HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
04.10.2016 | Tomáš Bečka | A-tým

Jan Dvořák – nejmladší trenér v historii


Když je kterémukoli trenérovi kolem čtyřiceti let, mluví se o něm jako o mladém a perspektivním kouči. Ale co když mu je teprve dvacet čtyři a i přesto vede první mužstvo? Takovou situaci až do letoška pelhřimovský a možná ani světový hokej ještě nezažil. Jan Dvořák přepisuje historii, když jako hlavní trenér vede A-tým Ledních Medvědů. Třeba kapitán týmu Jiří Kubát je o šestnáct let starší a celkem čtrnáct hráčů na soupisce se narodilo dříve než on. Ani to však nebrání tomu, aby tento mladý trenér úspěšně vedl mužstvo, které by po základní části chtělo okupovat příčky zajišťující play-off.

Devatenáctileté ucho na lavičce prvního týmu

Pamatujete si, co jste dělali 10. 8. 2011? Že ne? Nevadí, pro většinu lidí tento den ničím výjimečným asi nebyl. Ovšem trenér Jan Dvořák na ono datum nikdy nezapomene. V podvečer tohoto dne se totiž poprvé jako asistent trenéra postavil na lavičku prvního mužstva tehdejšího Spartaku po bok Martina Melouna. „Byla to pro mě úplně nová situace. Chvilku mi trvalo, než jsem se rozkoukal, ale Melda mi pomohl,“ vzpomíná Dvořák na svůj debut u prvního mužstva. Navíc se jednalo o premiéru úspěšnou, neboť přinesla vítězství nad polským Jastrzębie-Zdrój v poměru 5:3.

V tu chvíli se vlastně začaly přepisovat dějiny pelhřimovského hokeje. Mít v týmu takto mladého asistenta kouče je už tak dost raritní záležitost. „Snažil jsem zápas sledovat a pak své postřehy a poznatky říkat Meldovi. Ale jak už jsem zmiňoval, jednalo se u mě o úplně novou situaci, ovšem velice rád na to vzpomínám,“ popisuje své dojmy z onoho středečního podvečera. Svými poznatky přispěl i generální manažer klubu Aleš Kučera, který si vybavuje i Dvořákovu reakci před prvním startem coby asistent kouče. „Byl nesmělý a překvapený. Avšak bylo vidět, jak se těší. Měl jasno, co chce a jaká bude jeho úloha. Myšlenka o dosazení Honzy vedle Martina Melouna tu byla už delší dobu. Klub udělal maximum pro to, aby se jeho cesta k áčku zkrátila na co nejmenší dobu.“

Na nezapomenutelný večer pro talentovaného trenéra zavzpomínal i kapitán současného mužstva Ledních Medvědů Jiří Kubát. „Bylo to ucho, ze kterého si všichni dělali srandu,“ říká čtyřicetiletý vůdce kabiny, jenž vzápětí dodává: „Ale dnes už je dospělý kluk a nikdo si z něj srandu nedělá. Celé mužstvo by ho mělo respektovat, abychom udělali nějaký výsledek.“

Kubát: Odjížděl jako kluk a vrátil se jako chlap

Tehdy devatenáctiletý mladík se zaučoval vedle Martina Melouna, bývalého obránce pelhřimovského klubu. Tahle dvojka spolu působila od sezony 2011/2012 až do ledna 2014. Během tohoto období se pelhřimovští hokejisté dvakrát prokousali do čtvrtfinále. Od roku 2014 se na lavičce protočilo sedm trenérů, aby se následně Jan Dvořák znovu vrátil na místo činu. Ovšem už se zkušenostmi z USA.

V srpnu loňského roku totiž mladý trenér odletěl na tři měsíce za Atlantik, aby zde dále rozvíjel své schopnosti. „Honza odjížděl do Ameriky jako kluk a vrátil se jako chlap. Úplně změněný člověk,“ poukazuje Kubát na proměnu čtyřiadvacetiletého lodivoda střídačky Ledních Medvědů.

Platnosti americké stáže si všiml i obránce Richard Adam. Pětadvacetiletý bek se zaměřil na rozvoj Dvořákovy hokejové stránky. „Pobyt v Americe mu pomohl. Má dobré tréninky, které okoukal právě za oceánem. Rozhodně jsou zpestřením oproti klasickým českým tréninkům, protože jsou více dynamické,“ hodnotí Adam trenérův progres.

Nízký věk není překážkou

Už v minulém ročníku se Dvořák objevil při několika ligových zápasech na lavičce A-týmu jako hlavní trenér, letos však vede tým od prvního utkání. „Moc mi právě pomohlo, že jsem u áčka působil jako asistent, a že mi trenéři vždy dali šanci, abych si připravoval pro mužstvo tréninky,“ svěřil se kouč Medvědů.

Angažování takto mladého trenéra k prvnímu mužstvu je nejen republiková, ale dost možná i světová rarita. Manažer Aleš Kučera ovšem o jeho nástupu k týmu nepochyboval. „V tomhle jsme měli jasno. Honza se od svého působení u mládežnických kategorií profiloval velice dobře. Proto jsme přistoupili i k tomu, že jsme ho poslali na stáž do Spojených států, která ho obohatila. Věděli jsme, že po návratu převezme A-tým,“ dokumentuje jednatel klubu záměry kolem budoucnosti Jana Dvořáka.

Poslední březnový den oslavil Jan Dvořák čtyřiadvacáté narozeniny. A o necelý půl rok později stanul na lavičce pelhřimovského mužstva jako hlavní trenér, kdy vedl svůj tým do bitvy s Havlíčkovým Brodem. Po nervy drásajícím duelu vytěžili jeho svěřenci z horkého ledu favorita soutěže jeden bod. „Tlak na mou osobu je určitě velký, ale hlavně se odvíjí od výsledku a předvedené hry,“ má jasno.

Dvořákův nízký věk může být zvlášť na postu trenéra poněkud problémový, především co se týče nabraných zkušeností. „Potíž to občas je, ale nějakou chvíli už trénuju. A díky vedení pelhřimovského hokeje jsem si už vyzkoušel trénovat všechny kategorie. Tím se to vyrovnává.“. Podobně reaguje na problematiku věku i manažer Kučera. „Vedení s tím problém nemá. Honza je na úrovni druhé ligy. Je to o tom, že hráči i trenéři musejí být na jedné lodi. A pokud na ní nejsou, projeví se to na výsledcích. Proto myslím, že ve věku problém není,“ nechal se slyšet Kučera.

„Honza o hokeji obrovsky přemýšlí, snaží se jít do detailů a je neuvěřitelně pracovitý. Přesně tyhle věci ho posouvají tam, kde je. Už v minulé sezoně nebo na začátku té letošní, ať už zápas v Brodě či ve Žďáře, ukazuje trenéra, který je i přes své mládí schopen tým zvládnout. Tým je celek, který si má vzájemně pomáhat. On má pomáhat hráčům a hráči jemu,“ vysvětluje ještě Kučera.

Respekt je vzájemný

Vzhledem k jeho mládí se nabízí i další otázka, a to, jak vypadá komunikace mezi ním a staršími hráči. Například vůdce Kubát je o šestnáct let starší než jeho trenér. „S hráči jako je Kubis, Plášek a Bezďa (Tomáš Plachý a Libor Bezděk, pozn. autora) se snažím komunikovat, ptám se na jejich názor a zajímá mě, jak to vidí. A protože Jirka (Kubát) trénuje juniorku, bavíme se spolu celkem často a vše je bez problému,“ komentuje Dvořák svůj postoj ke svým svěřencům.

Stejně to z druhé strany vidí Jiří Kubát. „Respektoval jsem každého trenéra, a když už končím, nehodlám s tím přestat. Respektuji ho a myslím, že on respektuje mě. Navíc si vzájemně vyjdeme vstříc,“ potvrzuje obránce Medvědů. Na stejné notě pokračuje Kubátův kolega z obrany Richard Adam. „S respektováním tak mladého trenéra tady nemá nikdo problém. On se s místními kluky znal od malička a my, co jsme sem přišli později, třeba já před pěti lety, jsme s ním nikdy neměli jediný problém.“

Právě fakt, že Jan Dvořák pochází z Pelhřimova, mu velice ulehčuje současnou pozici. Z většinou hráčů se totiž zná poměrně dlouho a některé z nich, například Marka Hadravu, vedl i v dorostenecké kategorii. Rodné město mu přilehlo k srdci, čehož si všiml i šéf klubu Kučera. „Honza na mě působí jako velký pelhřimovský patriot, proto si myslím, že dokud to půjde, zůstane v Pelhřimově.“. Jiný úhel pohledu pak nabídl Jiří Kubát. „ Kluci v kabině vždycky nadávali na trenéry, co sem chodili z daleka. Teď tady mají aspoň někoho domácího,“ poukazuje hráč se sedmnáctkou na zádech.

I přes nabrané zkušenosti v zámoří a ve všech mládežnických kategorií u pelhřimovského hokeje má mladý lodivod prostor pro další zlepšování se. „Sleduji hodně trenéry na střídačce a také na ledě. Samozřejmě občas sleduji videa na internetu, a když je možnost, jedu se podívat třeba na nějaký trénink mládežnické reprezentace. Vždy se snažím vzít si od každého něco,“ vypráví nejmladší trenér v dějinách klubu od Bělé.

Jednu rezervu, na které by mohl odchovanec místního hokeje a trenér Ledních Medvědů zapracovat, našel vedoucí klubu Aleš Kučera. „Beru to jen z mého úhlu pohledu, ale zdá se mi, že by v některých věcech mohl být razantnější,“ přiznává. „Na druhou stranu to řeší tak, jak to řeší, takže to asi dělá dobře,“ usmívá se nejvyšší muž pelhřimovského hokeje.

Buď, anebo. Tahle sezona ukáže

Ať tak či onak, jedno je jisté. Pro Dvořáka je působení u prvního mužstva veliká výzva. „Honza na mě vždycky působil dojmem, že se na tyto výzvy těší a že je zvládá. Má před sebou dobrou budoucnost. To se projevilo i letos, protože se po něm poptávaly extraligové kluby. Přesněji řečeno, chtěly ho získat ke svým mládežnickým kategoriím. Tohle by mělo Honzu motivovat do další práce. A také případný úspěch u seniorské kategorie je úspěch, který je více vidět,“ zakončuje Kučera.

Jan Dvořák má tedy před sebou jednu z nejdůležitějších sezon v kariéře. Nejenže se musí vyrovnat se zvýšeným tlakem na svou osobu, ale také se čeká, že své svěřence protlačí do kýženého play-off, což by byla pro mladého kouče opět nová zkušenost a posun na vyšší úroveň.

Co ještě řekli o trenéru Dvořákovi:

Jiří Kubát: Je mladý, sbírá zkušenosti. Více méně na vyšší úrovni hokej nikdy nehrál, kde by měl z čeho brát. Žádní dobří trenéři ho netrénovali. Hráči, kteří budou v budoucnu dělat trenéry, si pak můžou brát různé věci, co se jim na trénování líbí. To nemá, ale zase to dohání pílí, snaží se a každým dnem sbírá zkušenosti.

Aleš Kučera: Tehdy jsme Honzu dosadili vedle Martina Melouna díky jeho pracovitosti, a také proto, že je to patriot a je dobré mít místní trenéry, zvláště v našem případě, kdy ekonomika hraje určitou roli. Klub pak udělal maximum pro to, aby jeho cesta k áčku se zkrátila na co nejmenší dobu. Takže přišla stáž v Americe, dneska je asistent u mládežnické kategorie KTC – Krajský svaz ledního hokeje a chceme připravit další zahraniční zkušenosti, které by ho mohli posunout v hokeji zase o kousek dál.

Richard Adam: Honza potřebuje více zkušeností, protože je hodně mladý. Byl v Americe, což mu velmi pomohlo. Myslím, že za pár let z něj může být dobrý trenér, když se bude učit od správných lidí. Je to dobrý kluk, nemá od nás žádný odstup. Dokáže se s námi normálně bavit, ale zároveň my ho bereme jako trenéra.

Porovnání věků jednotlivých trenérů druhé ligy v sezoně 2016/2017

Skupina Západ:

SHC Klatovy – Pavel Vostřák (43 let)

HC Draci Bílina – Miroslav Kanis (53)

HC Řisuty – Martin Procházka (44)

HC Děčín – Jaromír Carvan (41)

HC BAK Trutnov – Aleš Půlpán st. (47)

HC Vlci Jablonec nad Nisou – Tomáš Demel (38)

HC Klášterec nad Ohří – Petr Mikeš (44)

HC Baník Sokolov – Rostislav Kurfürst (48)

HC Kobra Praha – Miloslav Šeba (65)

HC Stadion Vrchlabí – Petr Hlaváč (41)

Skupina Východ:

VHK ROBE Vsetín – Jiří Dopita (47) a Luboš Jenáček (43)

HC Kopřivnice – Václav Slabý (49)

HC RT Torax Poruba 2011 – Tomáš Sršeň (50)

HC Bobři Valašské Meziříčí – David Handl (45)

HC Technika Brno – Roman Kaňkovský (51)

Hokejový klub Opava – Pavel Hulva (52)

Draci Šumperk – Aleš Flašar (51)

SHK Hodonín – Stanislav Beťko (44)

HK Nový Jičín – David Musial (40)

Skupina Střed:

HC Moravské Budějovice 2005 – Augustin Žák (55)

SKLH Žďár nad Sázavou – Michal Konečný (52)

NED Hockey Nymburk – Pavel Bičiště (44)

KLH Vajgar Jindřichův Hradec – Milan Mazanec (50)

HC Tábor – Tomáš Matušík (52)

HC David Servis České Budějovice – Rudolf Suchánek st. (54)

SC Kolín – Jiří Seidl (59)

HC Lední Medvědi Pelhřimov – Jan Dvořák (24)

BK Havlíčkův Brod – Aleš Totter (44)

IHC Písek – Karel Slabý (41)

foto: soukromý archiv Jana Dvořáka

Tomáš Bečka