HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
15.11.2009 | Jiří Rada | A-tým

Pelhřimov zvládl i derby, tři body zůstaly doma

Vstup do utkání měli domácí bleskový. Již v první minutě zužitkoval Plachého nahrávku kapitán Tecl a o dvě minuty to již bylo 2:0, neboť Jan Česnek zakončoval do prázdné branky. Žďár ovšem nesložil zbraně a i díky výpomoci jihlavských hráčů dokázal vyrovnat. Dvě trefy zaznamenal Jiří Man. Jenomže pelhřimovští byli při chuti a další branku vstřelil Kubát. Spartak v závěru přišel o vedení, ale v 59. minutě rozhodl o třech bodech pro domácí Daniel Vrdlovec.

Pelhřimov
Zimní stadion Pelhřimov
15.11.2009
17:00
5:4
(3:2, 0:1, 2:1)
Žďár nad Sázavou
Branky a nahrávky: 1. Tecl (Plachý), 4. Česnek (Rašner), 13. Kubát (Burian), 41. Plch (Kubát), 59. Vrdlovec (Česnek, Jánský) - 7. Fibikar (Bukáček), 12. Man (Mühlfait), 28. Man (Dobiáš), 58. Plachý (Koželuh) Rozhodčí: Mertl - Hák, Zíka. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 710.

PEL: Maláč - Meloun, Plch, Gajda, Rašner, Roháčik, Kašpar, Kasalý - Tecl, Plachý, Votápek - Kubát, Dostál, Burian - Jánský, Vrdlovec, Česnek

ZNS: Vajner – Smejkal, Fibikar, Koželuh, Mühlfait, Plachý, Bukáček, Vránek, Kaut, Sobotka M., Kunstmüller, Havelka, Dítě, Dobiáš, Plch, Sobotka R., Novák, Man, Sobotka M., Suk

Úvod první třetiny byl z pohledu domácích přímo bleskový. Zpoza brány nahrával Plachý a Martin Tecl poslal puk Vajnerovi přímo mezi betony - 1:0. Nápor Spartaku pokračoval i na dále a v oslabení poslal kotouč po Rašnerově střele do prázdné branky Jan Česnek – 2:0. Ve 4. minutě doslova čaroval pelhřimovský brankář Maláč. Žďárský útočník již zakončoval do prázdné branky, ale gólman Spartaku se natáhl a rukou jeho pokus bravurně zlikvidoval. Pelhřimovský kolotoč pokračoval i nadále, ale další branka z hole pelhřimovského hráče nepadla. V 7. minutě se první trefy dočkaly i hosté. Na Fibikarovu střelu pod víko byl Maláč bezmocný - 2:1. Na 2:2 vyrovnával Man a rázem se začínalo od nuly. Třináctá minuta patřila pelhřimovskému Jiřímu Kubátovi. Nejprve si objel branku a z kruhů vypálil, ale Vajner byl pozorný. Podruhé se již nemýlil. Z kruhů vymetl horní růžek hostujícího brankáře - 3:2. V závěru první periody bylo k vidění několik pohledných šancí na obou stranách, ale žádná z nich brankou již neskončila.

Začátek prostřední části byl plný nepřesností na obou stranách a hrál se rychlý hokej. Ve 23. minutě mohl zvýšit vedení domácích Dostál, ale v samostatném úniku jej zradila koncovka a mířil vedle. V přesilové hře se dostali žďárští k několika šancím, ale Mühlfaitovu střelu Maláč vyrazil a posléze Novákova bomba od modré byla skvěle zblokovaná Rašnerem. Ke střele se dostali i pelhřimovští, ale Burian nad Vajnerem nevyzrál. Ve 28. minutě se Man obtočil kolem pelhřimovského beka a pohodlně zakončil podél Maláče -3:3. Na pelhřimovském zimním stadionu panovala skvělá atmosféra a hráči si ji perfektně užívali. Šance střídala šanci, ale oba brankáři byli pozorní. Pohlednou kombinaci předvedl Vrdlovec s Jánským, ale druhý jmenovaný již nedokázal zakončit, podle svých představ. Ve 31. minutě se ocitl sám před Maláčem žďárský Dítě, ale netrefil branku. Poté přišel velký tlak Pelhřimova. Nejprve protáhl Vajnera Meloun a poté z první pálil Kašpar. Oba tyto pokusy brankář hostů vychytal. Ke konci třetiny unikal Plachý, ale ždárský obránce si nebral servítky a poslal domácího útočníka tvrdě k ledu.

Poslední část začala stejně jako ta první. Spartak poslal přesným nahozením od modré do vedení obránce Petr Plch – 4:3. Hosté se snažili o rychlé vyrovnání, ale ani v přesilové hře nebyli příliš nebezpeční, a když už se usadili v útočném pásmu, tak svůj tým vždy podržel brankář Pavel Maláč. V 54. minutě připravil střeleckou příležitost Plachému mladý Votápek, ale centr prvního útoku se mýlil. I když pelhřimovští o gól vedli, tak se rozhodně nezatáhli a hráli ofenzivní hokej, což se jim bohužel vymstilo a Jiří Plachý se dostal před Tecla a o horní tyčku vyrovnal skóre zápasu - 4:4. Jenomže o necelou minutu déle se prosadil pelhřimovský Daniel Vrdlovec, který stejně jako Plachý na straně hostů skóroval o tyčku -5:4. Toto skóre vydrželo až do konce utkání i přes power – play hostů.

Ohlasy po utkání

Pavel Zmrhal (trenér Pelhřimova): Splnilo se to, co bylo anoncováno v médiích, že to bude řežba, ale myslím tím, že to byla pravá hokejová řežba a velmi kvalitní druholigový zápas s hodně dobrou diváckou kulisou. My jsme byli nakonec šťastnější, tím že jsme dali ten pátý gól a strhli zápas na svoji stranu. Takže tři body zůstávají tady, i když zápasu by zřejmě slušela remíza. S trenérem Benákem jsme se shodli, že to byl opravdu hodnotný zápas a myslím si, že hráči na obou stranách odvedli vysoce kvalitní výkon.

Jaroslav Benák (trenér Žďáru nad Sázavou): Začátek zápasu jsme měli slabší, protože již ve dvacáté vteřině jsme prohrávali po chybě bránících hráčů, pak to bylo rychle 2:0 a už to vypadalo na ručník. V průběhu první třetiny jsme to srovnali a ten zápas se už pro nás vyvíjel líp. Bruslařsky jsme začali víc stíhat a ve druhé třetině bych řekl, že jsme byli dokonce lepší. Škoda, v té poslední třetině. Když jsme srovnali v závěru zápasu na 4:4 a měli jsme být víc na koni než domácí, tak jsme dostali poměrně zbytečný gól, který rozhodl. Byl to ale určitě hodně zajímavý zápas pro diváky, kteří si jej podle mě užívali. Jinak musím poděkovat hráčům za bojovnost a předvedený výkon a fanouškům, kteří vážili cestu do Pelhřimova a celý zápas byli hodně slyšet.

Jiří Rada