HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
13.02.2014 | Tomáš Bečka, Pavel Blažek | A-tým

Obrat z říše snů! Pelhřimov doma zdolal Plameny

Velké vítězství si připsali pelhřimovští hokejisté proti rivalovi ze Žďáru nad Sázavou. Ačkoli to po dvě třetiny vypadalo na marný boj s větrnými mlýny, Lední Medvědi v sobě ve třetí třetině našli zbytky sil, které vrhli do útoku, a odměnou za to jim byl skvostný obrat ze stavu 0:2 na 4:2. Vyrovnané první dějství žádnou branku nepřineslo, ovšem ve druhé dvacetiminutovce se v rozmezí tří minut hosté dvakrát trefili a v té době to z Totterovým celkem vypadalo bledě, jelikož Plameny si zodpovědně plnily defenzivní činnost. Ovšem třetí perioda zastihla ve skvělém světle Bohumila Svobodu, který vstřelil dva góly a také první útok K+K+P – Kopic, Kubát, Plachý, který měl prsty ve zbylých dvou brankách. Díky této výhře tak Pelhřimov stále může reálně myslet na zahájení play-off na vlastním ledě.

Pelhřimov

12.02.2014
18:00
4:2
(0:0, 0:2, 4:0)
Žďár nad Sázavou

Branky a nahrávky: 46. Svoboda (Vylíčil), 51. Pecen, 53. Svoboda (Vylíčil, Plachý), 57. Kopic – 28. Krupka (Dítě, Pleva), 31. Dítě (Kunstmüller, Říha). Průběh utkání: 0:2, 4:2.



PEL:

Brabec – Mečiar, A. Jelínek, Novotný, Adam, Pecen, D. Kasalý – Kopic, Kubát, Plachý – F. Kasalý, Marek Hadrava, Martin Hadrava, Svoboda, Votápek, Vylíčil, Štěpánek, Kozlík, trenér: Aleš Totter, asistent: Pavel Svoboda

ZNS:

Opršal – Staněk, Pleva, Beneš, Jícha, Smejkal, Kolda, Krupka, Kaňka, Plachý, Kunstmüller, Říha, Dítě, D. Vítek, M. Vítek, Man, Hron, trenér: Martin Sobotka

Vstup do čtvrtečního utkání měly oba týmy vlažný, bylo vidět, že soupeři čekali na první chybu svého protivníka. Skóre se poprvé mohlo měnit již ve 4.minutě, během přesilové hry hostů, ataky Plamenů ale větší nebezpečí neznamenaly. Po ubráněné přesilovce se na druhou stranu rozjel Plachý, na Opršála ale nevyzrál. Obrana domácích chybovala v 8.minutě, nedůraznou rozehrávku lapil Kunstmüller, tváří v tvář Brabcovi byl úspěšnější domácí brankář. Následovala pasáž hry, kdy oba týmy sváděly boj hlavně o střední pásmo, přičemž brankáři se do hry moc nezapojovali. Velkou šanci měli hosté v 15.minutě, Kunstmüllerův pokus ale zastavila Brabcova lapačka. V závěru první třetiny hráli hosté přesilovou hru, při které stříleli na domácí bránu snad ze všech možných pozic, ke změně bezbrankového stavu to ale nevedlo.

Vyrovnaný průběh měl i začátek druh třetiny. Pelhřimovští měli ve 24.minutě výhodu přesilové hry, trestuhodně jí však pohrdli. Ve 28.minutě mohli domácí prolomit bezbrankový stav, na Opršála se řítil Plachý, jenž sice neuspěl, následnou dorážku do poloprázdné klece nezakončil ideálně Kopic. A opět platilo známé pravidlo "nedáš - dostaneš". Z protiútoku se před Brabce natlačil Krupka a pohotově otevřel skóre utkání. Domácí se snažili o rychlou odpověď, ale jejich snaha končila na především u hostujícího brankáře. Plameny se i nadále tlačily do útoku a odměnou jim byla rychlá akce ve 31.minutě. V dobré pozici vypálil Dítě a mezi Brabcovy betony si puk našel cestu za brankovou čáru. Hosté měli další velké šance, neboť Lední Medvědi se ve zbytku druhé třetiny nezmohli na výraznější odpor. Při střele Kaňky ve 32.minutě zazvonilo za Brabcem břevno, ostatní velké šance hostujícího celku domácí brankář pochytal. Korekce stavu utkání mohla přijít v 38.minutě, Martin Hadrava ale zblízka proti Opršálovi neuspěl.

Málokterý pelhřimovský fanoušek věřil před třetí třetinou v probuzení domácího týmu. Opak byl ale pravdou, Pelhřimovští vlétli do poslední dvacetiminutovky s cílem zdramatizovat vývoj utkání, což se jim nejen podařilo, ale přišla i sladká tříbodová odměna. Ale pojďme popořádku. V úvodu třetí třetiny se sice Lední Medvědi tlačili do zakončení, pozorná obrana hostí ale stála pevně na značkách. Obrovskou šanci měl ve 43.minutě Plachý, který využil výborné souhry s Kopicem, Plachý ovšem rychlou kombinaci nedotáhl do úspěšného konce. Pelhřimovští se i nadále vrhali do útoku a ve 46.minutě přišel útočný výpad Votápka, který sice skončil faulem hostujícího obránce, nicméně Svoboda celou akci pohotově zakončil a dal domácím naději na obrat ve čtvrtečním utkání. Žďár třetí třetinu působil opařeným až odevzdaným dojmem a pro hosty bylo ještě hůře v 51.minutě. Tlak domácího celku v útočné třetině gradoval, když se puk dostal na modrou k Pecenovi a mladý bek napálil touš jak se sluší a patří, Opršál nestačil zareagovat na tvrdou střelu a bylo vyrovnáno. Záhy ovšem mohla přijít studená sprcha, neboť Plameny měly výhodu přesilové hry, ale největší příležitost ke skórování měl v samostatném úniku Votápek, jeho střelecký pokus ovšem minul zařízení. Žďár přesilovou hru nevyužil, a tak udeřilo na druhé straně. V 53.minutě zakončil rychlý domácí protiútok Svoboda a radost domácích hráčů a fanoušků neznala mezí. Žďárští nenašli účinný recept na pelhřimovský obrat v zápase, naopak inkasovaly další branku. Kopic nejprve v úniku po levé straně proti Opršálovi neuspěl, ale hlavně díky nedovolenému zákroku, takže následovalo trestné střílení. Sám exekutor byl ve finále úspěšný, poslal puk k pravé tyči hostující svatyně, čímž zvýšil vedení domácího celku na dvoubrankový rozdíl. Žďár se sice snažil zápas zdramatizovat, ale nepřesná rozehrávka, případně jistý Brabec byli proti. Více se do šedesáti minut nevešlo, Lední Medvědi si po obratu skóre ve třetí třetině připsali veledůležité body do druholigové tabulky a vytoužená účast v nejlepší osmičce po základní části, která by zaručovala start play-off na domácím ledě, je tedy zase o něco bližší. Navázat na tuto výhru bude chtít Pelhřimov již následující neděli, kdy Lední Medvědi vyzvou Řisuty v jejich útočišti na slánském zimním stadionu.

Ohlasy po utkání

Aleš Totter (hlavní trenér Ledních Medvědů Pelhřimov): Hráči ve třetí třetině věřili v to, že když dáme jeden gól, tak ožijeme a naštěstí jsme to tam v přesilovce dotlačili. A v takovém tom momentu se vše překlopilo na naší stranu. Najednou jsme všechno zjednodušili, začali jsme se tlačit do brány a padli z toho góly a utkání jsme otočili. Klobouk dolů před hráči, kteří otočili stav z 0:2 na 4:2. Dát Žďáru čtyři góly v jedné třetině se mockrát nepodaří. Hráči byli odměněni za svou práci v tréninku a za to, že věřili, že tento zápas můžeme zvládnout. Tento fakt je dnes, kromě tří bodů, ten nejcennější.

Martin Sobotka (hlavní trenér SKLH Žďár nad Sázavou): Dnešní zápas, co se týče obranné fáze, tak byl asi náš nejhorší v sezoně. Takových přečíslení a brejků na našeho gólmana si tuto sezonu nepamatuji. Ale soupeř hrál dobře, výborně bruslil. To je jedna z věci, a to, že my jsme vůbec nestíhali bruslařsky. Před zápasem jsem klukům říkal, že je to příprava před play-off, ale bohužel k tomu přistoupili takto. V play-off se hraje jiný hokej. Tam se musí hrát z obrany bez chyb. Teď jsem říkal klukům v šatně, že play-off budou hrát jen ti hráči, kteří chyby dělat nebudou a je jedno, jestli mu je dvacet nebo čtyřicet. Budou hrát jen ti, kteří jsou schopni bojovat za jakéhokoli stavu a jsou schopni plnit to, co se po nich chce. Nemůžu udělat nic jiného, než pogratulovat soupeři k vítězství a my se musíme dát dohromady. Odehrát poslední zápas ve Vrchlabí více důstojněji, protože pro nás už to bude takové předkolo play-off a v úterý 25. února na to vlétneme.

Tomáš Bečka, Pavel Blažek