HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
19.01.2011 | Jiří Rada, Tomáš Bečka | A-tým

Rozhodčí zařídil Sršňům dva body

Nevídaný konec zápasu! Spartak si sice hned v úvodu první třetiny vytvořil tří brankové vedení, ale ani to mu nakonec na plný bodový zisk nestačilo. Díky neproměňování jasných šancí pelhřimovských hokejistů se Kutná Hora vrátila do utkání a po chybě rozhodčích pak dokonce vyrovnala z jasném ofsajdu. Přestupek proti pravidlům viděl kromě čárového sudího celý stadion, což samozřejmě vyvolalo v hledišti pořádnou vlnu emocí. Zlost domácích pak gradovala v prodloužení, protože Sršni v něm dokázali zápas otočit a domů si vezli dva body.

Pelhřimov

19.01.2011
18:00
3:4 pr.
(3:0, 0:2, 0:1 - 0:1)
Kutná Hora
Branky a nahrávky: 4. Havel (Mikšovský, Rašner), 11. Plachý (Rašner), 11. Mikšovský (Havel, Suk) - 29. Veselý (Vylíčil, Florián), 33. Králíček (Nakládal, Prachař), 59. Adamec (Kořínek), 61. Nakládal (Kadlec). Rozhodčí: Humpolíček - Černý, Kříž. Vyloučení: 6:6, navíc Tecl (PEL) TH za nesportovní chování a Vylíčil (KUH) 5+OK za vražení na mantinel. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 504. Průběh utkání: 3:0, 3:4.

PEL: Dolejš - Rašner, Kasalý D., Roháčik, Šustr, Jelínek, Beneš - Tecl, Plachý, Votápek - Havel, Mikšovský, Suk - Hadrava, Kasalý F., Hubata

KUT: Kalousek - Veselý, Kadlec, Janata, Nakládal, Fejgl, Kořínek, Florián, Bláha, Pelán, Prachař, Adamec, Muras, Králíček, Vylíčil, Kraučuk, Šleitr, Pálek

Pro zápas s Kutnou Horou musel trenér Meloun složitě skládat sestavu, jelikož Fibikar se nedostavil z pracovních důvodů a útočníci Hrbatý s Dostálem nenastoupili vinou nemoci. Do obrany tedy Meloun zařadil Beneše a Dominika Kasalého. V prvním útok hrál spolu s Plachým a Teclem Votápek, ve druhé formaci se představila nová posila Spartaku Adam Mikšovský. A třetí řadu doplnil Hubata. Do brány se postavil po jedno zápasové pauze Dolejš.

Úvod zápasu Spartaku vyšel a svou aktivitou si vynutil dvojnásobnou přesilovou hru, kterou využil střelou z mezikruží Havel. Pelhřimov nepolevoval a Sršni byli pod neustálým tlakem domácích hokejistů a v 11. minutě to bylo už o dva góly. Plachý se ocitl sám před gólmanem a střelou švihem se nemýlil.

Sotva rozradostnění diváci dosedli na svá místa, byl tu další zásah do černého. Tentokrát se po bezchybné přihrávce od Havla prosadil debutant Mikšovský. Kdo by si v tu chvíli pomyslel, že je to od domácího týmu vše.

V první třetině přišel Spartak o obránce Jelínka. Pelhřimovský bek byl přimáčknut napadajícím hráčem na mantinel. Nešťastně si nechal ruku pod tělem. Domácí obránce si stěžoval na bolest ramene a v zápase nemohl kvůli bolestem dále pokračovat.

I začátek druhé části byl pod taktovkou Pelhřimova. Plachý ani Roháčik však své šance nezužitkovali. Na druhé straně začali vystrkovat drápky kutnohorští hokejisté. Při svojí přesilové hře se mezi soupeři prosadil Veselý a snížil na dvoubrankový rozdíl.

Ve 33. minutě si přesilovou hru pět na tři zahráli též hosté. A naložili s ní stejně jako Pelhřimov, tady gólem v síti soupeře. Nakládalova střela se odrazila od zadního mantinelu a Králíček nasměroval puk zleva do odkryté pelhřimovské branky.

Běžela předposlední minuta druhé třetiny a brankař Kousal se rozhodl rozehrávat. Povyjel před svoji branku, rozehrál, ale co nevidět ho atakoval Havel. Následně se strhla šarvátka za kutnohorskou branku. Její nejaktivnějšími účastníky byli Havel a Janata. Zchladit si hlavu šel na trestnou lavici pouze domácí hráč. Když Havel usedl na lavici hanby, ukázal na něj brankař Kousal velmi nesportovní gesto. Prstem si přejel po krku, což vyvolalo další ohlasy, ovšem rozhodčí k údivu všech zůstali ledově klidní. Tyto incidenty strhly lavinu emocí, které propukaly nejen na ledě, nýbrž i na tribunách pelhřimovského stadionu.

Třetí třetina nezačala nijak závratným tempem. Sršni se sice tlačili do útoku se snahou vyrovnat stav utkání, leč pelhřimovská obrana byla plně koncentrována. Třetí třetina se blížila ke svému konci a diváci v ní neviděli vážnější situace ani na jedné straně. To ovšem nikdo netušil co bude následovat.

Po nepřesných rozhodnutích jak čárových, tak i hlavního rozhodčího se hráči dostali do varu a svoji aktivitu přeháněli. Jako hostující Vylíčil, když narazil obránce Šustra na mantinel. Bezvládné Šustrovo tělo leželo nehybně na ledě a leckterým fanouškům pozorující tuto situaci by se krve nedořezalo. Značně otřeseného Šustra pak museli spoluhráči odvést do kabiny. Vylíčil vyfasoval pět plus do konce utkání.

A poslední minuty třetí třetiny? Označení jako fraška či komedie jsou na místě. Kutná Hora se odhodlala ke hře bez brankaře. Hostující útočníci se však vystavili do ofsajdu. Kdo ovšem čekal hvizd rozhodčí byl velmi překvapen, neboť jeho píšťalka zůstala němá a dezorientovaní pelhřimovští hráči potřetí v zápase inkasovali. Vyrovnávací gól zařídil Adamec.

Další reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Němý rozhodně nezůstal kapitán Tecl, který cítil jasnou křivdu svého týmu. Neovládl se a napadl čárového rozhodčího, za což byl potrestán trestem ve hře. Spartak byl poškozen, ovšem hráči se museli zkoncentrovat na další momenty hry, jelikož před ukončení řádné hrací doby je čekalo oslabení třech proti čtyřem. Gól do konce třetí třetiny nepadl a následovalo prodloužení.

V nastaveném čase nedokázal Dolejš polapit střelu Nakládala a Sršni si tedy odváží dva body. Ačkoli jsou rozhodčí jen lidé, v dnešním utkání se dopustili spousty přehmatů, které hráči Spartaku a jejich fanoušci jen těžko chápali. Kutná Hora tedy vydolovala dva body, ovšem ani to je neodpoutalo od předposlední příčky v tabulce Střed. Pelhřimov si ovšem i přes dvoubodovou ztrátu přilepšil a vyšvihl se na třetí místo.

Tomáš Bečka