HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
14.02.2010 | Jiří Rada | A-tým

Nervydrásající derby rozhodl Mařík

Tak tohle mohl čekat jenom málo kdo. Derby se vším všudy. Skvělá atmosféra a nespočet osobních soubojů, ale také velice nesportovní chování hostujících hráčů, tak vypadalo utkání mezi Pelhřimovem a Žďárem nad Sázavou. Vedení se ujali domácí, ale hosté ještě v první třetině vyrovnali. Poté Spartak odskočil na rozdíl dvou branek, ale SKLH se nevzdal a opět vyrovnal. V neskutečně vyhecovaném závěru, kdy vyloučení střídalo vyloučení se opět Spartak ujal vedení, ale hosté znovu vyrovnali a dvacet tři vteřin před koncem základní hrací doby rozhodl pelhřimovský forvard Martin Mařík.

Pelhřimov

14.02.2010
17:00
5:4
(1:1, 2:0, 2:3)
Žďár nad Sázavou
Branky a nahrávky: 8. Mařík (Kubát, Burian), 30. Popela (Hadrava), 36. Plachý T. (Votápek), 59. Jánský (Kašpar), 60. Mařík (Kubát, Plch) - 17. Pleva (Smejkal, Vítek), 47. Koželuh (Vránek, Sobotka), 58. Dobiáš, 59. Dítě (Sobotka). Rozhodčí: Mertl - Hák, Zíka. Vyloučení: 10:11 navíc Sobotka M. a Koželuh 10min OT, Smejkal a Pleva 10min + OK, Souček a Dítě TH, Plachý 5min + 10min OT + TH. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 630. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4.

PEL: Maláč - Plch, Kašpar, Meloun, Popela, Rašner, Jelínek, Kasalý - Tecl, Votápek, Plachý - Kubát, Mařík, Burian - Dostál, Hadrava, Jánský

ZNS: Vajner - Souček, Smejkal, Sobotka, Koželuh, Pleva, Doležal, Plachý J., Sobotka, Vránek, Dítě, Štěpánek, Kunstmüller, Mülfait, Dobiáš, Vítek

Od začátku utkání byli aktivnější domácí a do první šance se dostal centr pelhřimovského prvního útoku Tomáš Plachý, ale hostující brankář Vajner byl pozorný a překonat se nenechal. Ovšem ani Žďár se nenechal zahanbit a Maláče několikrát nebezpečně vystrašil. Do vážnější šance se dostal až pelhřimovský Burian a vedl si vskutku neohroženě, ale při jeho výjezdu z poza branky mu dokázal kotouč vyseknout hostující brankář. Další vážnou šancí se prezentoval obránce Spartaku Kašpar, jenž si sjel z druhé vlny, ale minul Vajnerovu branku. V 7. minutě se již skóre ale měnilo. Téměř z hranice brankoviště se prosadil Mařík a poslal tak domácí do vedení - 1:0. O několik málo minut později mohl v samostatném úniku vyrovnat Dítě, ale za jeho střelou mimo branku se Maláč pouze ohlédl. Tři minuty před koncem první třetiny se hostům přeci jenom podařilo vyrovnat. V přesilové hře se od modré čáry trefil Pleva – 1:1. V závěru třetiny ujížděl na Vajnera Mařík, ale byl faulován a hlavní rozhodčí neváhal s trestným střílením, ke kterému se postavil Kubát, ale střelou na vyrážečku Vajnera nepřekonal.

Hned z kraje druhé dvacetiminutovky mohl poslat do vedení hosty ze Žďáru nad Sázavou Štěpánek, ale z prostoru mezikruží nemířil dle svých představ a domácí gólman nemusel ani zasahovat. V polovině třetiny se prezentoval prvním gólem v dresu Spartaku obránce Popela, který napřáhl na modré čáře a s přispěním brankové konstrukce překonal brankáře hostů - 2:1. Po vynuceném přerušení z důvodu opravy ledoví plochy se pokračovalo v útočném hokeji. Ve 35. minutě zvýšil náskok domácího Spartaku Plachý, který zúročil precizní nahrávku od mladého Votápka - 3:1. O několik málo vteřin později vyloučil hlavní rozhodčí hostujícího Smejkala za krosček, který to nemohl unést a k dvouminutovému trestu vyfasoval ještě osobní desetiminutový a trest ve hře. K tomu se ještě přidal žďárský kapitán Plachý, jenž obdržel taktéž deset minut plus trest ve hře a osobní trest obdržel i Pleva. Žďár si stěžoval na již zmiňovanou díru v ledové ploše a proto se rozhodčí rozhodli pro přerušení hry a pokračovalo se až po úpravě ledu rolbou. Spartak pokračoval ve hře s výhodou dvou mužů v poli, ale tuto možnost nevyužil.

Dvojnásobnou přesilovou hru si vzali sebou do poslední třetiny, ale ani tentokrát ji nevyužili. Ve 44. minutě ujel domácí obraně Štěpánek, ale pelhřimovský brankář předvedl jeden ze svých skvělých zákroků a skóre se neměnilo. Ve 46. minutě tomu ovšem bylo již jinak. Nejdříve brance zabránil Kašpar s Rašnerem, jenž dokázali dostat puk v brankovišti pod ležícího Maláče, ale hned po buly v přesilové hře našel na kruhách Vránek Koželuha, jenž nikým nekrytý prostřelil pelhřimovského brankáře - 3:2. I nadále Maláč čaroval. V leže dokázal zlikvidovat ohromnou šanci Dítěte, ale ani to nebylo nic platné. Po sérii šancí Pelhřimova přišel velice šťastný vyrovnávací gól Žďáru nad Sázavou. K odraženému puku od zadního mantinelu se dostal Dobiáš, který se s ním nemazlil a jednoduše jej nastřelil na Maláče. S překvapením všech se puk odrazil od tyčky do dezorientovaného gólmana a poté skončil v brance - 3:3. O necelých dvacet vteřin později však vrátil vedení na stranu domácích Jánský a zdálo se již rozhodnuto - 4:3, ale opak byl pravdou. Ve vlastním oslabení dokázal opět vyrovnat Dítě, jenž prostřelil Maláče mezi betony - 4:4. Jenomže ani tímto gólem téměř tříhodinové drama nekončilo. Spartak v samém závěru dostal možnost přesilové hry a pouhých dvacet tři vteřin před koncem základní hrací doby zafungovala spolupráce Kubáta s Maříkem. Druhý jmenovaný překonal Vajnera střelou na vyrážečku - 5:4 a na pelhřimovském zimním stadionu se strhla vlna oslav.

Hlavní rozhodčí utkání rozdal v tomto dramatickém utkání celkem 205 trestných minut.

Ohlasy po utkání

Pavel Zmrhal (trenér Pelhřimova): Soupeř předvedl parádní výkon v útoku, což nám dělalo strašný potíže. Hráči o všem věděli a nedokázali jsme se s tím srovnat. Měli bychom být natolik zkušené mužstvo, že bychom neměli dopustit, abychom o vítězství v samém závěru utkání skoro třikrát přišli. Naštěští jsme tam ten pátý gól dali, ale s hrou rozhodně spokojený nejsem. Historie se na průběh utkání ptát nebude a my jsme tento zápas vyhráli.

Jiří Rada