HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
18.12.2016 | Lucie Příhonská | A-tým

Medvědi přišli o vítězství po kolapsu ve druhé třetině

Ve dvacátém druhém kole přivítali Medvědi na svém ledě žihadla z Moravských Budějovic a západ měl tedy lehkou příchuť derby. Domácí chtěli potvrdit svou formu na domácích kluzištích, kdy z posledních čtyř utkání odehraných v Pelhřimově získali plný počet bodů. V první třetině za tímto cílem vykročili slibně, když vedli tříbrankovým rozdílem, jenže další dvě periody přinesly naprosto jiný obraz hry, ve které Budějovice dominovaly a Pelhřimovští tomu prakticky jen přihlíželi. Po druhé třetině sice stále domácí o gól vedli, ale třetí třetina naprosto zlomila jejich odpor a Budějovice zvítězily poměrně jasně 8:5.

Pelhřimov

17.12.2016
18:00
5:8
(4:1, 1:3, 0:4)
Moravské Budějovice

Branky a nahrávky: 2. Doležal (Bezděk), 3. Vysloužil (Plachý, Doležal), 15. Hadrava (Adam, Kasalý F.), 16. Rezek (Plachý, Vysloužil), 40. Kasalý F. (Hadrava Marek, Adam) – 8. Mikeš (Kabelka, Nováček), 21. Krutiš (Matějka), 29. Nováček (Sobotka, Mikeš), 36. Matějka (Rytnauer), 41. Krutiš, 44. Nováček (Mikeš), 54. Mikeš (Nováček), 60. Mikeš (Horký, Nováček). Vyloučení: 8:11. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Rozhodčí: Vainfurter – Huryta, Laczko. Diváci: 340.



PEL: Groh – Kubát, Port, Kasalý D., Wasserbauer, Pospíchal, Jelínek, Adam, Rezek, Hadrava Marek, Kasalý F., Hadrava Martin, Vysloužil, Votápek, Plachý, Doležal, Bezděk

MOR: Dudáček (od 16. Dusík) – Šťáva, Kovář, Sobotka, Kliment, Peroutka, Pelikán, Polívka, Kabelka, Mikeš, Nováček, Rytnauer, Krutiš, Horký, Lupač, Matějka, Šurý, Bulin, Mejzlík

Než se vůbec utkání rozehrálo, měli hokejisté milou povinnost – společně s patronkou Bohumilou Kobrlovou předali dětskému domovu v Senožatech šek v hodnotě deseti tisíc na nákup trampolíny.

Po úvodním buly se ke slovu dostali hosté, opticky Pelhřimovské přehrávali, ale hned ve druhé minutě se z nenápadné šance střelou z mezikruží prosadil Filip Doležal, Dudáček se za pukem jen ohlédl a nemohl dělat nic jiného, než ho lovit ze své sítě – 1:0. Hosté chtěli co nejdříve vyrovnat a tak Groha procvičili jednou, dvěma štiplavými střelami, ale udeřili znovu domácí. V polovině třetí minuty hned po vhazování vystřelil Martin Vysloužil, brankář Moravských Budějovic nedokázal udržet puk v lapačce a Medvědi tak slavili již dvoubrankové vedení.V šesté minutě šel Pelhřimov do čtyř, když Pospíchal nešťastně vyhodil puk mimo ledovou plochu a trefil diváka. Hosté tuto šanci nepromarnili, Groha prostřelil Daniel Mikeš a Budějovice slavily kontaktní gól. Domácí se s tím nesmířili a pokoušeli se o navýšení náskoku. Do šance se dostal Plachý, ale nedokázal dopravit puk do odkryté brány, Medvědům se nepodařilo využít ani následující přesilovou hru. Ani ne minutu po jejím konci ale předvedli nádhernou souhru Richard Adam, který neunáhlil střelu od modré a výtečně si počkal, s Martinem Hadravou, jenž si obhodil Dudáčka a mohl slavit – 3:1. Uběhlo dalších devadesát vteřin a domácí jásali znovu. Nováček v pelhřimovských řadách Václav Rezek pohotově vypálil z mezikruží a navýšil náskok na tři góly. Hosté prostřídali brankáře, Dudáčka vystřídal Dusík, ale byla na nich znát frustrace – na začátku sedmnácté minuty vyvolali bitku, po které následovalo hromadné vyloučení třech pelhřimovských a dvou budějovických hráčů. Do konce třetiny už se ale nestihlo stát nic zajímavého a tak mohli Medvědi kráčet do kabin s čistou hlavou.

Druhá perioda nabídla úplně odlišnou podívanou. Hned po dvaceti sedmy sekundách hry se po tyči Matějky prosadil Petr Krutiš – 4:2. Hosté byli viditelně aktivnější než domácí, jejich přemíra snahy vyústila až ve vyloučení jejich hráče, ale Pelhřimovští nedokázali vymyslet nic kloudného a naopak, do oslabení šli oni. Chvilku po jejím konci, v dvacáté deváte minutě, se v brankovišti nemýlil důrazný Lukáš Nováček a náskok Medvědů se tak ztenčil na jeden jediný gól. Na chvíli si dokonce zahráli dvojnásobnou přesilovku, jenže na Dusíka nenašli recept, a tak se ke slovu dostaly žihadla. Filip Matějka na rozdíl od domácích využil početní výhodu a i přes hlasité protesty protihráčů vyrovnal na 4:4. Na konci této části hry dostali domácí opět možnost výhody, kterou konečně využili. Richard Adam propálil svou střelou od modré všechno před sebou včetně Dusíka a vrátil svému celku vedení.

Třetí třetina začala naprosto stejně, jako ta druhá. Petr Krutiš prokličkoval mezi všemi domácími hráči a Groha pohotově překonal – 5:5. Pelhřimovští hráči sice velice hlasitě protestovali, oprávněně, protože tomuto gólu předcházel naproto jasný faul hostím, ale nebylo jim to nic platné. Jenže obraz hry zůstával naprosto stejný – prakticky bezzubý Pelhřimov a velice aktivní Budějovice. To potvrdil ve čtyřicáté čtvrté minutě Lukáš Nováček, když dostal puk za Grohova záda z prakticky nulového úhlu, a poslal tak svůj tým poprvé do vedení – 5:6. Pelhřimovský brankář stále držel naděje svého týmu nad vodou, ale Roman Mikeš je v poslední desetiminutovce srazil do hlubin – zaúřadoval v těsné blízkosti Groha a ten s jeho střelou už nic nezmohl. Na světelné tabuli tedy sedm minut před koncem třetí periody zářil nepříznivý výsledek pro domácí celek – 5:7. Když zbývalo šedesát vteřin, ze hry, domácí vyzkoušeli hru bez brankáře, ale ani ta jim nebyla nic platná. Čtyři sekundy před koncem už jen Roman Mikeš potvrdil výhru Moravských Budějovic a střelou do prázdné branky zvýšil na konečných 5:8.

Pelhřimovští tedy poslední domácí zápas před Vánoci po skvělém začátku nezvládli a v tabulce jim patří průběžné sedmé místo s náskokem šesti bodů na osmý Písek, na jehož led vyrazí již tuto středu.

Lucie Příhonská