HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
10.12.2008 | Kamil Vaněk, Marcel Doubek | A-tým

Čtyřgólové vedení nestačilo ani na bod

Kdo neviděl, asi neuvěří. Spartak ztratil v Brně více než nadějně rozehraný zápas. Nad místní Technikou vedl v 19. minutě zásluhou branek Heřmana, Pelána, Plachého a Hrbatého už 4:0, ale ve zbytku duelu stříleli už jen vysokoškoláci. Ti nakonec skore otočili, když ve třetí třetině jim na dokonání obratu stačilo pouhých 14 vteřin.

Technika Brno

10.12.2008
18:00
5:4
(0:4, 3:0, 2:0)
Pelhřimov
Branky a nahrávky: 23. Látal (Zapletal), 28. Babic, 40. Jelínek (Mráz, Látal), 45. Špok (Šebek), 45. Benýšek (Odehnal) - 3. Heřman (Kubát), 6. Pelán (Anderle), 15. Plachý (Tecl, Hrbatý), 19. Hrbatý (Plachý, Tecl). Rozhodčí: Dědek - Musil, Poláček. Vyloučení: 6:6, navíc Mráz (TEC) 10 min. OT. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 100. Střely na branku: 41:33. Průběh utkání: 0:4, 5:4.

TEC: Adamec (21. Novák) - Zapletal, Habrovec, Kučírek, Babic, Úlehla, Kalafut - Mráz, Látal, Jelínek - Špok, Benýšek, Šebek - Matouš, Korotvička, Odehnal

PEL: Linhart - Krpálek, Vácha, Meloun, Spudil, Smetana - Pelán, Anderle, Kubát - Hrbatý, Plachý, Tecl - Votápek, Heřman, Dvořák.

Do branky Techniky se postavil David Adamec a jeho loňští spoluhráči mu připravili doslova peklo. Za dvacet minut mu nastříleli čtyři góly. Skore otevřel ve 3. minutě po nejistém zákroku právě Adamce, který neudržel puk ve výstroji, Heřman. Hosté byli v první dvacetiminutovce o poznání lepším týmem a vcelku pohodlně navyšovali svůj náskok. V 6. minutě při závaru před brankou se skvěle zorientoval Anderle, našel Pelána, který překonal gólmana Techniky podruhé. Pak zaúřadoval druhý útok Spartaku. Po ideální příhře Tecla se ujala střela po ledě Plachého, v 19. minutě slavil úspěch důraz Hrbatého, když Adamce dostala do úzkých střela Plachého zpoza kruhů. Spartak mohl v první třetině získat ještě větší náskok. velkou příležitost měl hlavně v 18. minutě po přihrávce Kubáta Anderle, ale svůj únik proměnit nedokázal.

Domácí trenéři pod vlivem nepříznivě se vyvíjejícího zápasu sáhli ke střídání gólmanů a od druhé třetiny vyjel na led teprve osmnáctiletý Novák. Jak se později ukázalo, byl to správný tah. Brno i přes jeho mládí získalo jistotu v defenzívě a mohlo se více věnovat útočení. Prvního úspěchu se dočkalo v přesilovce ve 23. minutě, když na trestné lavici seděl Smetana. Po zmatcích před brankou Linharta dostal puk do sítě Látal. I tak ale měl Pelhřimov stále dostatečný náskok a brzy dostal velkou šanci vedení pojistit. Po vyloučeních Úlehly a Habrovce hrál Spartak přesilovku pěti proti třem. Jeho ofenzivnímu snažení učinil přítrž zbytečným napadením Jelínka Spudil a o chvíli později poslal domácí do početní výhody Hrbatý. Ti si s ní věděli rady a Babic opakovanou střelou překonal Linharta. Do druhé sirény scházelo 45 vteřin, když po spolupráci Mráze a Látala vstřelil kontaktní branku brněnského týmu Jelínek.

Třetí třetina se hrála za převahy Techniky, která se dočkala obratu. Ve 45. minutě dostal puk do sítě po závaru Špok. Branka zřejmě neměla být uznána pro postavení jeho spoluhráče v brankovišti, kvůli jehož přítomnosti měl Linhart prakticky znemožněno dostat se k puku. Nicméně Spartak na šok v podobě vyrovnání zareagoval nejhůře, jak mohl. Uplynulo pouhých 14 vteřin a domácí šli zásluhou Benýška do vedení. Bohužel to byl poslední gól utkání, i když se až do konce hrál poměrně útočný hokej, který přinesl šance na obou stranách. Vyrovnání měl na hokejce v 52. minutě Plachý, ale dlouho váhal a navíc nakonec netrefil poloprázdnou branku.

Ohlasy po utkání

Ladislav Kolda (trenér Pelhřimova): Prohráli jsme zbytečně. Zlomovým okamžikem byla naše přesilovka pěti proti třem za stavu 4:1, při níž se nechal zbytečně vyloučit Spudil. Místo toho, aby jsme gól dali, tak jsme inkasovali a soupeř se dostal na koně.

Kamil Vaněk, Marcel Doubek