HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
22.02.2014 | Jiří Rada, Tomáš Bečka | A-tým

Kopic v poslední vteřině dokonal neuvěřitelný obrat Medvědů

Opravdu neskutečný večer mají za sebou nejenom pelhřimovští hokejisté, ale koneckonců i všichni přítomní na zimním stadionu v Pelhřimově. Domácí Lední Medvědi nevstoupili do utkání nejlépe a ačkoliv měli v první dvacetiminutovce více ze hry, byly to právě Moravské Budějovice, které šly do kabiny s tříbrankovým vedením. V prostřední části domácí přidali na plyn a dostali se na rozdíl jediné branky. To však opět nevydrželo a tak do poslední dvacetiminutovky se vstupovalo za stavu 4:2 pro Žihadla. Jenomže to, co přišlo v poslední třetině, nečekal snad nikdo. Snížit se podařilo nejprve Plachému, poté v čase 59:33 vyrovnal Kopic a i tentýž hráč vteřinu před koncem dokonal neskutečný obrat Medvědů, kteří tak nyní čekají na vyjádření ředitele soutěže, který během neděle určí konečné pořadí a tím i soupeře do prvního kola play-off.

Pelhřimov

22.02.2014
18:00
5:4
(0:3, 2:1, 3:0)
Moravské Budějovice

Branky a nahrávky: 29. Plachý (Kopic), 30. Kozlík (Hadrava Marek), 49. Plachý (Pavlík), 60. Kopic (Plachý, Kozlík), 60. Kopic (Kubát, Plachý) – 6. Barták (Pěška, Přidal), 14. Tobola (Sobotka, Trojan), 18. Horký, 36. Barták (Tobola, Pěška). Rozhodčí: Mertl S. – Kotlík, Mertl J. Vyloučení: 6:7, navíc Vylíčil 2+OK (PEL), Trojan OK (MBU). Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 383. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4, 5:4.



PEL:

Brabec (od 19. Čekal) – Mečiar, Pavlík, Jelínek Z., Jelínek A., Kasalý D., Novotný, Pecen, Kopic, Plachý, Kubát, Hadrava Marek, Hadrava Martin, Kasalý F., Votápek, Svoboda, Vylíčil, Kozlík, Štěpánek

MOR:

Šťastný (Helešic) – Latner, Sechovec, Tobola, Sobotka, Tichý, Prkna, Dostál, Kesner, Zahradník, Telecz, Kovalský, Matějka, Barták, Přidal, Pěška, Trojan, Vlček, Vlašín, Horký, Gottlieb

Cíl pro toto utkání byl pro pelhřimovské hráče jasný. Naplno bodovat, aby stále žila alespoň teoretická šance na zahájení play-off mezi domácími mantinely. Již od začátku se domácí tlačili do zakončení. V polovině páté minuty měl blízko ke gólu obránce Aleš Jelínek, ovšem brankáři Šťastnému pomohla horní tyč. I přes úvodní šanci domácího celku se jako první radovali hosté. Roman Barták využil zaváhání domácí obrany a na začátku šesté minuty ranou k tyči otevřel skóre utkání.

O minutu později mohl ve vlastním oslabení vyrovnat Štěpánek, jenže v z úniku nedokázal trefit prostor mezi třemi tyčemi. Oba celky byly střelecky aktivní a šancí na obou stranách jen přibývalo. Pokusy Votápka či Marka Hadravy ovšem stavem utkání nepohnuly. Leč situace ze čtrnácté minuty již brankové skóre změnilo. Žihadla hrála přesilovou hru, když bývalý pelhřimovský obránce Tobola vystřelil od modré čáry a jeho střela si našla přesný směr až za Brabcova záda.

To horší však pro Medvědy ještě přišlo. V úvodu osmnácté minuty si vzal puk David Horký, jenž podpořil tvrzení, když nevíš co s pukem, tak vystřel. Touto brankou také vyhnal domácího gólmana Brabce z brány, jehož místo zaujal Jan Čekal. Domácí hráči tak šli po první třetině do kabin za nepříznivého stavu 0:3.

První vážnější situace druhé periody nastala ve dvacáté osmé minutě. Budějovický Trojan si vykoledoval osobní desetiminutový trest a navíc trest do konce utkání za nesportovní chování. To jakoby hostující lavičku vyvedlo z koncentrace. Čekal totiž nejprve zlikvidoval dobrou příležitost hostů a poté Tomáš Plachý bez větších problémů překonal Šťastného.

Uběhlo jen šedesát jedna sekund a domácí byli na dostřel jediné branky. David Kozlík ukázal přehled na brankovišti a svým gólem zkorigoval stav utkání na rozdíl jediné trefy. Vyrovnat mohl za necelou minutu a půl Votápek, ale ve vyložené příležitosti minul. O chvíli později se na ledě vyskytla i šarvátka mezi Prknou a Vylíčilem. Díky ní si mohly Moravské Budějovice opět zahrát přesilovou hru, ve které byly znovu úspěšní. Roman Barták ukryl svou střelu za obránce, a bezmocný Čekal tak mohl jen vylovit puk ze své sítě.

Dvanáct sekund před koncem prostřední dvacetiminutovky neudržel nervy na uzdě Budějovický gólman Šťastný, jenž se neotřele pustil do Marka Hadravy. Celou situaci museli řešit muži v pruhovaném, kteří však nečestné chování hostující gólmana nechali bez povšimnutí. Hosté i přes dvě inkasované branky měli před třetí třetinou stále slibný dvoubrankový náskok.

Ten se ale po osmi minutách třetí třetiny ztenčil jen na jednobrankový. Pavlík zavezl kotouč za bránu Budějovic, přesně přihrál na hůl volnému Plachému, který opět přivál na pelhřimovské hokejky naději v podobě zmírnění brankového stavu. V té chvíli zbývalo do konce necelých dvanáct minut a Pelhřimov musel ještě vstřelit alespoň dvě k uživení si naděje na stanovený cíl.

Domácí také stále mohli živit tuto naději díky skvěle chytajícímu Čekalovi, který v několika okamžicích zachránil mužstvo od inkasované branky. V padesáté deváté minutě se domácí trenér Totter rozhodl pro hru bez brankáře a risk mu vyšel. Dvacet sedm sekund před koncem se prosadil Miroslav Kopic, který tečoval střelu Plachého. Jenže Medvědům stále chyběl jeden gól a do naplnění základní šedesátiminutovky chybělo jen několik sekund. Ihned po vstřelené brance si domácí lavička vybrala oddechový čas, aby si připravila závěrečný atak na hostující bránu. Již se zdálo, že Pelhřimov nenaplní očekávání, ovšem pak se stalo něco neskutečného. Pouhou jednu sekundu před koncem se podruhé v krátké chvíli trefil Miroslav Kopic, jenž se nesmazatelně zapsal do historie.

Díky heroickému závěru nejen tohoto zápasu, ale i posledních sedmi zápasů se Lední Medvědi přehnali přes své soupeře na osmou příčku a v prvním kole play-off vyzvou hůře postaveného soupeře a první zápas se tedy odehraje na ledě Medvědů

Jiří Rada, Tomáš Bečka