HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
09.07.2013 | Tomáš Bečka | A-tým

Být asistentem trenéra u reprezentace je velmi motivující, přiznal František Musil


Na zimním stadionu u řeky Bělé již začínají první přípravné kempy na ledě a mezi hráči se najde pár zajímavých jmen. Tréninků se účastní například bývalý gólman Spartaku Daniel Dolejš, ale i například syn bývalého vynikajícího obránce Františka Musila, Adam Musil. Právě rodáka z Pardubic a nového asistenta trenéra na reprezentační lavičce jsme požádali o rozhovor.

V Pelhřimově právě probíhá hokejový kemp, kterého se účastní i Váš syn Adam. Co Vás přesvědčilo k účasti?

Rozhodli jsme se proto,že Adam chtěl jít trénovat s Alešem (Totterem – pozn. autora). Aleše znám již z dřívějška a mám o něm dobré mínění. On se dětem věnuje velmi dobře, takže jsem rád, že zde chce zůstat. Jestli se chce trošičku, ačkoli předčasně, připravovat na ledě, tak s Alešem je to dobré.

Jak se Vám líbí Adamův hokejový růst?

Je ve vývoji, takže letos se ten růst ještě nedá porovnávat. Každý to má svým způsobem předurčené. Vždy zaleží na jedinci, jak se k tomu postaví. Samozřejmě on parametry má, ale od dorosteneckého věku to už záleží na samotném hráči jak se chce zlepšovat, a jak se bude dále vyvíjet. Teď se to ještě nedá přesněji říci, ale má všechny předpoklady a vše záleží na něm.

Takže by se třeba za pár let mohl s bratrem Davidem objevit v NHL, který má již do nejslavnější ligy světa nakročeno?

David se v NHL ještě neobjevil, ale oba dva kluci mají předpoklady a parametry na to, aby hráli hokej na nejvyšší úrovni. Teď nemluvím o mých klucích, ale někdo se tam může dostat v 18 až 19 letech, někdo v pětadvaceti a někdo se tam nedostane vůbec. A to záleží na každém jedinci, jak se k tomu postaví.

Jak se Vám líbí kvalita tohoto kempu?

Já do Pelhřimova hrozně rád jezdím. Kemp teprve začal, ale jak říkám, v Alešovi mám velkou důvěru, protože Aleš se dětem hodně věnuje a věnuje se jim dobře. Pro mě je to o tom, že já jako táta vůbec nepřemýšlím nad tím, proč by tady můj kluk neměl být, protože vím, že Aleš jim dá úplné maximum. To je pro mě nejdůležitější.

Vy jste opět kývl na nabídku reprezentačního trenéra Aloise Hadamczika a připojil se k mužstvu jako asistent. Kdy ta nabídka přišla a jak dlouho jste ji zvažoval?

Přišla minulý měsíc. S Lojzou se pravidelně bavíme. My jsme si mezi sebou vytvořili nejen profesionální vztah, ale i osobní. Volali jsme si i během těch "iks" let, co jsem u nároďáku nepůsobil. Samozřejmě, že většina konverzací se vždy točila kolem hokeje. O mém návratu jsme začali diskutovat až po letošním neúspěchu na MS. Nebo neúspěchu – to se nedá mluvit o neúspěchu. Zde je vše o jednom zápase, který se buď vydaří, nebo nevydaří. To je úděl profesionálního kouče, který trénuje na takhle velkém postu. O nabídce jsem musel přemýšlet. Přiznám se, že jsem nekývl ihned napoprvé, ale myslím, že to byla výzva.

Co Vás tedy přimělo k tomu, abyste přijal tento post?

Samozřejmě dělat s Lojzou a dělat hokej na velké úrovni. Je to velice motivující a vyzývající pracovat s hráči z NHL, kteří mají velké role ve svých týmech. Ale to neznamená záruku úspěchu. Uvidíme, je to na všech - na hráčích, na trenérech, na celém realizačním týmu jak se dá dohromady. Od toho se pak bude odvíjet celý turnaj.

Když pomineme Euro Hockey Tour, Vaším prvním velkým turnajem budou ZOH v Soči. Už máte s trenérem Hadamczikem připravený širší kádr?

Určitě. Teď se dávala dohromady širší soupiska, kde bylo více jak 50 hráčů. Ta soupiska ale vlastně nic moc neznamená. Zde figurují hráči, kteří připadají v úvahu. Ten list se bude zužovat. Všichni jsou na stejné startovní čáře, ať už se jedná o Čechy, Kanaďany, Švédy či Rusy. Člověk se bude pokoušet udělat to nejlepší rozhodnutí. Ne snad vybrat úplně ty nejlepší hráče, ale nejlepší kádr, který bude pracovat jako tým.

Vedení NHL se staví poněkud odmítavě, co se týče pouštění svých hráčů na OH. Jak na to reagují reprezentační trenéři?

Pro letošek je už domluvené, že hráči pojedou. Nevím ale, jestli to bude platit i pro příští olympiády, protože NHL se k tomu nestaví až tak kladně. Uvidíme, já jen vím, že touha hráčů hrát na Olympiádě je. Ale NHL je velký byznys, kde se pohybují velké peníze. A o tom, jestli na OH budou hráči hrát, nebo ne, rozhodují vlastníci klubů. Vše ukáže až budoucnost. Když bude Soči velký ekonomický zisk, nejen pro světový hokej a bude benefitovat propagaci zámořské ligy, tak do toho majitelé určitě půjdou. Když Hry budou mít negativní dopad, tak se tomu majitelé budou bránit.

Kdo je František Musil

František Musil se narodil 17. prosince 1964 v Pardubicích. V roce 1983 byl draftován do nejslavnější ligy světa Minnesotou North Stars. O dva roky později pak vybojoval s československým národním týmem zlaté medaile na MS v Praze. V tuzemsku nastupoval za rodné Pardubice, Jihlavu, Spartu či Karlovy Vary. V zámoří odehrál celkem 797 zápasů, přičemž oblékl dres Minnesoty, Calgary Flames, Ottawy Senators či Edmontonu Oilers. V letech 2006 – 2008 působil po boku trenéra národního mužstva Aloise Hadamczika jako jeho asistent. Po pěti letech se na stejnou pozici opět vrací.

foto: isport.blesk.cz

Tomáš Bečka