HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
27.09.2014 | Tomáš Bečka | A-tým

Lední Medvědi vyloupili šesti brankami Děčín

Pelhřimov se před třetím kolem nacházel ve svízelné situaci. Po předchozích dvou kolech si totiž nepřipsal ani bod a pro udržení se s klidným středem tabulky byla dnes nutnost bodovat. A Lední Medvědi se do toho v první třetině rázně opřeli. Už po sedmi minutách vedli o dvě branky zásluho Filipa Beneše (na obrázku) a Petra Votápka. Ve druhé periodě se pak vedení navýšilo ještě o jednu branku zásluhou Martina Hadravy a díky pevné obraně zůstávali Pelhřimovští ve tříbrankovém náskoku. V poslední dvacetiminutovce přidali po bezchybném výkonu další tři branky, a tak se Lední Medvědi poprvé v sezoně radují z výhry, které jim zajistilo první tři body.

Děčín

27.09.2014
15:30
0:6
(0:2, 0:1, 0:3)
Pelhřimov
Branky a nahrávky: 3. Beneš (Votápek, Mečiar), 7. Votápek (Plachý), 27. Hadrava Marek (Beneš), 51. Votápek (Mečiar), 55. Hadrava Martin (Beneš), 56. Kubát (Minárik, Kadlec). Vyloučení: 9:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Rozhodčí: Orlický - Kilián, Štěpán. Diváci: 257.

DEC: Šticha (27. Lavinger) – Filipovský, Klement, Kaltenböck, Hříbal, Saska, Molnár, Vegner, Chovanec – Hašek, Volráb, Merta – Faigl, Oliverius, Chamrád – Drnec, Chládek, Vacek – Bačák, Kment, Fojt

PEL: Barus – Jelínek, Kasalý, Mečiar, Adam, Šidák, Srdínko, Kubát, Hadrava Marek, Votápek, Plachý, Kopic, Hadrava Martin, Beneš, Kadlec, Minárik

Důležitý zápas odstartovali lépe hosté. Ačkoli poslal hlavní sudí po minutě a čtvrt obránce Kasalého na trestnou lavici, byli to právě Lední Medvědi, kteří otevřeli skóre utkání. Po zaváhání děčínských bránících hráčů se k prvnímu gólu v pelhřimovském dresu dostalFilip Beneš. O čtyři minuty později bylo pak na hostující střídačce ještě veseleji. Pelhřimovskému celku byla nabídnuta přesilová hra pět na tři a tu po čtrnácti sekundách zužitkovali. Před bránou si nejlépe počínal Votápek, který svou druhou trefou v sezoně poslal Pelhřimov do dvoubrankového vedení.

Největší problémy dělala pelhřimovské obraně první domácí formace ve složení Hašek – Vorláb – Merta. Ovšem strážce hostující svatyně Barus zatím odrážel všechny pokusy, včetně střely Kaltenböcka. I na druhé straně se po divokém začátku zahříval brankář Štich, když postupně zlikvidoval pokusy Martina Hadravy a Jakuba Kadlece. Více zajímavých akcí již úvodní perioda nenabídla, a tak šli, pro tento zápas Dvořákovi svěřenci, do kabiny o dvě branky spokojenější.

První velkou šancí na zkorigování stavu měli domácí ve 24. minutě. Levé křídlo prvního útoku Jaroslav Hašek měl před sebou už jen opuštěnou branku, ovšem obrana Ledních Medvědů dokázala střelce včas rozhodit, čímž došlo i k posunutí branky. Takže i když se puk dostal přes brankovou čáru, rozhodčí musel rozpažit. Děčín stupňoval obrátky a za necelou minutu se Medvědi z Děčína propracovali k další šanci. Tentokrát měl otevřenou cestu ke skórování Michal Oliverius, ovšem naštěstí pro hosty mířil na poloprázdnou klec Filipa Baruse.

Načež se ve dvacáté sedmé minutě potvrdilo přísloví „nedáš – dostaneš“. Martin Hadrava pečlivě napadal domácí obranu, až obral Klementa o puk a střelou z ostrého úhlu potřetí překonal Štichu, který poté přenechal místo navrátilci do děčínské sestavy Lukáši Lavingerovi. Jeden z prvních zákroků si čtyřiadvacetiletý gólman připsal proti střele ze středu hřiště Pavla Srdínka, jenž s dnes odbyl debut v dresu Ledních Medvědů.

Především díky pozorné obraně a povedený zákrokům Filipa Baruse se domácí nemohli pořádně dostat do zápasu. Ani Hříbal, ani Faigl totiž na mladého brankáře nevyzráli. Tím pádem mohli Lední Medvědi hrát uvolněněji a jít si sebevědomě pro první tři body.

Třetí třetina se nesla ve stejném znamení jako předchozí dvě. Pelhřimovská obrana, stejně tak i Filip Barus, hrála velice zodpovědně a nepouštěla Děčínské do vyložených příležitostí. Když už se někdo z domácích dostal ke střele, hostující gólman včas zasáhl. Naopak forvardi Ledních Medvědů dále navyšovali skóre. V 51. minutě byl opět nejaktivnějším mužem před Lavingerem Petr Votápek a svým druhým gólem v zápase zvýšil již na 4:0.

Od konce padesáté páté minuty se rozjel pelhřimovský brankostroj. Sekundu před naplněním padesáté páté minuty předložil Filip Beneš puk Martinu Hadravovi, jenž se přesně umístěnou střelou podruhé v zápase zapsal na listinu střelců. Uběhlo jen čtyřicet sedm sekund a Lavinger lovil znovu puk ze sítě. Ihned po vhazování se pelhřimovští Medvědi usadili v útočném pásmu, kde Jiří Kubát zamířil přesně do černého.

Lední Medvědi si tak ze severu Čech vezou první vítězství sezony, tři body a čisté konto. Pelhřimovští hráči odcházeli v soutěžním zápase naposledy z ledu bez inkasované branky 17. února 2011, kdy doma přetlačili v play-off Milevsko 1:0. V základní části pak čekali na utkání s čistým štítem od listopadu roku 2008, kdy zvítězili nad Šternberkem 3:0.  

Ohlasy po utkání

Karel Chládek (hlavní trenér HC Děčín): Zápas nám vůbec nevyšel. Začali jsme vlažně a rychle jsme inkasovali, navíc při vlastní přesilovce, což zápas hodně ovlivnilo. Dá se říci, že po třetím gólu byl Pelhřimov jasně hokejovější a my jsme tahali za kratší konec. Jsem z toho dnešního výsledku hodně smutný, ale nedá se nic dělat, musíme pracovat dál.

Jan Dvořák (HC Lední Medvědi Pelhřimov): Podařilo se nám vyhrát, což je důležité hlavně po těch dvou prohraných zápasech v úvodu sezóny. Podali jsme dobrý výkon, dali venku šest branek a tři body vezeme po zásluze domů.

Tomáš Bečka