HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
04.03.2022 | Pavel Blažek | A-tým

Finále na ostří nože! Pelhřimov vyzve Moravské Budějovice v bitvě o vítěze Krajské ligy.


Velké finále Krajské ligy Vysočiny startuje a v jeho rámci se Poutníci utkájí se zřejmě nejtěžším protivníkem, který se v naší skupině nabízel. Pelhřimovští hokejisté si to o titul přeborníka Krajské soutěže rozdají s Žihadly z Moravských Budějovic. První finále se odehraje u Bělé v sobotu 5.března a úvodní buly bude vhozeno v tradičních 17 hodin.

Tento článek patří k zápasu HCP - MBH 1:5

Moravskobudějovický HOKEJ

Tým z Moravských Budějovic byl před sezónou pasován do role jednoho ze spolufavoritů celé soutěže a nebyla to nálepka marná. Žihadla v průběhu základní části mnoho bodů nepoztrácela a většinou stíhala vedoucí Poutníky s odstupem, který se postupně navyšoval, avšak dominance Poutníků nebyla tak velká jako v Krajském přeboru Jižních Čech. V letošní sezóně se našel pouze jeden tým, na kterém si Žihadla nesmlsla, a tím celkem byli Skláři ze Světlé nad Sázavou, kteří dokázali Moravské Budějovice porazit v obou vzájemných zápasech sezóny (3:2 a 6:5). Po základní části patřila Moravským Budějovicím třetí pozice s mankem sedmi bodů na vedoucí Pelhřimov.

V rámci čtvrtfinále se Žihadla střetla s rezervou Velkého Meziříčí a i přes mírné počáteční obavy to byla ze strany Moravských Budějovic rychlá práce. Tři vítězství Žihadel ve třech duelech s celkovým skóre 35:11 hovoří jasnou řečí. V semifinále se do cesty Moravským Budějovicím postavila Chotěboř, další spolufavorit na celkové vítězství v soutěži. Čekala se tedy vyrovnanější série, ale i zde Žihadla dominovala a po třech zápasech si parta okolo trenéra Kolečkáře proklestila cestu do finále.

V týmu Moravských Budějovic je řada produktivních hráčů, kteří dokáží rozhodovat zápasy. Nade všemi ale ční duo Roman Mikeš - Petr Krutiš. Oba jsou odchovanci hokeje na Vysočině, Mikeš vyrůstal v Jihlavě, Krutiš v Třebíči. Roman Mikeš v základní části obsadil pozici nejlepšího střelce soutěže před pelhřimovským Martinem Hadravou, který ale vyhrál celkové bodování krajské ligy. V základní části Roman Mikeš nasázel 21 branek a navrch přidal 24 asistencí. Bilance Petra Krutiše v základní části pak byla o malinko skromnější (18+21), což ale stačilo na pozici třetího nejproduktivnějšího hráče po základní části. Bodovými příděly se mohl pochlubit i Lukáš Nováček (16+18). V play-off se zatím nadmíru daří právě Nováčkovi, který v šesti duelech zaznamenal již 19 bodů za 12 branek a 7 asistencí. Vyřazovací část prospívá také Petru Krutišovi (3+14), ovšem ani Jan Trojan (7+9) či Roman Mikeš (5+11) nezůstávají příliš pozadu se sběrem bodů. I z tohoto je vidět, že Moravské Budějovice sází na více produktivních hokejistů.

Vzájemné duely v letošní sezóně

Žihadla zavítala na pelhřimovský led v rámci 8.kola a zpočátku to vypadalo na triumf hostů, kteří do přestávky získali dvoubrankový náskok. V polovině duelu ale v rychlém sledu skóroval Jan Zadražil s Markem Hadravou. Ve třetí třetině si hosté sice vzali dvoubrankové vedení zpět, ale v závěru třetí třetiny zaznamenal dvě trefy Martin Hadrava a šlo se do prodloužení. V něm neudržel Helešic ránu Tomáše Mečiara a prémiový bod tak přistál na kontě Poutníků po vítězství 5:4 po prodloužení. Odveta v rámci 19.kola v Moravských Budějovicích a i zde Žihadla rychle vedla, ale Marek Hadrava s Petrem Votápkem ještě do přestávky překlopili vedení na stranu Pelhřimova. Ve druhé třetině byl tlak Poutníků ještě výraznější a i když dokázali domácí vyrovnat stav utkání, David Šulák a po něm dvakrát Tomáš Dvořák dokázali získat pro Pelhřimov pohodlný náskok, který se ale ve třetí třetině rozplynul jak pára nad hrncem. Třemi brankami si domácí vybojovali prodloužení a v něm po rychlé akci rozhodl Mikeš střelou mezi betony Jíry. Pelhřimov prohrál v Moravských Budějovicích 5:6 po prodloužení.

Pelhřimov a Moravské Budějovice - soupeři už z dob společného působení ve druhé hokejové lize, jejichž vzájemné zápasy byly a stále jsou plné bojovnosti a nasazení. Ještě nikdy se ale oba týmy nepotkaly v pozici kousek pod vrcholem celé soutěže. Celá finálová série bude velmi zajímavá a také nezatížena covidovým omezením - kapacita stadionů není redukována, proto pojďte podpořit Poutníky ve finálových bitvách v co největším počtu. A navíc podpoříte i skutečně dobrou věc - výtěžek ze vstupného pošle klub na pomoc Ukrajině.

Program finálové série

1.zápas: sobota 5.března v Pelhřimově (17:00)

2 zápas: středa 9.března v Moravských Budějovicích (18:30)

3.zápas: sobota 12.března v Pelhřimově (17:00)

případný 4.zápas: 16.března v Moravských Budějovicích (18:30)

případný 5.zápas: sobota 19.března v Pelhřimově (17:00)

Pokud se nebudete moci osobně dostavit na domácí zápasy Poutníků, budou připraveny podrobné online přenosy. První zápas série naleznete zde: https://www.onlajny.com/match/index/date/2022-03-0...

Pavel Blažek