HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
21.09.2011 | Jiří Rada, Tomáš Bečka | A-tým

Po divoké přestřelce se radoval Žďár nad Sázavou

Hosté ze Žďáru nad Sázavou přijeli k utkání 4. kola se zpožděním, ale na jejich výkonu to znát nebylo. Byli to právě oni, kdo se ujal vedení, které již do konce utkání nepustili. I když Spartak dvakrát vyrovnal a poté několikrát dotahoval, svoji ztrátu již nedokázal dohnat. Za vyzdvyhnutí ovšem stojí dvě přesné trefy obránce Rašnera, který ovšem po utkání být šťastný nemohl.

Pelhřimov

21.09.2011
18:00
4:6
(1:2, 1:1, 2:3)
Žďár nad Sázavou
Branky a nahrávky: 11. Plachý (Tecl), 31. Kubát (Adam), 50. Rašner (Plch), 55. Rašner (Tecl) - 3. Ježek (Sobotka M., Plachý), 13. Kočan (Kotlík), 40. Bukáček (Havelka), 43. Man (Plachý), 53. Kotlík (Kočan, Sobotka), 60. Man (Ježek). Rozhodčí: Němec - Samuel, Kotlík. Vyloučení: 3:6, navíc Suk (PEL) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 488. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:4, 3:4, 3:5, 4:5, 4:6.

PEL: Dolejš - Rašner, Pour, Novotný, Adam, Kasalý, Plch, Beneš - Hrbatý, Plachý, Tecl - Havel, Kubát, Suk - Hadrava Martin, Votápek, Workman - Vrátný, Hubata

ZNS: Linhart - Pleva, Smejkal, Sobotka R., Střecha, Šír, Sobotka Martin, Havelka, Plachý J., Kunstmüller, Bukáček, Man, Kotlík, Ježek, Šulc, Kočan, Hron

Do prvního derby v sezóně nastoupily i dvě nové posily Spartaku. Obránce Pour se zařadil do první obranné dvojice s Rašnerem a Kanaďan Joel Workman nastoupil na pravém křídle ve třetí formaci. Začátek zápasu vyšel lépe hostům. Po aktivním nástupu si vykoledovali vyloučení Suka, jehož přestupek potrestal dorážkou z bezprostřední blízkosti Ježek.

Pelhřimovští se poté tlačili před brankaře Linharta, ovšem žádná ze šancí nebyla proměněna. Až v 11. minutě se ujala přesilovková bomba Plachého z mezikruží. Vyrovnaný stav vydržel pouze dvě minuty. Po vhazování před Dolejšem se puk zamotal pod brusle hráčů. Nejrychleji se zorientoval Kočan, a postřelil tak bezmocného brankaře Pelhřimova.

Oba celky hrály především ze zabezpečených obran a vyložených šancí bylo tedy pomálu. Leč domácí se stále hnaly do dalších útočných výpadů, se kterými si dokázala poradit ať už hostující obrana, nebo její brankář. Na samém závěru třetiny hráli domácí přesilovou hru. Pelhřimovští dokázali rozvlnit síť žďárské klece, ovšem ještě před tím zazněl klakson pro ukončení třetiny.

Začátek druhé periody měli pod kontrolu svěřenci trenéra Melouna. Druhý útok zamkl hosty v obranném pásmu, ovšem toto obléhání branky nevedlo k vyrovnání zápasu. Blízko k tomuto počinu měl Plachý. Jeho dělovku však zastavila skvělá lapačka brankaře Linharta.

Ve 25. minutě se naskytla Pelhřimovu příležitost zahrát si minutu a čtyřicet jedna sekund dlouhou přesilovku pět na tři. Při této situaci si Pelhřimovští nevytvořili jedinou slibnou šanci a stále zůstávali o gól pozadu.

Pelhřimov se i nadále tlačil do útoku. Střelu Votápka dokázal žďárský brankař zneškodnit. Ovšem se střelou Kubáta si nedokázal poradit, když domácí útočník procedil puk mezi Linhartovy betony.

Už se zdálo, že po druhé siréně se půjde do kabin za vyrovnaného stavu, ale Bukáček se po vhazování vymotal až před Dolejše a nekompromisně zavěsil. Stalo se tak pouhých sedmadvacet sekund před vypršením druhé třetiny.

Do poslední části nastupovali domácí bruslaři s jasným úkolem, vyrovnat. Ovšem místo toho se Žďáru povedlo vstřelit čtvrtý gól z hole Mana. Dolejš vyrazil Plachého střelu nad sebe a kotouč mu poskakoval na zádech. Mladý gólman ještě dokázal zkrotit neposedný puk, leč na dorážku žďárské posily z Jihlavy byl krátký.

Pelhřimov tak musel dohánět dvougólové manko. První část z náskoku ukrojil Rašner, jehož střela při signalizovaném vyloučení prosvištěla až za záda Linharta. Spartak tahal celý zápas za kratší konec provazu, což se potvrdilo v 53. minutě. Osamocený Kotlík, na něhož pelhřimovská obrana zcela zapomněla, vstřelil pátý gól svého týmu.

Domácí celek však zbraně nesložil a opět se dotáhl na rozdíl jediné branky. Při další výhodě se další střelou prosadil podruhé v utkání Rašner, který pět minut před koncem vykřesal jiskřičku naděje.

Spartak se pokoušel vyrovnat v závěrečné power play, ovšem neúspěšně a žďárský Man dvě sekundy před konce zápasu definitivně rozhodl o výhře Plamenů. Pelhřimov tak poprvé v sezóně okusil hořkost porážky, která je navíc o to bolestivější, že přišla na domácím ledě s odvěkým rivalem.

Ohlasy po utkání

Marin Meloun (trenér Spartaku Pelhřimov): Zápas měl vysoké tempo a vyhrál ten lepší, což byl v tomto případě Žďár. Bohužel jsme nedokázali zužitkovat naše šance a na rozdíl soupeři se tato činnost vedla. Zatímco my jsme se na gól hodně nadřeli, tak soupeř měl i o malinko více štěstí a dokázal vstřelit vcelku snadné góly. Určitě nám chyběl důraz před brankovištěm a také trochu srdíčko.

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďáru nad Sázavou): V první řadě to byl ohromný boj, kdy se projevil náboj derby, který chce každý vyhrát. Musím klukům velmi poděkovat, protože odvedli precizní práci. Jsem rád, že se nám svým způsobem podařilo eliminovat první řadu Spartaku, hlavně Plachého a Hrbatého. Sice Plachý dal gól z přesilovky, ovšem jinak jsme je v podstatě nepustili do větší šance. A co se negativně podepsalo na tomto zápase, a musím říci, že zde v Pelhřimově je to bohužel pravidelně, je to, že ve třetí třetině jsme hráli proti dvou soupeřům. Jedni byli červení a ti druzí byli (odmlčí se). Ať si to každý přebere sám. A je jen obrovské štěstí, že jsem se krotil, a že mám uznání vůči rozhodčím. Ovšem dávat krosčeky u mantinelu a nebýt potrestán, to se opravdu často nevidí. V náš prospěch naštěstí rozhodo, že jsme celý zápas byli ve vedení. Důležité bylo vstřelení třetího gólu na konci druhé třetiny, což nás velmi povzbudilo a nakonec si myslím, že rozhodlo.

Tomáš Bečka