HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
09.12.2012 | Tomáš Bečka | A-tým

Spartak tentokrát nájezdy nezvládl a domů si veze bod

Druhou adventní neděli odcestovali pelhřimovští hokejisté na led Moravských Budějovic. Do hostující branky se poprvé v sezoně postavila berounská posila Hynek Kůdela. Lépe vstoupil do zápasu Spartak, když po sedmi minutách prostřelil budějovického gólmana Bošku Jan Hrbatý. O dvě minuty později ale bylo srovnáno z hole Kadely. Prostřední třetinu zvládl lépe celek trenéra Cakla, když odskočil Pelhřimovským na rozdíl jednoho gólů. Ve třetí dvacetiminutovce ale Plachý vyrovnal na 3:3, a šlo se tedy do prodloužení. To rozuzlení nepřineslo a na řadu přišly samostatné nájezdy, stejně jako ve středu proti Technice. V těch byli nakonec úspěšnější domácí bruslaři. Spartak si tak veze na cestu domů jeden bod.

Moravské Budějovice

09.12.2012
17:00
4:3 sn
(1:1, 2:1, 0:1)
Pelhřimov
Branky a nahrávky: 9. Kadela (Barták, Jánský), 34. Kadela (Zahradník), 39. Kadela (Musil), 65. Telesz - 7. Hrbatý (Tecl, Tobola), 22. Votápek (Hrbatý), 45. Plachý (Hrbatý) Vyloučení: 5:7 Využití: 2:0 V oslabení: 0:0 Rozhodčí: Netopil M. - Musil M., Toman J. Diváci: 275 Průběh zápasu: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3

MOR: Boška - Sechovec, Kún, Prkna, Vlašín, Zábojník, Latner, Peroutka, Tichý, Zahradník, Barták, Kovalský, Jánský, Dostál, Sobotka, Kadela,Telesz, Pěška, Mikeš.

PEL: Kudela - Tobola, Štebich, Jelínek, Veselý, Kasalý D., Posmyk, Tecl, Plachý, Hrbatý, Kubát, Hadrava Martin, Bezděk, Votápek, Hadrava Marek, Kasalý F., Beneš

V neděli 9. 12. 2012 hostila Žihadla Spartak Pelhřimov. Oba týmy si na své ledě dosud držely neporazitelnost, a tak 275 diváků v ochozech stadionu bylo zvědavo, zda tomu tak zůstane i po tomto utkání.

Domácí od počátku udržovali krok se svým soupeřem a byla to právě Žihadla, která poprvé vyslala puk na soupeřovu branku. Hosté však také nezaháleli. Oba brankáři tedy hned od počátku utkání měli poměrně dost práce, i když nutno podotknout, že střely byly vyslány většinou z úctyhodné vzdálenosti.

V první větší šanci se ocitli hosté a hned ji přetavili ve vedoucí branku. Martin Tecl zavezl puk u levého mantinelu do útočné třetiny, přenechal jej v tandemu jedoucímu Janu Hrbatému, ten si najel na střed a střelou nad lapačku Romana Bošky otevřel skóre.

Odpověď domácích na sebe nedala dlouho čekat. V nabídnuté přesilové hře za faul Petra Votápka se Žihadla prosadila poprvé. Po přihrávkách Lukáše Jánského a Romana Bartáka se prosadil nejlepší střelec v posledních zápasech Roman Kadela.

Přestože v dalším průběhu první třetiny branka nepadla, neznamenalo to, že by se nebylo na co dívat. Hrál se pohledný rychlý hokej s dobrými obranami obou modrých čar. Hosté zahrozili po polovině prvního dějství, ale jejich útočník netrefil před poloprázdnou brankou Žihadel skákavý puk. Na druhé straně měl hostující gólman Hynek Kudela plno práce se střelou Romana Bartáka, kterou neudržel a puk poskakoval po brankovišti. Bohužel pro domácí jej nikdy nedokázal doklepnout do sítě.

Druhou třetinu načali gólově opět hosté. Po přestálém oslabení hosté předvedli rychlý protiútok, domácí obránci si špatně rozebrali hostující hráče a na pravé straně sám před Romanem Boškou nedal domácímu brankáři šanci Petr Votápek.

Šanci na vyrovnání měli domácí ve dvacáté sedmé minutě. Ale přečíslení 2 na 1 zhatil Petr Zahradník nepřesnou přihrávkou. Na druhé straně se blýskl Roman Boška vynikajícím zákrokem proti Petru Votápkovi, a napravil tak chybu Lukáše Jánského a Jiřího Prkny.

Domácím k vyrovnání přispěla nedisciplinovanost soupeře. Jeho hráči se nechali vyloučit a v nabídnuté dvojnásobné přesilovce Žihadla opět srovnala skóre. Roman Kadela dostal od Petra Zahradníka ideální přihrávku mezi kruhy a podruhé v tomto utkání rozvlnil síťku soupeřovy branky.

Zhruba minutu a půl před koncem třetiny po ubráněném oslabení se domácí ujali poprvé v utkání vedení. Roman Musil našel Romana Kadelu a ten za přispění teče o hůl, hostujícího obránce, překonal Hynka Kůdelu v brance hostí potřetí.

Třetí třetina začala hrubicí jinak dobře hrajících zadáků hostí. Tu však tváří v tvář hostujícímu gólmanovi nepotrestal Martin Jánský.

A tak trestali hosté. Přesilovku, kdy na lavici hanby seděl Jiří Prkna za zdržování hry, ještě nevyužili, ale než se stačil domácí obránce pořádně zapojit do hry, překonal Romana Bošku Tomáš Plachý.

V dalším průběhu hry se hrál vyrovnaný hokej. Vedoucí branku měl na holi Roman Barták, který po chybě hostujícího brankáře trefil z úhlu pouze boční síť branky.

Na druhé straně byl blízko úspěchu Tomáš Plachý, jehož projektil rozezvučel horní tyč domácí svatyně. A když na druhé straně na poslední chvíli srazili obránci Spartaku střelu Ondřeje Pěšky z bezprostřední blízkosti, bylo rozhodnuto o dělbě bodů.

Moravskobudějovický stadion podruhé v této sezóně viděl prodloužení. V extra pětiminutovce se nic vážnějšího nestalo, i když domácí měli hned na začátku prodloužení několik slibných akcí. A tak došlo na samostatné nájezdy, kterých se bohužel pro domácí nemohl zúčastnit Roman Kadela, který byl zhruba půl druhé minuty před koncem prodloužení vyloučen společně s pelhřimovským Martinem Teclem.

První nájezd provedl bravurně Martin Hadrava, který našel skulinku mezi betony Romana Bošky – 0:1. Za domácí pak vyrovnal Roman Mikeš z blafáku pod horní tyčku – 1:1.

Druhý pelhřimovský nájezd předvedl Libor Bezděk, ale jeho střela se otřela o vnější tyčku – 1:1. Za Žihadla se jako druhý rozjel Michal Telesz. Při nájezdu se zdálo, že mu puk lehce utekl, ale zpracoval jej a podél levého betonu brankáře zasunul do branky – 2:1.

Za Spartak se k rozhodujícímu nájezdu postavil Tomáš Plachý. Aby zachoval hostům naději, musel proměnit. Jeho úmysl však Roman Boška vystihl a hokejkou mu vypíchl puk – bylo rozhodnuto.

zdroj reportáže: www.hcmb.cz

Ohlasy po utkání

Rudolf Cakl (HC M. Budějovice 2005): "Dneska si myslím, že se divákům ten zápas musel líbit, na klukách šlo vidět, že chtějí hrát, dali do utkání to, co mají, hráli zodpovědně, bojovali. Škoda těch nevyužitých šancí, bylo jich si myslím dost, i v tom prodloužení tam nějaké šance byly, takže myslím, že to že jsme vyhráli na nájezdy, že to bylo zasloužené."

Tomáš Bečka