HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
15.02.2009 | Jaroslav Svoboda, Kamil Vaněk | A-tým

Vyhrál favorit, Spartak se za výkon stydět nemusí

Doslova prošpikovaný juniory odjel druholigový tým Spartaku do Šumperka. Salith potvrdil roli vysokého favorita, většinu utkání měl hru pod svou kontrolou, ale Pelhřimovští srdnatě vzdorovali. Velmi dobrý výkon odvedl brankář Linhart.

Šumperk
ŽS Šumperk
15.02.2009
17:00
4:2
(2:0, 2:1, 0:1)
Pelhřimov
Branky a nahrávky: 4. Hulva (Vymazal, Ambruz), 20. Ambruz (Hulva, Vymazal), 27. Vymazal (Hulva), 40. Hašek (Vrtík) – 28. Pelán (Kubát), 56. Heřman (Meloun). Rozhodčí: Mrkva - Bojda, Mikler. Vyloučení: 10:9. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 900. Střely na branku: 38:25. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2.

SUM: Daneček – Vrtík, Novotný, Ondráček, Blanár, Osina, Sedlák, Zacpálek – Čížek, Hašek, Brunec – Ambruz, Hulva, Vymazal – Novosad, Duba, Stejskal – Drábek, Žálčík, Fischer

PEL: Linhart – Meloun, Plch, Pavlík, Krpálek, L. Zelený, Vácha, Kasalý – Heřman, Tecl, Plachý – Votápek, Pelán, Kubát – Hadrava, Holec, Hubata

Jaroslav Svoboda •

Ve druhé minutě vyzkoušel velice dobře chytající Linharta kanonýr Hulva, který si ozkoušel svou střeleckou formu po dvou brankách z Břeclavi. Pelhřimovský gólman však šanci vykryl. Ve 4. minutě se do úniku dostal Brunec, ale i toho Linhart vychytal. Na konci 4. minuty se ale ke střele dostal Hulva, kterého uvolnil Vymazal, a propálil Linharta. Zkušený forvard tak navázal na zmiňované góly z Břeclavi. V páté minutě se znovu do brejku dostal Brunec, i tentokrát Linhart lapil. V následujících minutách si obě mužstva připsala menší šance, které na gól nestačily.

V 11. minutě obdržel dvě minuty za podražení Žálčík a hosté si tak mohli zahrát první přesilovku, nicméně šumperští hokejisté se v ní příliš o srovnání nestrachovali. Po návratu šumperského juniora na led nechal opět procitnout své ofenzivní choutky Osina, ale jeho střela byla sražena pouze k hostům, jejichž rychlý brejk zastavilo postavení mimo hru. Blanár byl následně čistě dohrán u hrazení, kotouč z jeho hole však skončil mimo led a Pelhřimov dostal další výhodu přesilovky. V ní pálil nebezpečně Krpálek, kotouč však těsně minul branky. Další následné pokusy Spartakovců ke změně skóre nevedly, naopak v samotném závěru třetiny dostal dvě minuty hostující Meloun a Šumperk svou šanci využil. Linhart sice několik šancí ještě pochytal, v čase 19:31 však Martin Ambruz sklepl poletující kotouč za Linhartova záda a přetavil tak drtivý tlak formace Ambruz - Hulva - Vymazal ve druhou branku utkání. Draci tak zakončili první třetinu druhým střeleckým úspěchem.

Draci se vrhli i do druhé třetiny s ofenzivními choutky, Vymazal však nejprve prudkou Blanárovu přihrávku nezachytil, následně Osina z ideální pozice přestřelil. Ke změně stavu nevedla ani následná série přesilových her, kdy hlavně Draci mohli mít výhodu hrát dlouho proti třem hráčům soupeře. Jenže hosté se ubránili a následně dostal trest i Jiří Hašek za vysokou hůl. Branku se pokoušel vstřelit i mladičký Zacpálek, Linhart jej však vychytal. A tak se měnilo skóre opět až ve 27. minutě. Jakub Hulva poslal napříč kluzištěm kotouč Vymazalovi, který na Linharta vyzrál. O chvíli později dostal poněkud přísný trest Duba a hosté dokázali snížit. Za Danečka doklepl kotouč Pavel Pelán.

Hosté podpořeni snížením zvýšili obrátky a začali Draky tlačit. Ovšem jejich ofenzivní snahu uťalo vyloučení Hubaty. V přesilovce Vrtíkovu ránu tečoval Ambruz a kotouč skončil těsně vedle Linhartovy branky. Zákrok utkání však musel vytáhnout Lukáš Daneček. Dračí gólman nejprve vytěsnil v rozkleku první střelu soupeřů, ke kotouč se však dostal na křídle stojící Pelán, na kterého zívala poloprázdná branka. Nicméně kotouč mířící mezi tři opuštěné tyče spolkla lapačka na ledě ležícího a téměř bezmocného Danečka. Ve 36. minutě měl gól na holi Vymazal, kotouč ale jen zacinkal na břevno pelhřimovské branky. V závěru třetiny se Šumperk hnal za čtvrtou trefou, jenže i přes několik přesilovek se nedařilo hráčům ve žlutém skórovat. Až v závěru třetiny v další přesilovce vypálil Jiří Hašek a jeho střelu tečoval za bezmocného brankáře smíšek Zdeněk Novosad.

Třetí třetina sice nabídla z celého průběhu utkání nejmenší počet zajímavých okamžiků, čestné výjimky však svou kvalitou kompenzovaly počet. Například Radek Ondráček dostal nečekanou přihrávku do úniku a jen těžko soudit, jak se snad nejdefenzivněji založený bek klubu může dostat za obranu soupeře a pelášit sám na brankáře. Linhart však šumperského odchovance vychytal a udržel hostům aspoň malou naději. O dvě minuty později se do stejné pozice dostal utržený vagón Stejskal, který prokázal svou nekompromisní rychlost. I tentokrát se však Linhart vytáhl a forvarda vychytal.

Sotva se Linhart po svém zákroku začal soustředit zpět na hru, měl znovu plné ruce práce. Novosad stáhl na svou stranu pozornost posledního beka, následně pak poslal kotouč Stejskalovi. Ten ve střelecké pozici zamířili nad pelhřimovskou svatyni. Několik dalších domácích pokusů skončilo u Linharta, hosté se i přes četné výlety do pásma Drakům k vážnějšímu ohrožení Danečka nedostali. Přesto se jim podařilo v 56. minutě skórovat. Nenápadnou akci vyšperkovala přihrávka Melouna na Martina Heřmana, který mezi Danečkovými betony snížil. Spartak se povzbuzen druhým střeleckým zápisem snažil ještě zkomplikovat Drakům cestu ke třem bodům, jenže prozpěvující ochozy se již dalšího gólu nedočkali. Nic na tom nezměnil ani pokus jednoruč dotlačit kotouč do pelhřimovské sítě při power-play.

Ohlasy po utkání

Josef Lukašík (asistent trenéra Pelhřimova): Domácí sice nastoupili bez zkušených Rozuma a Meluzína, ale oslabení našeho celku bylo ještě větší. Soupeř si zasloužil vyhrát, byl po většinu utkání lepším týmem, přesto se nemáme za co stydět. Tým odvedl bojovný a zodpovědný výkon. Chyby tam samozřejmě byli, ale musíme si uvědomit, že proti nám stálo mužstvo prakticky kompletně složené z profesionálních hokejistů.