HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
27.01.2011 | Jiří Rada, Tomáš Bečka | A-tým

Spartak doplatil na neproměňování přesilovek

V odloženém utkání nepředvedl ve čtvrtek na pelhřimovském ledě ani jeden z týmů kdoví jaký hokej, ale hosté z Jindřichova Hradce byli přeci jenom o něco lepší. Úvodní branku sice vstřelil Pelhřimov ve vlastním oslabení, jenže poté se začal prosazovat Vajgar. Jiskřičku naděje ještě vykřesal z trestného střílení debutant v pelhřimovském dresu Adam Pometlo, ovšem Hradec přidal další branky a o vítězi nebylo pochyb. Jihočeši vyhráli 6:3.

Pelhřimov

27.01.2011
18:00
3:6
(1:3, 2:2, 0:1)
Jindřichův Hradec
Branky a nahrávky: 6. Suk (Mikšovský), 22. Pometlo, 35. Votápek (Šustr) - 10. Bula (Dvořák), 11. Skokan (Mikš), 12. Bula (Procházka, Stejskal), 28. Milotínský (Dvořák Mi.), 30. Skokan (Milotínský), 53. Skokan (Milotínský, Mikš). Rozhodčí: Doležal - Klouda, Křivohlavý. Vyloučení: 5:11, navíc Pometlo (PEL) 5+OK a Hofmaister (JHR) 5+OK. Využití: 0:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 631. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:5, 3:5, 3:6.

PEL: Klestil (od 31. Čekal) - Rašner, Kasalý D., Posmyk, Petráček, Šustr, Beneš - Hrbatý, Plachý, Mikšovský - Suk, Havel, Pometlo - Vysloužil, Votápek, Dostál - Hadrava

JHR: Kubeš - Zíb, Procházka, Dvořák Mi., Tupý, Heršálek, Chmel - Bula, Mařík, Dvořák - Mikš, Stejskal, Skokan - Hofmaister, Sýbek, Hájek - Popelka, Mazanec, Dolina

K poslednímu lednovému utkání na domácím ledě nastoupil Pelhřimov opět v poslepované sestavě. Do zápasu nezasáhlo vinou zdravotních problémů trio Fibikar, Roháčik a Havel. Dále nemohl nastoupit Tecl, o jehož trestu ještě vedení soutěže nerozhodlo. Poprvé se naopak domácím divákům představil táborský Petráček, a jihlavští útočníci Vysloužil s Pometlem. Z prvoligové Dukly přijel vyztužit obranné řady také Posmyk. Mezi tři tyče se opět postavil Tomáš Klestil.

Spartak vedl jako kapitán do bitvy s Jindřichovým Hradcem Hrbatý a po šesti minutách mohl slavit se spoluhráči první gól v síti soupeře. V oslabení ujelo duo Mikšovský - Suk. Prvně jmenovaný se protlačil až před gólmana, jenž puk vyrazil přímo před centra druhé lajny a ten doklepl puk do odkryté brány.

Domácí hokejisty posadila tato povedená akce na koně, ze kterého ovšem rychle spadli po vyrovnávací brance Buly. Ta ale byla přinejmenším sporná, jindřichohradecký forvard totiž dopravil kotouč do brány i s Klestilem. Nicméně rozhodčí ukázal s ledovým klidem přímo do branky Pelhřimova, což znamenalo, že gól platí.

A aby toho nebylo pro svěřence trenéra Melouna málo, za dalších deset sekund se podařilo hostům stav otočit. Po nedůslednostech v pelhřimovské obraně se dostal do šance Skokan a nabídnutou příležitost přetavil v druhý gól Vajgaru.

Kritická tříminutovka Spartaku v prostřední části první třetiny byla dovršena brankou Buly, který přesně zužitkoval přihrávku přes celé útočné pásmo od Procházky. V tu chvíli byla na hráčích Spartaku znát značná herní nepohoda, kterou dokumentovaly nepřesné přihrávky a trápení v přesilovkách.

Do druhé části se vřítil jako uragán útočník Pometlo. Svou aktivitou si pro sebe vybojoval trestné střílení, které bez zaváhání využil a vykřesal tak pro Pelhřimov jiskřičku naděje. Označení uragán je na místě, jelikož se v polovině druhé dvacetiminutovky pustil s Hofmeistrem do pěstní potyčky, za což oběma hráčům udělil rozhodčí trest na pět minut plus do konce utkání.

Místo očekávaného tlaku domácích a snahy o vyrovnání skóre, se podařilo hostům znovu navýšit své vedení. Přesnou střelou k tyči z mezikruží se prezentoval Milotínský. Největší rozdíl mezi Spartakem a Vajgarem byl ve čtvrtek večer v produktivitě. Soupeř na rozdíl od Pelhřimova dokázal zužitkovat své vytvořené šance, a proto se o dalších sto dvacet sekund radovali hosté popáté. Ve vlastním oslabení se prosadil Skokan. To už bylo na Klestila moc a místo něj se postavil do brány počtvrté v sezóně Jan Čekal.

Na dvoubrankový rozdíl snížil střelou pod horní tyč v polovině 35. minuty Votápek a naděje na bodový zisk z tohoto utkání stále žila.

Jenže sami hráči Spartaku tuto variantu nepodpořili. Důvodů by se našlo hned několik. Špatná rozehrávka trápila tým celých šedesát minut a i díky tomuto faktoru nebyli pelhřimovští schopni vymyslet jedinou kloudnou akci v početní výhodě. Kádr též nemá jasného lídra kvůli absenci Tecla, což je zejména pro nové a mladé hráče těžké. Nezkušenost byla na hře Spartaku hodně znát. Vždyť nejstarším hráčům, Hrbatému a Plachému, je teprve 25 let. Navíc se tým teprve otřepává z chřipkové epidemie, což na výkonech některých hráčů bylo zjevné.

Do třetí třetiny se tedy nastupovalo za stavu 3:5 pro hosty. A ačkoli se Spartak pokoušel o zkorigování stavu, neuspěl a naopak hosté opět udeřili. Po akci na jeden dotek se mohl ze svého třetího zásahu v utkání radovat Skokan.

Tímto byl gólový účet zápasu uzavřen a Jindřichův Hradec si domů odvážel zaslouženou výhru 6:3. Pelhřimov se po dalším tvrdém direkt udržel na pátém místě, ovšem pouhý bod před šestým Nymburkem.

Tomáš Bečka