HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
04.04.2012 | Tomáš Bečka | A-tým

První krize byla klíčová. Nebýt ji, mohli jsme postoupit, lituje Daniel Dolejš


V minulém roce poprvé hokeje dospělých a letos si již definitivně podmanil gólmanský post klubu. Řeč je o Danielu Dolejšovi, který v této sezóně odchytal většinu zápasů a v řadě z nich byl klíčovým hráčem. Ovšem ne jen v Pelhřimově prožil skvělý ročník. Věkem starší dorostenec se začal prosazovat i v juniorské kategorii Havlíčkova Brodu a svými zásahy pomohl tomuto týmu do baráže o extraligu juniorů. Třešničkou na dortu bylo nominování do přípravného kempu reprezentačního výběru do 18 let, ve kterém bude bojovat o místo v sestavě na domácí šampionát, jenž se odehraje během 12. – 22. dubna v Brně, Znojmě a Břeclavi.

Jak bys zhodnotil uplynulou sezónu Spartaku Pelhřimov?

Jako celek byla pro nás určitě velkým zklamáním, protože jsme nepostoupili do play-off. Nejprve vše klapalo skvěle. Pohybovali jsme se okolo čtvrtého místa, ale pak přišla krize. Do teď nechápu, jak se to mohlo stát. Najednou jsme byli až devátí. Takže jednoznačně zklamání.

První polovina byla hodně povedená, ale ta druhá byla pravý opak. Jaký je tvůj pohled na tuto skutečnost?

Jak říkám, vůbec nechápu, proč se nám to takto nevyvedlo. Začátek byl opravdu super, ale pak se celá sezóna úplně zhroutila. Podle mě ale byla klíčová první krize. Nebýt ji, mohli jsme postoupit.

Čekal si, že by mohl být začátek tak dobrý?

Nečekal. Spíše jsem si myslel, že budeme o trochu níže. Tím větší překvapení bylo naše postavení po první polovině. Bylo to příjemné, ovšem v konečném zúčtování nám to stejně nepomohlo.

První větší krize přišla zrovna poté, co jste porazili lídra ligy Hodonín, rivala z Jindřichova Hradce a neoblíbeného soupeře z Kolína Proč se tedy přestalo dařit?

Myslím, že právě zde se odehrály klíčové okamžiky celé sezóny. Dobrým soupeřům jsme body sebrali a naopak je nadělili týmům ze spodních pater. Zde se vše zlomilo. Kdybychom zápasy se slabšími soupeři zvládli, tak jsme si mohli sezónu prodloužit ještě o pár zápasů. Je jasné, že vždy může padnout na každý tým jakákoli krize, ale této jsme se měli vyvarovat.

Díky výhrám se silnějšími soupeři jste si ale vytvořili bodový náskok. Nebrala se situace příliš lehkovážně s tím, že důvod k panice zatím nebyl?

To vůbec ne! Situaci jsme chtěli vyřešit co nejdříve, ale přesto se nám pět zápasů v řadě nepovedlo, což se podepsalo na pozdějších výkonech.

Poslední čtvrtina byla vůbec nejhorší část sezóny. Mnoho zranění a špatná forma…

Přesně tak. Navíc byl mimo i Plášek (Tomáš Plachý – pozn. autora). To je motor družstva a bez něho se těžko vyhrávalo.

Jak jste snažili dostat ze šlamastiky v podobě sedmi proher?

Zkoušeli jsme na nepříjemnou sérii nemyslet. V kabině máme pár zkušených hráčů, kteří si už něco podobného zažili, ale i přesto byla daná situace velmi obtížná. Sedm proher je strašně moc, toto se nemělo vůbec stát.

Po sezóně vůbec nebylo jasné, jestli v Pelhřimově zůstane hokej. Jak si sledoval celou situaci?

Sledoval jsme ji pečlivě, protože jsem se o budoucnost Spartaku hodně bál. Už se zdálo, že zde hokeji již nebude. Naštěstí se vše vyřešilo, za což jsem moc rád.

Bude tvoje budoucnost i nadále spjatá s Pelhřimovem?

Pevně doufám, že ano, protože jsem zde hodně spokojený. V mužstvu je skvělá parta, už to zde znám, takže bych se nebránil dalším startům za Spartak.

Ty jsi letos zazářil i v juniorské kategorii v Havlíčkově Brodě. Jak se ti poslouchají chvály, které se na tebe snášejí?

Poslouchají se příjemně, ovšem stále se tím žít nedá. Úspěchy jsou pomíjivé, ale já doufám, že tato fazóna mi vydrží co nejdéle.

Tvé skvělé sezóny si všiml i reprezentační trenér do 18 let Jiří Veber. Jak si užíváš přípravný kemp, na kterém si můžeš vybojovat účast na domácím mistrovství světa?

Je to super. Moc si to užívám, ale vím, že cesta na šampionát bude těžká. V kempu jsme čtyři gólmani a jen tři se mohou dostat na konečný turnaj. Přede mnou je tedy ještě velký kus práce.

Kudy myslíš, že vede cesta na turnaj?

Musím poctivě pracovat a také určitě bude potřeba i hodně štěstí.

Hodně štěstí nejen při boji o šampionát.

Děkuji.

Tomáš Bečka