HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
09.08.2017 | Tomáš Bečka | A-tým

Nové tváře v pelhřimovském dresu


Období července a srpna je doba prázdnin. Ne však pro hráče a manažery. Hokejisté se již několik týdnů potí v posilovnách, zatímco vedení skládá střípky úspěšného celku. Nejinak tomu je i u Ledních Medvědů, kteří přivítají nové posily. Michael Formánek a Petr Hamalčík se spolu s Michalem Sochor ujmou brankoviště, obranné řady rozšíří Tomáš Kohút a útok doplní Zdeněk Hrouda.

Kromě Petra Hamalčíka nastupovaly všechny posily v loňské sezoně v Jindřichově Hradci. Gólman Michael Formánek odchytal za Vajgar celkem 21 zápasů. Další zkušenosti s druhou ligou posbíral čtyřiadvacetiletý brankář v dresu Děčína a Kobry Praha. Jako junior nastupoval za Ústecké Lvi, kde ovšem v prvním týmu šanci nedostal. Nyní přichází do Pelhřimova na hostování.

Zajímavou posilou mezi tři tyče se stal pelhřimovský odchovanec Petr Hamalčík. Šestnáctiletý talent působí už několik let v Praze, kde chytal v týmu Hvězdy Praha a dorosteneckém mužstvu Letňan. Právě z Letňan má Hamalčík domluvené hostování do Pelhřimova a střídavé starty zpět do letňanského klubu, ve kterém bude nastupovat v extralize staršího dorostu.

Petr Hamalčík se ve druhé polovině července účastnil i pětidenního brankářského kempu v Třemošné a mezi dalšími třiceti gólmany se rozhodně neztratil. Ba naopak, zaujal natolik, že kolem něj začaly kroužit i extraligové kluby. Hamalčík ale zvolil podobnou cestu jako před sedmi lety Daniel Dolejš. Ten také začínal v mužské kategorii v Pelhřimově a dnes se spolu s Patrikem Bartošákem dělí o brankoviště extraligových Vítkovic. Hamalčík tak bude u Medvědů sbírat drahocenné zkušenosti v přechodu k dospělým. „Jeho mladý organismus by to měl vydržet, ale samozřejmě se to nedá dělat dva měsíce v kuse," říká Jiří Černoch, letňanský trenér gólmanů. „Jsme s Pelhřimovem domluveni, že pokud by se na Petrovi začala projevovat únava, budeme hledat rychlé řešení," nechal se Černoch slyšet pro oficiální klubové stránky pražského klubu.

Letňany letos poprvé budou hrát i druhou ligu, ovšem Pelhřimov projevil zájem o mladého gólmana ještě dříve, než se pražský klub definitivně usadil na druholigové mapě, a tak bude Hamalčík nastupovat právě u Ledních Medvědů. Talentovaný gólman si už stihl připsat i jeden reprezentační start v kategorii do 17 let, když v Salzburgu nastoupil proti rakouské osmnáctce. Jeho premiéra byla vítězná, když Češi zvítězili 7:2.

Obranný val vyztuží v nové sezoně i zahraniční posila. Z Jindřichova Hradce přichází na hostování slovenský obránce Tomáš Kohút. Dvaadvacetiletý bek působil u Vajgaru od sezony 2011/2012, kde prošel dorosteneckou i juniorskou kategorií. Dvanáct zápasů odehrál dokonce v juniorském celku Českých Budějovic. Poslední dvě sezony už se napevno zabudoval do prvního mužstva hradeckého Vajgaru.

Útočné řady se pak mohou těšit na bodové přispění Zdeňka Hroudy. I přesto, že Hroudovi je teprve čtyřiadvacet let, prošel už sedmi kluby a Pelhřimov bude tím osmým. Rodák z Mladé Boleslavi přestoupil v juniorském věku do Slavie, kde se potkal například s Jakubem Krejčíkem, Tomášem Hertlem nebo Dimitrijem Jaškinem. O rok později pak přestoupil do MHL, juniorské odnoži KHL, kde hájil barvy Tatranských Vlků. I zde se setkal se zajímavými spoluhráči jakými byli Libor Šulák, Jiří Sekáč anebo Bohumil Jank.

V sezoně 2013/2014 si Hrouda zahrál dokonce v Moldavsku za klub Platina Chisinau. Tuto sezonu naskočil i do šesti zápasů v první lize za Beroun. Loni pak zakotvil v Jindřichově Hradci, odkud míří k řece Bělé na hostování.

foto: hcletci.cz

Tomáš Bečka