HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
25.01.2012 | Tomáš Bečka, Pavel Rafaj | A-tým

Napínavý zápas v Kutné Hoře rozhodl Plachý

Středeční večer napsal další kapitolu zápasů Spartaku Pelhřimov v honbě za prolomení nelichotivé série proher a zisku dalších bodů. Jako první se ujali vedení domácí hráči, ale ještě do konce třetiny se podařilo hostům odskočit na dvoubrankový rozdíl zásluhou dvou tref Hrbatého a jednoho zásahu Havla. Vstup do druhé periody se lépe zdařil opět svěřencům trenéra Melouna a stav byl rázem 1:4. O minutu později však snížil Burda. A bylo ještě hůř, na rozdíl jedné branky upravil Nakládal. Poté výsledek dorovnal Kubišta. Vedení pak znovu vrátil na pelhřimovské hokejky Martin Hadrava, ale Sršni v poslední části znovu vyrovnali. Litý boj nakonec rozřešil čtyři minuty před koncem Tomáš Plachý, který dokázal odehrát celý zápas.

Kutná Hora

25.01.2012
18:00
5:6
(1:3, 3:2, 1:1)
Pelhřimov
Branky a nahrávky:4. Sladký (Králíček, Bláha), 24. Burda (Hanus), 28. Nakládal (Králíček), 30. Janata (Pomichálek, Hanus), 44. Králíček (Nakládal) - 12. Hrbatý (Zelený, Plachý), 17. Havel (Hadrava Martin, Martínek), 18. Hrbatý (Tecl, Plachý), 23. Havel (Votápek), 34. Hadrava Mart. (Martínek, Plch), 56. Plachý (Hrbatý) Vyloučení: 12:12 Využití: 1:3 V oslabení: 0:0 Diváci: 160 Průběh utkání: 1:0, 1:4, 4:4, 4:5, 5:5, 5:6

KUT: Kalousek – Janata, Šlejtr, Burda, Bílek, Vondráček, Horálek, Midas, Vylíčil, Sladký, Kubišta, Nakládal, Králíček, Veselý, Pomichálek, Bláha, Štěpánek, Janovský, Hanus, Tvrdík.

PEL: Dolejš - Zelený, Adam, Plch, Kasalý, Pour, Martínek - Tecl, Plachý, Hrbatý - Kubát, Suk, Marek Hadrava - Martin Hadrava, Havel, Votápek – Vrátný, Zadražil.

Napínavé utkání bylo k vidění na kutnohorském zimním stadiónu. Domácí toužili navázat na vítězství z Chotěboře z minulého kola a hostující Spartak rovněž prahnul po třech bodech a ukončení nelichotivé série 7 porážek v řadě. Do sestavy hostů se opět po delší době vrátil klíčový hráč Tomáš Plachý a dal o sobě vědět hned po 20 vteřinách hry, kdy zpoza branky nádherně našel Tecla, který však zamířil pouze do tyče. Domácí odpověděli hned zanedlouho, kdy jeden z domácích forvardů v dobré šanci sám před Dolejšem minul zpola odkrytou klec. V čtvrté minutě však již udeřilo, když se po nedůrazné práci hostujících beků prosadil zblízka napotřetí Jan Sladký. Pelhřimov kontroval velkou šancí Votápka, kterou však dobře chytající Kalousek, hájící domácí svatyni, zlikvidoval vyrážečkou. Spartak poté začal pozvolna přebírat aktivitu na ledě a odměnou mu byl vyrovnávací gól Hrbatého v přesilové hře, který dokázal ve 12. minutě procedit puk přes lapačku gólmana do sítě – 1:1. Ve 14. minutě měli velikou šanci naopak domácí hokejisté, ale Dolejš jí nadvakrát zlikvidoval. Jen za několik vteřin poté si domácí kapitán Králíček šel odpočinout za hákování a jeho prohřešek dokázal potrestat Havel přesnou střelou z mezikruží . Uplynula pouze minuta a Kalousek lovil puk z branky potřetí – tentokrát se prosadil opět Jan Hrbatý po milimetrové přihrávce Tecla. Novopečený otec mohl završit hattrick ještě těsně před koncem první části, ale v obrovské šanci sám před Kalouskem tentokrát neuspěl.

Do druhé periody vstoupil opět lépe Pelhřimov, když ve 23. minutě skvěle našel Votápek zpoza branky zcela nekrytého Mariána Havla, a ten se nemýlil – 1:4. Leckdo už si v tuto chvíli mohl myslet, že je zápas rozhodnut, ale opak byl pravdou. Domácí Kutná Hora nejprve vzápětí šťastně snížila po tečovaném nahození Burdy od modré (2:4), poté ve 27. min. korigovala již na rozdíl jedné branky po krásné souhře Králíček-Nakládal (3:4), aby v čase 29:22 dokázala po přesilovkové trefě Janaty utkání opět vyrovnat – 4:4. Domácí byli v této části utkání lepším týmem na ledě a hráči Pelhřimova byli po třech rychlých direktech jako opaření. Nový optimismus do žil jim vlil až Martin Hadrava, který v čase 33:34 v přesilovkovém nájezdu 2 na 1 zvolil střelu backhandem a vyplatilo se – 4:5. Vedení Spartaku mohl ještě pojistit Jiří Kubát, ale v 16. minutě 2. třetiny orazítkoval jen horní tyč Kalouskovy svatyně.

Úvod třetího dějství hry se nesl ve znamení snahy hostů pojistit své jednobrankové vedení, ale ani dvě dobré střely Adama od modré, ani následné šance Suka a Kubáta se neujaly. Podle známého rčení nedáš – dostaneš, se pak u hrazení dostal k puku Nakládal, předložil Králíčkovi a ten nadvakrát zblízka překonal Dolejše – 5:5. Domácí byli rázem opět na koni a ve 45. minutě šli málem do vedení – proti byl ovšem Daniel Dolejš v pelhřimovské brance, který předvedl neuvěřitelný zákrok lapačkou proti domácímu střelci zakončujícímu z voleje dobře sehranou situaci 2 na 1. Následně spálili své příležitosti i hosté – ani Kubát v samostatném nájezdu v oslabení, ani Plch o chvíli později, své velmi dobré šance neproměnili. Když už to vypadalo, že dramatické utkání spěje pomalu do prodloužení, vybojoval v 56. minutě utkání puk u mantinelu Hrbatý, přistrčil Plachému a pelhřimovský spasitel trochu se štěstím překonal Kalouska – 5:6. Kutná Hora ještě vyvinula závěrečný tlak, hosté se ocitli v několika nebezpečných situacích, ale ani odvolání gólmana v poslední minutě již k vyrovnání nevedlo. Pelhřimov tak vybojoval velmi důležité vítězství, které se ale nerodilo vůbec snadno.

Pavel Rafaj