HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
24.04.2008 | Marcel Doubek | A-tým

Kuchyňa: Prioritou je pro mě práce trenéra


Trenérem pelhřimovských ligových dorostenců v nadcházející sezóně bude Petr Kuchyňa. Osmatřicetiletý, povoláním obránce, přichází z jihlavské Dukly, kde ještě v předešlé sezóně válel za místní prvoligový tým. Extraligou ostřílený borec, mimo jiné i účastník mistrovství světa, bude ve Spartaku působit i coby šéftrenér mládeže.

Proč vlastně přicházíte do Pelhřimova, co vás láká, přednostně trénování dorostenecké ligy?

Já bych to spíš řekl tak, že skončila sezóna v Dukle Jihlava a já jsem v podstatě uvažoval co dál. Přiznám, že kdyby nepřišla tahle nabídka Bedřicha Ščerbana a Aleše Kučery, tak bych se asi pravděpodobně snažil ještě rok hrát, protože mám do hokeje pořád chuť. Zdravý jsem byl, takže nebyl žádný problém, ale tohle je práce, kterou chci dělat a v podstatě to byl můj plán po skončení hokejové kariéry. Na základě toho jsem si s předstihem udělal trenérskou licenci, aby pro mě pak bylo případně jednoduší dostat trenérské angažmá. Když se o tom rozhodovalo, tak Bedřich Ščerban s Alešem Kučerou přišli, že je tady nabídka práce šéftrenéra mládeže a k tomu být hlavní trenér dorostu. Já jsem v podstatě neváhal, protože když jsem zvážil všechna pro a proti a trošku jsem si srovnal žebříček hodnot, tak i vzhledem k mé rodinné situaci a dětem, nebylo co řešit a z toho důvodu jsem tuto nabídku přijal.

Alespoň Pelhřimov se netají, že by chtěl do budoucna spolupracovat s Jihlavou nejen na úrovni dospělých, ale i na úrovni mládeže. Vy jste takovou tou první vlaštovkou?

Já si myslím, alespoň mám takové informace od Bedřicha Ščerbana a Aleše Kučery, tak bych řekl, že ano. Od doby, co přišel Bedřich Ščerban jako jednatel Dukly, vzniká velká spolupráce mezi Pelhřimovem a Jihlavou a nejenom u dospělých. Konkrétně z loňské sezóny je to mladý Kašpar, který hrával ve Spartaku a teď je v Dukle, ale je to především spolupráce mládeže, nejenom těch malých kluků, ale především dorostenců a juniorů. Je tady spolupráce s extraligovým dorostem Dukly Jihlava, který trénuje František Zeman, kde je dohoda, že hráče si budeme navzájem hlídat. Mým zájmem je především, aby tady ty kluci nejenom hráli, ale aby výkonnostně rostli a dostávali se výš a bylo jim umožněno se dostat do extraligy.

Máme tomu rozumět tak, když tady bude vynikající dorostenec, má otevřenou cestu hrát extraligu v Jihlavě?

Já si myslím, že určitě. Hlavní záměr je, řeknu-li to trochu upřímně, že extraligová Dukla by měla mít přednost před dorosteneckou ligou. Myslím, že zájmem všech je hráče si vychovat a umožnit jim, aby se dokázali prosadit v extralize a je jasné, že když se tady dva kluci vyvinou velice dobře, stoprocentně dostanou šanci v extralize v Dukle Jihlava. Bude jenom na nich, jak s danou příležitostí naloží a dokáží se prosadit. Pokud o ně bude dál zájem, je dohoda, že zůstanou v extralize, ale místo nich přijdou dva hráči opačným směrem, aby to nevyznělo, že když tady bude hrát pět lidí dobře, tak odejdou a najednou tady bude výprodej, to neexistuje.

Zajímá mě i krok z opačného pohledu. Jihlava sem bude dodávat hráče, nebo už je teď domluveno, že dojde k nějakému posílení zdejšího kádru?

Určitě. Co mám informace, tak do Dukly odešli tři hráči dorosteneckého kádru a pokud tam tito hráči zůstanou, tak v rámci kompenzace poputují zase tři hráči do Pelhřimova. Na druhou stranu jak říkám, aby to kluci nebrali, že jdou do Pelhřimova, jako konec světa. To, že se neprosadili nic neznamená, ba naopak je to na nich, jak budou pracovat a šanci si zahrát extraligu budou mít všichni absolutně stejnou. Mým cílem je, abych těm klukům pomohl a dostal je co nejvýš.

Věřím tomu, že hráče dorosteneckého věku jste měl v Jihlavě na očích, ale jak je to s těmi Pelhřimovskými. Znáte jejich kvalitu?

Upřímně řeknu, že neznám. Do toho se teprve musím dostat, v podstatě spolupracuji s mým asistentem panem Martínkem, který mě do všeho musí zasvětit. Jak kteří hráči vypadají, tak kolik hráčů tu bude, kdo už odešel, kdo je věkem pro dorost, kdo je na hraně, takže v podstatě s kvalitou týmu a kvalitou hráčů se ještě seznámím. Dostal jsem informaci, že kádr není špatný, dá se s nimi pracovat a už od letní přípravy bude záležet na tom, jak se budou vyvíjet a jevit a podle toho budou dostávat i dál šanci. Naprosto všichni mají šanci se dostat kamkoliv.

Vrátím se na začátek našeho povídání, kde jste prohlásil, že by jste si ještě rok zahrál, znamená to, že je to pro vás definitivní konec hokejové kariéry nebo přemýšlíte o tom, že to třeba skloubíte se Spartakem s druhou ligou?

Zatím mi to moc nedochází, protože mám teď hodně práce s přípravou tréninků a tak dále, ale už jsme to nakousli s Alešem Kučerou, že ta možnost by tu byla, ale samozřejmě, všechno je podmíněné časovým harmonogramem šéftrenéra mládeže, to je číslo jedna. Já nejsem člověk, který dělá deset věcí najednou. Já dělám jednu věc a chci jí dělat maximálně, tak jak se dělat má. To však neznamená, pokud to půjde všechno skloubit, tak samozřejmě budu jedině rád, když budu moci hrát. Taky to samozřejmě záleží na Ladislavu Koldovi, protože i když se řekne druhá liga, tak to jsou mladí kluci, kteří bruslí a hrají do těla. Nejde prostě přejít z první ligy do druhé a hrát. Musí se trénovat, připravovat se na to, takže časově je to náročné. Ovšem jak říkám, tohle je všechno otázka jednoho, či dvou měsíců, kdy se uvidí, jak to bude časově vycházet a jestli se to dá zvládnout.

Máte, jak jednoznačně vidím stanovené priority. Jsou však hráči, kteří skončili a pak stojí na střídačce a zjišťují, že je svrbí nohy a ruce. Jste na to připraven?

Teď to beru tak, že moje kariéra skončila. Pokud přijde možnost tady hrát tu druhou ligu, tak to bude něco navíc. Já už jsem v podstatě tu hráčskou kariéru ukončil, uzavřel a teď se koncentruji a soustředím na tuhle práci. Je to pro mě něco nového. Musím se do určitých věcí o kterých jsem nepřemýšlel vžít, neboť jsem se o to nezajímal, jelikož jsem pořád jenom hrál a soustředil se na hráčskou kariéru. Takže říkám, i když nohy, ruce budou svrbět, já na ledě budu každý den, takže si s klukama báčko zahraji, abych je o nějakou tu desetikorunu připravil.(smích)

Marcel Doubek