HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
02.03.2013 | Tomáš Bečka, Pavel Blažek | A-tým

Žďár má první bod. Plameny zvítězily 4:0

První čtvrtfinálové klání skončilo lépe ve prospěch domácího celku. Žďár načal svou cestu za prvním vítězstvím ve třetí minutě, kdy se prosadil obránce Kolda. Ve druhé dvacetiminutovce si Plameny vytvořily potřebný dvoubrankový náskok. Definitivní tečku za celým utkáním udělal v 58. minutě Březina, a přisoudil tak Žďáru první bod. Série pokračuje v pondělí na ledě pelhřimovského Spartaku.

Žďár nad Sázavou

02.03.2013
17:15
4:0
(1:0, 2:0, 1:0)
Pelhřimov
Branky a nahrávky: 3. Kolda (Vítek), 32. Ježek (Kaňka), 39. Kunstmüller (Štěpánek), 58. Březina (Štěpánek) Vyloučení: 7:6+TS Využití: 1:0 V oslabení: 0:0 Diváci: 1300 Rozhodčí: Slavka - Linhart, Lošťák Průběh utkání: 4:0

ZNS: Sláma - Smejkal, Kolda, Pleva, Doležal, Staněk, Střecha, Šír, Jan - Vítek, Kotlík, Man - Kunstmüller, Březina, Štěpánek - Ježek, Kaňka, Plachý - Kočan, Hron, Dítě

PEL: Čekal - Beneš, Tobola, Posmyk, Veselý, Podlipnik, Kořínek, Stebih, Adam, Kasalý - Hadrava Marek, Bezděk, Suk, Hrbatý, Kubát, Tecl, Hadrava Martin, Plachý, Votápek

Úvodní třetina nabídla zpočátku vyrovnanou partii. Ve 3.minutě nabídl sudí domácím přesilovou hru, během níž od modré vypálil Kolda a puk se zastavil až o síť za Čekalem. Stejná výhoda se naskytla ve 4.minutě i Spartaku, tvrdá střela Bezděka ale mířila mimo žďárskou klec. Následující minuty přinesly vyrovnanou hru, v 7.minutě mohl vyrovnat Bezděk, puk však poslal pouze do připraveného Slámy. V 11.minutě zatlačil domácí Žďár Spartak do defenzivy, Čekal ale hosty několikrát podržel. Navýšit skóre mohli domácí ve 13.minutě. Kotlík s Vítkem ujížděli dva na jednoho, Čekal se ale vyznamenal skvělým zákrokem. Ke konci třetiny měli hosté šance na vyrovnání stavu utkání, Suk ani Martin Hadrava nepřelstili dobře chytajícího Slámu. 17.minuta nabídla domácím přesilovou hru, veškeré útočné akce Plamenů končily u dobře chytajícího Čekala.

Úvod druhé dvacetiminutovky byl zpočátku vyrovnaný, poté ale domácí zatlačili Spartak do defenzivy, ze které se svéřenci trenéra Melouna osvobodili jen sporadicky. Ve 25.minutě pykal na trestné Veselý, domácí Plameny ostřelovaly Čekala, který se ale překonat nenechal. Tlak domácích ještě zesílil ve 27.minutě, kdy byla domácím nabídnuta dvojnásobná přesilovka v délce 22 sekund. Spartak se však ubránil, největší šanci Sobotkova celku ale poslal Střecha pouze do tyče. 29.minuta nabídla domácím trestné střílení, Štěpánek ale blafákem Čekala nepřekonal. Spartak ale tlaku domácího mužstva přece jen podlehl. Ve 32.minutě se před Čekalem prosadil Ježek a poslal domácí do dvoubrankového vedení. Spartaku se nedařilo založit postupný útok, což dokumentovala přesilová hra z 35.minuty, která se hostům hrubě nepovedla. A Spartaku bylo ještě hůř. Běžela 38.minuta, nedorozumění v obraně Spartaku ukončil pohotovou střelou Kunstmüller. V téže minutě byla hostujícímu celku nabídnuta další přesilovka, do konce druhé třetiny se ovšem Pelhřimovští nedokázali usadit v obranné třetině domácího celku.

Úvod třetí třetiny se sice nesl ve znamení krátké pelhřimovské přesilovky, hosté se ale nedokázali udržet v útočném pásmu a Slámu ohrozili pouze sporadicky. Ve 41.minutě hráli domácí přesilovou hru, Spartak se ale bez problému ubránil. V průběhu 43.minuty měl Bezděk asi největší šanci pelhřimovského Spartaku v úvodním zápase čtvrtfinále, z prostoru mezi kruhy ale pálil pouze do připraveného Slámy. Další minuty se nesly ve znamení trvalého tlaku domácího celku, zejména kapitán Plamenů Plachý mohl posunout výši skóre ve prospěch svěřenců trenéra Sobotky, Čekal proti jeho střeleckému pokusu zareagoval na jedničku. Hokejisté Spartaku do konce zápasu nenalezli recept na pozornou obranu domácích, ti využívali okének v pelhřimovské obraně a tlačili se do zakončení. 51.minuta znamenala pro Pelhřimovské poslední šanci zdramatizovat průběh zápasu. Během přesilové hry ostřelovali Martin Hadrava s Bezděkem domácí branku, ovšem bez gólového efektu. Domácí tým pozorně bránil a hlídal si pohodlné vedení. V končící 57.minutě rozjel Štěpánek akci v obranném pásmu Spartaku, jeho střelecký pokus dorazil za bezmocného Čekala Březina a tím stanovil konečné skóre utkání. Spartak v úvodním utkání čtvrtfinálové série podlehl Žďáru na jeho ledě 0:4. odvetu uvidí již v pondělí 4.března pelhřimovský zimní stadion, hokejisté Spartaku Pelhřimov se budou snažit o dosažení vyrovnaného stavu čtvrtfinálové série.

Ohlasy po utkání

Martin Meloun (hlavní trenér Spartaku Pelhřimov): Žďár využil naše chyby, utkání hodně ovlivnil rychlý inkasovaný gól, který dali v přesilové hře. My jsme stejné příležitosti nedokázali využít. Domácí dobře bránili a dokázali proměnit některé další šance. Musíme zlepšit činnost v útočné třetině, kde se nám dnes nedařilo, a dobře se připravit na pondělí.

Tomáš Bečka