HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
01.03.2009 | Aleš Novotný, Kamil Vaněk | A-tým

Třetí třetina byla jako ze zlého snu

Hodně nepovedený zápas má za sebou druholigový tým Spartaku. V Přerově prohrál vysoko 9:0. Zatímco domácí získali definitivu startu v překole play off, naděje Pelhřimova na prodloužení sezony se povážlivě zmenšila. Spartak dokázal se Zubry držet krok jen v první třetině, kdy byl dokonce aktivnějším týmem. Od druhé části ale postupně převzali taktovku domácí a závěr zápasu už byl jejich exhibicí.

Přerov
ZS Přerov
01.03.2009
17:00
9:0
(1:0, 2:0, 6:0)
Pelhřimov
Branky a nahrávky: 6. Hanák (Kočara, Matějka), 22. Hanák (Kočara, Matějka), 24. Kočara (Matějka, Hanák), 45. Matějka (Hanák, Kočara), 50. Sprušil (Menšík), 50. Martinák (Sprušil, Faltýnek), 53. Martinák (Sprušil, Menšík), 57. Sprušil (Pala, Martinák), 60. Martinák (Vlček). Rozhodčí: Kusý - Řezáč, Mikler. Vyloučení: 5:2, navíc Vácha (PEL) 5 min. a do konce. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 700. Střely na branku: 32:13. Průběh utkání: 9:0.

PRE: Sedlář - Pala, Faltýnek, Novák, Kubala, Ryšánek, Vlček, Kolář, Kočara, Sprušil, Martinák, Staša, Hanák, Menšík, Kupec, Matějka, Blaheta, Holík, Kundrátek

PEL: Linhart (50. Čekal) – Plch, Meloun, Bílek, Kašpar, Vácha, Kasalý, L. Zelený – Hrbatý, Plachý, Tecl – Moucha, Pelán, Kubát – Votápek, Holec, Hadrava

Aleš Novotný •

Úvod zápasu byl ve znamení mírného tlaku hráčů Spartaku Pelhřimov. Hodně jim k tomu pomohla přesilová hra po faulu Nováka. Přerovskou branku tak od modré čáry nebezpečně ohrozil Plch a po chvíli brankáře Sedláře řádně potrápil i dorážející Hrbatý. Zubři však přesilovku nakonec dokázali ubránit a za její nevyužití soupeře bleskově potrestali. Na začátku 6. minuty se po skvělé souhře Matějky s Kočarou dostal do nájezdu Hanák a akci zakončil krásnou střelou proti které Linhart neměl šanci - 1:0. Tempo pelhřimovských hráčů po inkasovaném gólu trochu opadlo a na jejich hole se nakupilo několik nepřesností. V 10. minutě měl Pelhřimov opět výhodu jednoho hráče v poli, ale oslabení tentokrát sehráli Zubři velmi dobře a soupeře do ohrožení branky prakticky nepouštěli. Podobný obraz hry mělo i další přerovské oslabení, ze kterého vyšli domácí hráči opět bez úhony. V závěru 15. minuty gólman Sedlář musel předvést těžký zákrok proti Votápkovi, který dostal přesnou přihrávku před branku a trefil strážce přerovské klece do masky. Jedinou přesilovku v první třetině hráli Zubři v 16. minutě, ale i když se dlouho drželi v útočném pásmu a kombinovali, tak se střelecky nedokázali prosadit.

Do druhé části hry vstoupili Zubři náporem a na začátku 22. minuty slavili druhý gólový úspěch. Postarala se o něj opět stejná trojice hráčů a Hanák tentokrát otřel puk o tyčku, od které se kotouč dostal těsně za brankovou čáru - 2:0. O dvě minuty později se už přerovský zimní stadion radoval potřetí a znovu za přispění úderné trojice. Tentokrát byl šťastným střelcem Kočara, který brankáře Linharta překonal z bezprostřední blízkosti - 3:0. Krátce před polovinou zápasu mohla druhá útočná formace Zubrů úspěšně akci zakončit i počtvrté, ale tentokrát Matějkovi nebylo přáno, když trefil Linhartovu lapačku. Přerovští Zubři byli i v dalším průběhu druhé třetiny aktivnější a mnohem častěji než soupeř drželi puk na svých holích. V poslední minutě druhé periody byl navíc na mantinel velmi nesportovně naražen přerovský útočník Kolář a pelhřimovský Vácha tak musel předčasně putovat do kabiny s pětiminutovým trestem.

Dlouhá přesilovka Přerova na začátku třetí třetiny se však nekonala. Pokazil ji faul obránce Vlčka, ale i při hře ve čtyřech na obou stranách Zubry zdobila velká aktivita. Ve 43. minutě pálil od modré čáry tvrdě Pala, ale neuspěl. Blízko gólu byl po chvíli i Matějka, ale i když brankáři Spartaku dokonce vypadl puk z lapačky, tak se za brankovou čáru nakonec nedostal. V závěru 45. minuty už však ano a druhý útok Přerova svojí čtvrtou přesnou trefou zlomil jakýkoliv další odpor hráčů Spartaku. Střelcem gólu byl tentokrát Matějka - 4:0. Poslední desetiminutovku zápasu proměnili Zubři ve velkou exhibici. Nejdříve zamířil přesně Sprušil - 5:0 a o necelou půlminutu později musel brankář Linhart lovit puk z branky i po prudké střele Martináka - 6:0. Do pelhřimovské klece se tak postavil mladý náhradník Čekal, a ani on dlouho nevydržel střelecký nápor Zubrů. Na začátku 53. minuty si totiž do útočného pásma najel znovu Martinák, zamíchal si s pukem a po krásné stahovačce zakončil pod horní tyčku - 7:0. Z dobývání pelhřimovské branky v poslední třetině vybočila jen chvilková nepozornost obrany Zubrů, která pustila do šance Pelána. Ten se však z nájezdu neprosadil a brankář Sedlář tak uhájil čisté konto. Na dlouhou cestu domů ještě Zubři v závěru soupeři přidali další dvě branky. V 57. minutě se z dorážky prosadil Sprušil - 8:0 a magické desítce přiblížil přerovský tým na začátku poslední minuty Martinák, který nekompromisně zvýšil na 9:0 a zkompletoval tak svůj hattrick.

Ohlasy po utkání

Jiří Žůrek (trenér Pelhřimova): "V první třetině jsme měli převahu, ale byla jen platonická. Málo jsme se tlačili do střeleckých pozic a když už jsme se do nich dostali, tak nám chyběl důraz. Zlomily nás dvě branky v úvodu střední části, ke třetí třetině se raději vyjadřovat nebudu. Uřízli jsme si v ní ostudu. Přesto boj o play off nevzdáváme. Stále máme situaci ve svých rukách."