HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
13.02.2011 | Tomáš Bečka | A-tým

Spartak podlehl Trutnovu, i přesto narazí ve čtvrtfinále na Milevsko

Pelhřimov šel do utkání proti Trutnovu s myšlenkou toho, že v případě tříbodového zisku by ho čekalo v play-off Milevsko. První gól zaznamenali hosté, ovšem domácí rychle vyrovnali. Poté se Trutnovští dostali do dvoubrankového trháku, který se podařil domácím smazat a skóre otočit ve svůj prospěch. Bohužel pro Spartak se podařilo soupeři vyrovnat a v prodloužení padla vítězná branka z hole protivníka. Ačkoli Spartak prohrál, tak se ve čtvrtfinále utká s Milevskem, jelikož Nymburk doma nestačil na Chotěboř.

Pelhřimov

13.02.2011
17:00
4:5 pr.
(1:2, 1:1, 2:1 - 0:1)
Trutnov
Branky a nahrávky: 6. Suk (Hadrava), 30. Mikšovský (Tecl, Hrbatý), 41. Hadrava (Suk), 45. Fibikar (Tecl, Hrbatý) - 5. Dome, 13. Chochola (Šimoníček), 29. Šimoníček (Rejzek), 54. Rejzek (Chytráček), 61. Chytráček (Švejnoha) . Rozhodčí: Pokorný - Samuel, Zídek . Vyloučení: 5:6 . Využití: 1:0 . V oslabení: 0:1. Diváci: 632 . Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 4:3, 4:4, 4:5 .

PEL: Dolejš - Rašner, Roháčik, Kasalý, Fibikar, Petráček, Šustr, Beneš - Tecl, Mikšovský, Hrbatý - Suk, Kubát, Hadrava - Votápek, Dostál, Barták

TRU: Škrabejl - Antonín, Kuna, Chytráček, Dlab, Dome, Stehno, Mašek, Mlejner, Mečiar, Šimoníček, Šejnoha, Svoboda, Rejzek, Klement, Provazník, Malinský, Chochola, Veselý, Procházka, Poskočil

Před zápasem musel řešit trenér Meloun absenci dvou útočníků, Plachého s Havlem. Prvně jmenovaného zužují teploty a Havel má problémy se zuby. V prvním útoku tedy nastoupil Mikšovský, druhá řada zůstala bez úprav a ve třetí formaci se představili vedle Dostála Votápek s Bartákem.

Do posledního utkání základní části vstoupili lépe trutnovští hokejisté. Již v páté minutě se ihned po vhazování prosadil Dome, který zcela rozebral pelhřimovskou obranu. Odpověď na sebe ale nenechala dlouho čekat. Hadrava vykroužil z pravého rohu a vystřelil na brankaře Škrabejla. Ten však jeho střelu vyrazil před sebe, kterou Suk dopravil za brankovou čáru.

Soupeř se z vyrovnávacího gólu rychle otřepal a okamžitě se snažil převážit vedení opět na svou stranu. Brankař Spartaku Dolejš ovšem držel střelce soupeře na uzdě. Leč až do 13. minuty. V ten čas hráli domácí přesilovku, nýbrž špatnou rozehrávku zachytil Šimoníček, jehož střelu Dolejš vykopl před sebe a dojíždějící Chochola měl lehkou úlohu v podobě dopravení kotouče do odkryté pelhřimovské branky.

Po tomto gólu se vnesla na hole domácích lehká nervozita, která byla znát především na nepřesných přihrávkách, které však trápily svěřence trenéra Melouna po celý zápas. Díky tomu se hosté často dostávali na dostřel pelhřimovské svatyni. Jako na začátku 17. minuty, kdy ujeli Procházka spolu se Šimoníčkem. Toto přečíslení ovšem dokázal Dolejš zlikvidovat. I proto se šlo do kabin za stavu 1:2 pro hosty.

Druhá třetina začala o pětadvacet minut později, jelikož šatna hostujícího týmu byla vykradena. Ačkoli hokejisté Trutnova jistě byli znechuceni touto situací, rozhodli se v zápase pokračovat. Do dalšího průběhu hry ovšem už nezasáhl Rašner vinou zranění.

V první vážnější akci druhé periody se objevil kapitán Tecl, jenž po individuálním průniku Hrbatého nedokázal trefit poloodkrytou část brány. A jak to tak ve sportu bývá, přišel zákonitě trest. Na druhé straně se zmocnil puku Šimoníček, projel pelhřimovskou obranou jako nůž horkým máslem a při svém zakončení nedal Dolejšovy sebemenší šanci.

Pelhřimovu se však podruhé v utkání podařilo rychle zareagovat na inkasovanou branku. Hrbatý spolu s Teclem ujížděli na jediného obránce. Tecl po přihrávce od Hrbatého bleskurychle nahrál na najetého Mikšovského, za jehož střelou se brankař Škrabejl pouze ohlédl.

Tento zásah zapůsobil na domácí jako elixír, jímž se v přestávce mezi druhou a třetí třetinou, dostatečně občerstvili. Ihned po 45 sekundách třetí dvacetiminutovky se totiž díky důrazu na brankovišti prosadil Hadrava a vyrovnal tak stav utkání.

A aby toho nebylo málo, tak o další pět minut si poprvé v zápase Pelhřimovští vychutnávali pocit vedoucího týmu. Při přesilové hře našel Tecl u levé tyče nikým nekrytého Fibikara, který si připsal druhý zásah v sezóně.

Vedení udržel Spartak až do 54. minuty. Do té doby bezchybný Dolejš si při střele Rejzeka vybral slabší moment. Nepříliš prudká střela trutnovského obránce se zatoulala mezi betony šestnáctiletého gólmana. Ovšem na obhajobu strážce domácí svatyně nutno podotknout, že v momentu střeli před ním přejeli dva hráči a Dolejš měli tedy z části zakrytý výhled.

Gól do konce řádné hrací doby nepadl a muselo se prodlužovat. Časomíra však ukrojila z nastaveného času pouze 28 sekund a hosté se radovali z dosažené branky. Ve sprinterském souboji nestačil Fibikar na Chytráčka, který rychlou střelou překonal gólmana Spartaku.

Ačkoli se Spartaku nepodařilo vydolovat potřebné tři body, litovat nemusí. Jelikož Nymburk překvapivě podlehl doma Chotěboři, tak ve čtvrtfinále změří Spartak síly s Milevskem, které je přijatelnější soupeř pro partu kolem kapitána Tecla než Kolín, s nímž nedokázal Pelhřimov v letošní sezóně získat ani bod.

Tomáš Bečka