovským trumfem


Byl to jeho zápas. Brankář pelhřimovského Spartaku Tomáš Linhart v derby se Žďárem nad Sázavou doslova exceloval, za svá záda pustil jedinou střelu. I jinak na téma hodnocení výkonů jednotlivců málo sdílný trenér Jiří Žůrek po utkání pronesl: „Byl naší oporou, pochytal řadu šancí soupeře.“

Tento článek patří k zápasu PEL - ZNS 4:1

Byl to asi hodně těžký zápas pro brankáře. Vždyť i přes nespočet šancí na obou stranách bylo skore dlouho vyrovnané a se soupeřem jste se vyloženě přetlačovali. . .

Musím s tím jen souhlasit. Opravdu to bylo těžké utkání a nejen pro mne. Ze začátku nás Žďár přehrával, to se změnilo po polovině zápasu. Hodně nám pomohl vyrovnávací gól na 1:1. Přesto to bylo velmi dlouho otevřené a dá se říci, že třetí třetina byla o chybách.

Už jsme se o tom zmínili, vy ani brankář Žďáru jste si na nedostatek práce nemohli stěžovat. Vyhovují vám takové zápasy?

Mám rád, když jsem v permanenci a myslím si, že to platí pro většinu gólmanů. Není nic horšího, než když v brance půl zápasu stojíte, chladnete a pak soupeř ujede a dá z ojedinělého útoku gól. Rád si zachytám.

Zápas nabídl i řadu nepřehledných situací před oběma brankami, kdy bylo patrné, že i sami hráči ztrácejí ponětí o tom, kde je puk. Máte nějaký recept, jak se v takových situacích chovat?

Musíte neustále sledovat dění kolem sebe, snažit se puk hledat a najít si ho. Čím dříve se vám to povede, tím lépe. Brankáři by se nemělo stávat, že neví, kde je puk, protože pak si doslova říká o gól.

Nakonec jste inkasoval jen jednou. Dalo se gólu zabránit?

Každá střela se dá chytit. V tomto případě to však bylo hodně těžké. Soupeř dostal pěknou přihrávku a navíc to vystřelil hned z první. Nestihl jsem se ke druhé tyči tak rychle přesunout.

Gólman Němec, který přijel Žďáru vypomoci z Chrudimi, držel dlouho svůj tým nad vodou. Jak hodnotíte jeho výkon?

Chytal výborně. Kluci dlouho nevěděli, jak na něj. Dá se říci, že dvě třetiny Žďár vyloženě držel. Při těch gólech z přesilovek to měl hodně těžké, laciněji vypadala až poslední branka. To nic ale nemění na tom, že podal parádní výkon. Prostě byl perfektní.

Kamil Vaněk