HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
30.08.2012 | Zdeněk Drla (hcdukla.cz), Tomáš Bečka | A-tým

Chci udělat maximum pro to, abych si na mistrovství v Ufě zahrál, říká reprezentační obránce Vojtěch Zadražil


Vojtěch Zadražil začínal s hokejem na pelhřimovském ledě. Poté si však talentovaného obránce všimla Dukla Jihlava, ve které dělá značné pokroky. Minulý rok se nastálo upsal prvnímu týmu a dokonce bojoval o účast na mistrovství světa osmnáctiletých. Jenže vinou zranění mu účast unikla. Letos již míří výše. Bude totiž bojovat o pozvánku na mistrovství světa dvacetiletých, které se letos koná v Ufě.

Talentovaný obránce absolvoval letní přípravu s A-týmem Dukly. Nyní se připojil k reprezentační dvacítce, která našla pro následující týden azyl na severu Moravy v Kravařích. „Pozvánku jsem dostal tento týden, takže nebyl ani čas se nějak extra připravovat," hlásil v sobotu před odjezdem na kemp Vojtěch Zadražil. O formu mít strach nemusí, má však za sebou kvalitní letní přípravu i několik odehraných utkání v dresu Dukly Jihlava. „Trénovali jsme teď hodně. Do toho ještě nějaké přípravné zápasy, takže toho bylo docela dost. V sezoně se to bude určitě hodit," popisuje přípravu pod vedením trenéra Petra Vlka.

Rád by získal místo jak v základu prvního týmu Dukly, tak i v reprezentaci do dvaceti let. Hodlá proto při trénincích na kempu i během samotného turnaje v Kravařích předvést co nejlepší výkon, aby zaujal trenéra nejstaršího mládežnického reprezentačního výběru Miroslava Přerosta. Vrcholem reprezentační sezony, na kterou se nyní český tým připravuje, bude totiž na přelomu roku Mistrovství světa v ruské Ufě. Jak vidí své šance, že na vrcholném podniku bude reprezentovat Česko? „To se nedá takhle dopředu říct. Bude záležet na aktuální formě, třeba i kdo bude zraněný a kdo ne,“ přemítá. „Chci ale udělat maximum pro to, abych se udržel v týmu a na mistrovství v Ufě si zahrál,“ říká rozhodně devatenáctiletý Vojtěch Zadražil. Na repre akci potká několik kamarádů. „Hodně kluků znám z osmnáctky, někteří hrají v Kanadě, někdo tady v Česku. Uvidíme, koho si trenéři nakonec vyberou," vypráví obránce, který učinil své první hokejové krůčky v sedmi letech na zimním stadionu v Pelhřimově.

S reprezentací má Vojta už své zkušenosti, i když ty poslední nejsou zrovna příjemné. Na jaře loňského roku přišel o dvojí možnost reprezentovat. Nejprve si před Turnajem čtyř zemí poranil v zápase extraligy juniorů rameno, poté vzaly za své i sny zúčastnit se mistrovství světa do 18 let v německých Drážďanech a Crimmitschau. S reprezentačním výběrem absolvoval přípravu, v generálce na šampionát se Slovenskem, která se hrála v Litoměřicích, tehdy najel do rýhy v ledu a přivodil si nepříjemné a hlavně bolestivé zranění. Verdikt lékařů zněl: utržený stehenní úpon. Musel na operaci, následovala dlouhá rekonvalescence. „Chci se dostat do dvacítek a poprat se o mistrovství světa,“ stanovil si tehdy jasný cíl. Nyní je k jeho splnění blíž a blíž.

Mladý obránce se dal zdravotně do pořádku a nyní opět stojí vstříc výzvě v podobě reprezentačního dresu. „Před rokem na jaře to bylo pro mě hrozně těžké, kluky jsem sledoval, když jsem nemohl chodit,“ vzpomíná trpce na týdny, kdy jeho nezbytným společníkem byly berle. „Jsem rád za šanci, kterou jsem teď dostal. Je to jen začátek. Záleží jen na mých výkonech teď a v sezoně,“ říká Vojtěch Zadražil.

Už se nemůže dočkat zápasů proti soupeřům ze severu Evropy a Ruska, které čekají Přerostovu družinu v druhé polovině tohoto týdne. „Těším se na celý turnaj. Všechny týmy jsou velice kvalitní. Bude to vyšší úroveň než osmnáctky. Všichni hrají v maximálním nasazení. Hra je hodně rychlá," přemýšlí dopředu o duelech s Finskem (pátek 31. srpna od 15:30 hodin), Švédskem (sobota 1. září od 19:30 hodin) a Ruskem (neděle 2. září od 17 hodin). Ještě před startem turnajových bojů čeká české mladíky středeční přípravné utkání s ruským výběrem.

Šikovný pravák už poznal, jaké to je reprezentovat Českou republiku na akcích reprezentační osmnáctky a devatenáctky, nyní i dvacítky. Neuvažoval někdy o tom, že by zkusil i mládežnický hokej v Kanadě, kam každoročně míří desítky mladých hokejistů z české kotliny? „Hlavou se mi to honilo. Odehrávalo se to hlavně kolem mistrovství světa, kde jsem měl šanci se ukázat před lidmi ze zámoří. Jelikož jsem se zranil, sešlo z toho,“ říká smířeně obránce, jenž v juniorce Dukly nosil na dresu trojku a stejné číslo by měl rád i v seniorském týmu Jihlavy. „V Kanadě je to určitě super, ale musí se pravidelně hrát. Lidi tam hokejem žijí, i zázemí je parádní,“ vypráví Zadražil a poodhaluje své sny a tužby. „Teď jsem rád za to, že jsem v pořádku a můžu hrát v Jihlavě. Chtěl bych pravidelně hrát první ligu. Věřím, že když budu mít výkonnost, v budoucnu může přijít třeba nabídka z extraligy. Teď se soustředím ale pouze na Jihlavu,“ má o své nejbližší klubové budoucnosti jasnou představu.

Zdeněk Drla (hcdukla.cz), Tomáš Bečka