HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
18.01.2014 | Jiří Rada, Pavel Blažek | A-tým

Tři body zůstaly doma, Medvědi porazili Jablonec

Pelhřimovští hokejisté se v domácím utkání proti Jablonci nad Nisou museli obejjít hned bez několika stabeních kamenů svého týmu. Vinou pracovního vytížení nebyl novému trenéru Totterovi k dispozici Plachý a ze zdravotních důvodů taktéž do utkání ještě nezasáhl Svoboda. Naopak červenobílý dres oblékl po delší odmlce havlíčkobrodský obránce Novotný a Kozlík, jenž má k Medvědům vyřízen střídavý start od Rebelů. V první třetině se Čekal v brance domácích moc neohřál, neboť prim hrál Pelhřimov, který se zásluhou Kopice a Aleše Jelínka dostal do dvoubrankového vedení, na které ovšem v poslední minutě úvodní třetiny odpověděl Liška. Po bezbrankové prostřední části se diváci mohli radovat v poslední dvacetiminutovce. Nejprve zvyšoval Martin Hadrava a posléze dodal klid na domácí hokejky Votápek. Hosté zvládli jen snížit na rozdíl dvou branek. Lední Medvědi si tak připsali důležité tři body do vyrovnané tabulky.

Pelhřimov

18.01.2014
18:00
4:2
(2:1, 0:0, 2:1)
Jablonec nad Nisou

Branky a nahrávky: 8. Kopic (Kubát), 11. Jelínek A. (Hadrava Marek), 42. Hadrava Martin, 48. Votápek (Kozlík) – 19. Liška, 53. Bříška (Tondr). Rozhodčí: Talpa - Mertl, Samuel. Vyloučení: 4:4, navíc Petrmichl (JAB) 5+TH. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 312. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2.



PEL:

Čekal – Mečiar, Pavlík, Jelínek A., Adam, Beneš, Jelínek Z., Žuček, Kasalý D., Novotný – Kasalý F., Kozlík, Hadrava Marek, Kopic, Hadrava Martin, Kubát, Votápek, Vylíčil

JAB:

Jelínek – Petrmichl, Pilař, Mrkvička, Čechura, Zeman, Abrahám, Šulc, Bříška, Tondr, Nevyhoštěný, Liška, Hloušek, Mulač, Brokeš, Frk

Pelhřimov vstoupil do utkání aktivně a již v první minutě se naskytla první příležitost otevřít skóre při přesilové hře, šance Votápka či Marka Hadravy brankou neskončily. Hosté se dostávali do hry pomaleji a jejich první šanci poslal ve 4.minutě Abraham pouze nad Čekalovu branku. V 6.minutě přišel první dvouminutový trest pro domácí tým, během přesilové hry si na straně hostí vypracoval dobrou příležitost Nevyhoštěný, Čekal byl ale na místě. V této přesilové hře Jablonce ale nakonec branka padla, ovšem na opačné straně. V 8.minutě vyslal Kubát na zteč Kopice, který blafákem zakončil přesně pod břevno Jelínkovy svatyně. Lední Medvědy posadila vstřelená branka do sedla a v 11.minutě přišel závar před hostující brankou, puk se dostal na kruhy k Aleši Jelínkovi, který nic neřešil a tvrdou střelou poslal podruhé puk za Jelínkova záda. Pelhřimovští se i nadále tlačili před hostující branku, ale množství šancí se nepodařilo přetavit ve třetí gól domácího celku. Pelhřimov kontroloval vývoj hry a byl lepším týmem, s blížícím se koncem úvodní dvacetiminutovky se přece jen znovu přihlásil o slovo i Jablonec. Nejprve přišla 18.minuta, do obrany Ledních Medvědů pronikl Liška a přesně umístěnou střelou poslal puk za Čekala, který byl poslední minuty téměř bez práce. Mladý pelhřimovský brankář se následně vytáhl při velké šanci Šulce, kterému zmařil vyrovnání svým betonem.

Druhá třetina začala náporem domácích, Filip Kasalý s Martinem Hadravou své šance nedokázali využít. Vlci působili v těchto fázích zápasu nevýrazným dojmem a jejich obrana musela i nadále řešit útočné výpady domácího celku. Zejména tutovka Kopice ve 30.minutě volala po gólu, hostující Jelínek ale svůj tým podržel. Jablonečtí vystrčili růžky až 31.minutě, kdy se do šance tlačil Tondr, na Čekala si ale nepřišel. Ve 33.minutě si za příliš peprný komentář vykoledoval hostující Petrmichl trest ve hře podpořený pětiminutovou přesilovou hrou pro domácí tým. Během dlouhé početní výhody se zjevil zcela sám před Jelínkem Kubát, domácí kapitán ale poslal puk nad hostující branku. Jinak tato přesilová hra přidělala spíše vrásky na čele domácím fanouškům, jelikož hosté se nejenom dobře bránili, ale také hrozili z rychlých protiútoků. Nový trenér pelhřimovského celku si nakonec vyžádal oddechový čas, aby situaci během neúspěšné přesilovky uklidnil. V závěru druhé třetiny se Jablonec tlačil do zakončení, ale výraznější šanci si hosté nevytvořili.

Dlouhé minuty byl vývoj utkání otevřený, v úvodu třetí třetiny se ale miska vah definitivně překlopila na domácí stranu. V 42.minutě přišla chyba hostujícího obránce, puk si vzal Martin Hadrava, který ze samostatného úniku přidal důležitou třetí branku Ledních Medvědů. Další šanci měl vzápětí domácí Pavlík, ale jeho střelecký pokus se díky Jelínkovi do branky nedostal. Jablonečtí se snažili vrátit se zpět do zápasu, ale jejich snaha byla bržděna na sebe navazující sérií přesilových her domácího celku, během nichž Pelhřimov odskočil již na tříbrankový rozdíl. Nejprve se ve 46.minutě nedokázal Kozlík nadvakrát překonat hostujícího Jelínka, ve 48.minutě se dostal k puku Votápek, který dobře umístěnou střelu skryl mimo dosah hostujícího brankáře. V 53.minutě přišla povedená akce Vlků, v obranné třetině domácího celku kombinovali Tondr s Bříškou a druhý jmenovaný poslal puk nekompromisně do pelhřimovské branky. Tato akce byla spíše výjimkou, neboť Pelhřimov kontroloval vývoj utkání a Vlky k zakončení moc nepouštěl. Hostující tým ale přece jen zvýšil aktivitu a při přesilové hře Vlků nebezpečně pálil v 55.minutě Nevyhoštěný, Čekal si ale s jeho pokusem poradil. Poslední šance na zvrat utkání přišla pro Jablonec 58.minutě při přesilové hře, kterou 90 sekund před koncem zápasu podpořili hosté odvoláním brankáře a dobývali domácí obranu v šesti hráčích. Tlak Jablonce byl ale úspěšně odražen, 36 sekund před koncem utkání vybojoval puk Kopic, ale jeho střela přes více než půlku hřiště minula prázdnou branku hostů. Domácí tým to ale nemuselo mrzet, neboť vítězství Ledních Medvědů nad Vlky z Jablonce bylo již zakrátko potvrzeno závěrečnou sirénou.

Pelhřimov na vlastním ledě dokázal vyválčit po vítězství 4:2 nad Jabloncem důležité body do vyrovnaného středu druholigové tabulky západní skupiny a nevýraznému soupeři tak oplatil porážku, kterou Vlci uštědřili Ledním Medvědům na severu Čech. Další zápas odehraje Pelhřimov v sobotu 25.ledna, kdy Lední Medvědy čeká dlouhá cesta na sokolovský led.

Jiří Rada, Pavel Blažek