HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
11.01.2009 | Kamil Vaněk | A-tým

Po sedmizápasovém půstu Spartak vyhrál, zářil obránce Petr Plch

Tak už je to pryč. Černá série ve II. lize skončila. Spartak po sedmi prohraných zápasech v duelu s Orlovou získal po urputném boji všechny body. Ty mu přiřkly dvě trefy obránce Petra Plcha ve třetí třetině.

Pelhřimov
ZS Pelhřimov
11.01.2009
17:00
6:4
(3:2, 0:1, 2:0)
Orlová
Branky a nahrávky: 7. Plachý (Kubát, Hrbatý), 9. Plachý (Tecl), 13. Hrbatý (Plch), 29. Hrbatý, 49. Plch (Anderle), 60. Plch (Hrbatý) – 3. Kraft (Mintěl, Vydra), 16. Kotásek (Kraft, Samiec), 22. Kudláček (Potočný), 26. Kraft (Dušek). Rozhodčí: Úlehla - Klouda, Křivohlavý. Vyloučení: 9:9, navíc Meloun (PE) 10 min. OT. Využití: 2:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 350. Střely na branku: 30:28. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:4, 6:4.

PEL: Linhart – Krpálek, Plch, Kašpar, Meloun, Vácha, Smetana, Spudil, Bílek – Hrbatý, Anderle, Kubát – Heřman, Plachý, Tecl – Zohorna, Hadrava, Kočan – Pelán, Votápek

ORL: Šafránek - Vydra, Mintěl, Kudláček, Hoďa, Jurčík, Golab - Grygar, Kraft, Dušek - Stránský, Potočný, Studený - Blatoň, Samiec, Kotásek

Úvod zápasu blýskání na lepší časy vůbec nepřipomínal. Orlová začala hodně sebevědomě a na její útočné choutky záhy doplatil obránce Smetana, který se po nedovoleném zákroku musel poroučet za katr. Vydržel tam pouhých patnáct vteřin, přesně tolik stačilo hostům k využití přesilovky. Centr prvního útoku Kraft schoval střelu za beka a Linhart byl bezmocný. Pak se ale začali probouzet domácí. Jejich návrat do zápasu byl v první třetině fantastický. V 7. minutě zakončil vyrovnávacím gólem pěknou kombinaci celého útoku Plachý, který si vzal na hrb i obrat ve skore. V 9. minutě se do úniku dostal Tecl, jeho střelu ještě Šafránek vyrazil, ale právě Plachý byl včas, tam kde měl být. Spartak se rázem dostal do euforie a získal převahu. V 11. minutě unikl obráncům věkem ještě junior Zohorna, stihl nejen vystřelit, ale vynutil si faul. Přesilovka přinesla další změnu skore. Od modré to vyzkoušel Plch a puk za záda Šafránka zametl Hrbatý. Bohužel do konce třetiny se ke slovu dostali také ještě hosté. Při signalizované výhodě vznikl před brankou Spartaku pořádný zmatek, čehož využil Kotásek. Bránícímu Kašparovi střelou nasadil jesle, Linhart zřejmě spatřil puk až v síti.

Spartaku se nepovedl i nástup do druhé třetiny. Ve 22. minutě došlo ke špatnému střídání, čehož využil k úniku Kudláček a střelou švihem srovnal skore. Pelhřimov mohl vzápětí vrátit do vedení Plachý, když v mezikruží „vymotal“ beka, jenže střelou netrefil svatyni ne zrovna připraveného Šafránka. Další dvě branky přišly po chybách. Ve 26. minutě obrana Spartaku špatně obsadila útočící hráče Orlové a Kraft už skoro v pádu zaskočil Linharta. Každopádně největší hrubici utkání vyrobil hostující gólman Šafránek. Ten při přesilovce Orlové chtěl rychle rozehrát, jenže trefil jen holeň forčekujívcího Hrbatého. Pelhřimovské křídlo pak puk dovezlo do opuštěné svatyně a asi hodně dlouho kroutilo hlavou, k jak lacinému gólu přišlo.

Poslední dvacetiminutovka přinesla ve své první polovině tlak Spartaku. Především druhý útok Orlovou očividně přehrával. Dvakrát mohl skorovat Plachý, ale završení hattricku mu střelecká Štěstěna zřejmě nepřála. Ve 49. minutě ale Pelhřimov hrál přesilovku a po přihrávce Anderleho vyslal Plch od modré ránu znamenající vítězství. Hosté odpověděli náporem, pomohly jim k němu i dvě přesilovky, když ta druhá krátce před koncem byla dokonce pěti proti třem. Pravda, šance si sice vytvořili, ale skorem pohnout nedokázali. Naopak už při power play Orlové získal puk Plch a vyhozením o mantinel trefil prázdnou branku.

Ohlasy po utkání

Jiří Žůrek (trenér Pelhřimova): "Je to pro nás velmi cenné vítězství. Nezvládli jsme nástupy do první i druhé třetiny, ale tým dnes ukázal obrovskou bojovnost. Ta nám nakonec přinesla body."

Kamil Vaněk