HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
10.01.2024 | Pavel Blažek | A-tým

Poutníky čeká další dvojzápas v rychlém sledu!


Poutníky čeká u v následujících dnech další těžká práce, neboť hráči s Poutníkem na prsou absolvují dva zápasy v rozmezí necelých 24 hodin. V pátek 12.ledna se pelhřimovští hokejisté představí na ledě Bystřice nad Pernštejnem v rámci dohrávky 8.kola a hned v sobotu 13.ledna hostí Poutníci mezi domácími mantinely Náměšť nad Oslavou. Páteční duel v Bystřici nad Pernštejnem začíná v 19 hodin a 40 minut, zatímco domácí duel s Náměští nad Oslavou má úvodní buly v tradičních 17 hodin.

HC Orli Bystřice nad Pernštejnem

Orli neprožívají ročník, na který by v podhradí Pernštejna rádi vzpomínali. Hráči Bystřice nad Pernštejnem v aktuální sezóně pouze dvakrát poznali radost z bodového zisku, v obou případech získali Orli body v soubojích s Velkou Bíteší. Hned v prvním kole soutěže si Bystřice nad Pernštejnem odvezla z Velké Bíteše těsné vítězství 1:2, aby pak stejného soupeře Orli porazili i v odvetě, tentokrát na bystřickém ledě, v poměru 5:2. Jinak Orli svým soupeřům body rozdávají, ovšem někdy až po tuhém boji. Např. v domácím prostředí ztratila Bystřice nad Pernštejnem body s Humpolcem po těsné prohře 2:3 a rovněž Skláři ze Světlé nad Sázavou se na vítězství pod Pernštejnem nadřeli více než čekali (2:4). Na druhopu stranu se ale Orlům nevyhýbají ani debakly, z Náměště nad Oslavou se Orli vraceli zatíženi deseti brankami (10:1) a Chotěboř si otevřela v Bystřici nad Pernštejnem málo vídanou střelnici, když od branky Orlů zapadl puk celkem sedmnáctkrát (1:17). S celkovými šesti získanými body zaujímají Orli průběžné poslední místo Krajské ligy Vysočiny, na desátou Ledeč nad Sázavou ztrácí Orli čtyři body.

Jasnou jedničkou mezi třemi tyčemi Orlů je i v této sezóně Tomáš Beno, který zasáhl do dvanácti odehraných duelů Bystřice nad Pernštejnem. Záda mu kryjí František König a Jakub Škorpík. V poli je největším sběratelem kanadských bodů Jan Ludvík. Odchovanec hokeje v Jihlavě a Žďáře nad Sázavou letos pálil ostrými v jedenácti případech a přidal i sedm asistencí. Ludvík je s velkým náskokem i nejlepším střelcem svého týmu. Dalším produktivním hráčem Orlů je Jiří Burian (3+9), jehož jméno není skalním pelhřimovským fanouškům neznámé. Jiří Burian oblékal druholigový pelhřimovský dres v sezóně 2009/2010, kdy ve 27 zápasech vsítil dvě branky a na dalších devět branek přihrál. Bronz v produktivitě Orlů drží David Zítka (4+3). A nakonec ještě jedna pelhřimovská stopa v týmu Orlů. Trenérem Bystřice nad Pernštejnem je Jiří Sláma, který stál u největšího úspěchu pelhřimovského hokeje, v sezóně 2004/2005 dovedl Sláma tehdejší Spartak Pelhřimov až do semifinále druholigového play-off. Stopku pelhřimovskému týmu tehdy vystavil úspěšný postupující do první ligy, jindřichohradecký Vajgar.

Vzájemná bilance Pelhřimova a Bystřice nad Pernštejnem v Krajské lize

Poutníci a Orli se dosud utkali ve čtyřech zápasech o body do Krajské ligy a pokaždé byl úspěšnější pelhřimovský celek. V loňské sezóně zaznamenali Poutníci nejvyšší i nejtěsnější vítězství nad pátečním soupeřem. Nejprve koncem listopadu 2022 vyloupili Poutníci orlí hnízdo v poměru 3:7, aby pak po dvou týdnech porazili stejného soupeře znovu, tentokrát na ledě u Bělé a byla z toho kanonáda 16:0.

TJ Náměšť nad Oslavou

Hráči Náměště vstoupili do sezóny debaklem ve Světlé nad Sázavou (12:1) a i v dalších zápasech čekali hráči našeho sobotního soupeře na body marně, přičemž s vysokou porážkou se žlutomodří vraceli z Chotěboře (9:3) a vysoké vítězství zaznamenali u Oslavy i Poutníci. Poté ale začala Náměšť nad Oslavou postupně sbírat body a následovalo odpoutání se ode dna tabulky Krajské ligy. V sedmém kole nadělili hráči Náměště v domácím prostředí Orlům z Bystřice nad Pernštejnem deset branek (10:1) a krátce poté se z Náměště domů bez bodů vraceli i hráči Velké Bíteše (5:4). Spanilá jízda pak mohla pokračovat i na ledě Ledče nad Sázavou, kde ale Náměšť ztratila jasné vítězství v poslední třetině a nakonec k Oslavě putoval jeden bod za prohru 6:5 po prodloužení. Aktuálně drží hráči Náměště nad Oslavou sérii dvou vítězství v řadě, ve Velkém Meziříčí zvítězila Náměšť po nájezdech 2:3 a zatím poslední duel žlutomodrých v tomto ročníku přinesl velké překvapení na úkor Chotěboře, která se od Oslavy vracela s porážkou 4:2. V tomto kalendářním roce zatím Náměšť nad Oslavou neodehrála jediný zápas, protože v minulém kole na našeho sobotního soupeře vyšel volný los. Náměšť nad Oslavou se aktuálně nachází na devátém místě průběžné tabulky Krajské ligy Vysočiny s dvanácti body, od osmé Velké Bíteše dělí žlutomodré tři body.

Největší porci zápasů Náměště odchytal v této sezóně Milan Máj, který zasáhl do deseti zápasů. Mezi tyčemi Náměště se v této sezóně objevili i Jiří Dohnal či Ondřej Málek. Největším sběratelem bodů v kádru žlutomodrých je Lukáš Přidal. Odchovanec třebíčského hokeje je zároveň nejlepším střelcem Náměště v této sezóně, k deseti brankám doplnil i tři asistence. S odstupem následují Jiří Krčál (4+5) a Radek Kajnar (3+5).

Vzájemný duel Náměště nad Sázavou a Pelhřimova v letošní sezóně

Poutníci zamířili k Oslavě v rámci 5.kola a cíl byl jediný - utnout sérii neúspěchů z úvodu letošní sezóny. A tento cíl se podařilo naplnit, byť soupeř kladl v úvodu utkání odpor a dostal se do jednobrankového vedení. Ještě do první přestávky se ale střelecky prosadil Lukáš Siřiště, Matyáš Machovský a David Šulák. Ve druhé třetině domácí bojovali o kontaktní gól, ale krátce před druhou sirénou nasměroval David Šulák svým druhým gólem Poutníky do poklidného náskoku. Ve třetí třetině pak hráči Náměště nad Oslavou mnoho odporu nekladli, branky stříleli pouze hosté. Nejprve David Šulák zkompletoval hattrick, poté se ještě do střelecké listiny zapsali Petr Votápek, Dominik Kasalý, Vladimír Port, Filip Kasalý a desítku na tabuli skóre dorovnal Martin Buchta. Poutníci zvítězili v Náměšti nad Oslavou přesvědčivě 1:10.

Poutníci se vezou na bodové vlně, která započala právě v Náměšti nad Oslavou a dotáhli se na nejlepší týmy soutěže. Páté místo ale není to, s čím by se pelhřimovský tým spokojil a bodovat budou chtít Poutníci i v nejbližších dvou zápasech, které by posunuly pelhřimovský celek na průběžné podiové umístění v tabulce Krajské ligy. Zaznamenají Poutníci dalš posun v tabulce nebo budeme svědky klopýtnutí na úkor favorita? Páteční večer a sobotní podvečer nabídnou odpovědi.

Pavel Blažek