HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
20.09.2008 | Marcel Doubek | A-tým

Spartak neudržel nadějné vedení, z Nového Jičína si odváží jen bod

Pelhřimovští hokejisté prohráli na ledě Nového Jičína 5:4 po samostatných nájezdech. Hráči Spartaku vedli ještě v polovině poslední dvacetiminutovky o tři branky, ovšem domácí i díky dvěma využitým přesilovkám dokázali vyrovnat a v následném penaltovém rozstřelu strhnout vítězství na svou stranu.

Nový Jičín

20.09.2008
18:00
5:4 sn
(1:1, 0:2, 3:1 - 0:0)
Pelhřimov
Branky a nahrávky: 15. Macháček (Lhotský), 55. Toman (Kabeláč), 56. Lhotský (Kabeláč, Slabý), 58. Glabazňa (Slabý, Macháček, rozhodující samos. nájezd Skaloš - 2. Tecl (Plachý, Kubát), 36. Pelán (Heřman, Kuchyňa), 38. Anderle (Pelán), 41. Lazorišák (Pelán). Vyloučení: 7:12, navíc Hruškovský (NJ) a Kuchyňa (PEL) oba 10 min. OT. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 280. Střely na branku: 38:28. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4, 5:4.

NJ: Urbánek (41. Jagoš) - Slabý, Vašut, Andrýsek, Hruškovský (44. Valchář), Pelikán, Gulda - Lhotský, Macháček, Skaloš - Glabazňa, Kabeláč, Toman M. - Uhlár, Bacul, Sluštík

PEL: Jirkův - Kuchyňa, Smetana, Meloun, Spudil, Vácha, Kloucek, Wonfor - Lazorišák, Anderle, Pelán - Kubát, Plachý, Tecl - Heřman, Hadrava, Šimoníček - Šejnoha

Vstup do zápasu měli hosté opravdu raketový. Hned ve druhé minutě vystřelil zpoza obránce Tecl a puk skončil za zády domácího brankáře Urbánka. Hned v zápětí mohl vyrovnat Glabazňa, který se řítil sám na Jirkůva, ale pelhřimovský brankář byl v tomto souboji úspěšnější. Stejná situace se opakovala i o tři minuty později, ani tentokrát však domácí Glabazňa gól nedal. Jičínští se i dál tlačili do útoku, ale ve většině případů jejich šance zlikvidoval vynikající Jirkův. Domácí se však vyrovnání přeci jen dočkali a to v 15. minutě. Po zmatku před brankou Spartaku si najel na přihrávku Lhotského Macháček a střelou k tyči vyrovnal.

Domácí pokračovali v náporu i ve druhé třetině. Hned zpočátku měl dvě velké šance Kabeláč. Nejprve trefil tyč, následně pak proti jeho střele zasáhl výborně lapačkou Jirkův. Třetí velkou šanci měl tentýž hráč v polovině druhé části, kdy unikl pelhřimovským zadákům, ale jeho následný bekhendový blafák Jirkův vykryl betonem. O minutu později se po dlouhé době probudili také hosté, kdy uháněl sám na jičínského gólmana Anderle, ale i díky faulu domácího obránce se mu skórem pohnout nepodařilo. To se však povedlo ve 36. minutě Pelánovi, který zužitkoval přihrávku Heřmana v nájezdu dva na jednoho. O dvě minuty později již vedli Pelhřimovští o dvě branky. V přečíslení dva na jednoho tentokrát uháněli Pelán s Anderlem, prvně jmenovaný si počkal na vhodný moment pro přihrávku a Anderle už jen dorážel do odkryté poloviny branky.

Domácí do třetí třetiny vyměnili brankáře, když ne příliš jistého Urbánka nahradil Jagoš. Ten se ovšem ani nestačil pořádně rozkoukat a již lovil puk ze své sítě. Pelán našel krásnou přihrávkou Lazorišáka a ten bekhendovým blafákem přidal čtvrtý gól hostů. Jičínské inkasované góly přeci jen srazily a hosté byli v této fázi zápasu mírně lepším týmem. Když už se zdálo, že si Pelhřimovští odvezou z Nového Jičína všechny body, přišla gólová smršť v podání domácích. Nejprve se prosadil v 55. minutě po přihrávce Kabeláče Toman. Přesně o minutu později využil přesilovku čtyři na tři Lhotský a domácí už ztráceli jediný gól. Ten se Jičínským podařilo vstřelit na začátku 58. minuty opět při početní výhodě. Od modré střílel Sladký a Glabazňa tečoval střelu mimo dosah Jirkůva.

V prodloužení měli domácí možnost početní výhody čtyři na tři a následně pět na tři, ale branku se jim vstřelit nepodařilo a tak se muselo rozhodnout až v samostatných nájezdech. Jediný nájezd proměnil domácí Skaloš a domácí si tak do tabulky připisují bonusový bodík. Za Spartak byli neúspěšnými exekutory Lazorišák, Tecl a Anderle.

Pelhřimovští mohou být v konečném důsledku za získaný bod rádi. I když v utkání vedli o tři branky, domácí měli v průběhu první a hlavně druhé části nespočet gólových příležitostí. Výborný výkon předvedl v dresu hostů brankář Ondřej Jirkův, na kterého dlouho nemohli domácí střelci najít gólový recept. Za zmínku pak ještě stojí výkon Pavla Pelána, který měl prsty ve třech gólech Spartaku.

Ohlasy po utkání

Ladislav Kolda (trenér Pelhřimova): Nehráli jsme dobře, přesto se nám zásluhou dobré střelecké efektivity povedlo získat vedení 3:1. Před třetí třetinou jsme si řekli, že uděláme vše proto, abychom ho uhájili, levá křídla se měla více posunout do středu a pomoci s bráněním. Naše hra se na chvíli zlepšila, ale v závěru jsme se nedisciplinovaností o vítězství připravili.