HC LEDNÍ MEDVĚDI PELHŘIMOV
04.12.2010 | Jiří Rada | A-tým

Skvělý výkon brankáře Dolejše nasměroval Spartak ke třem bodům

S velice mladou sestavou se Pelhřimov postavil kompletnímu Benešovu, ale ani absence některých hráčů ho nedokázala zastavit. Důvěru v brance Spartaku dostal teprve šestnáctiletý Daniel Dolejš, který se stal základním stavebním kamenem vybojované výhry 5:4. Na ledě lídra tabulky skupiny Střed zajistil Spartaku všechny body 37 vteřin před koncem normální hrací doby baseballovým úderem střelec Jan Hrbatý.

Benešov

04.12.2010
17:00
4:5
(1:1, 2:2, 1:2)
Pelhřimov
Branky a nahrávky: 12. Bosas (Kaňka), 22. Vacek (Jágr), 32. Kaňka (Jonáš, Kouba), 59. Bosas (Kaňka) - 14. Hrbatý (Plachý), 25. Kubát (Hadrava), 36. Rašner (Plachý), 51. Hrbatý (Kubát), 60. Hrbatý (Plachý). Rozhodčí: Würtherle - Vaněk, Ondráček. Vyloučení: 8:10, navíc David, Vacek (oba BEN) a Roháčik (PEL) 10 OT. . Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 150. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 3:4, 4:4, 4:5.

BNS: Maláč - Košatka, Verbík J., Verbík R., Kouba, Burda, Drda, Strnad, Jágr, Jonáš, Kocman, Kouřil, Burián, Kaňka, David, Holánek, Starec, Bosas, Vacek

PEL: Dolejš - Rašner, Roháčik, Fibikar, Šustr, Jelínek, Beneš - Tecl, Plachý, Hrbatý - Kubát, Suk, Hadrava - Votápek, Dostál, Barták

Hlavní trenér Spartaku se opět musel obejít bez nemocného útočníka Havla a tentokrát i bez obránce Plcha, jenž si plnil pracovní povinnosti. Do sestavy se naopak mohl vrátit Fibikar, který ve středeční dohrávce s Kutnou Horou nastoupit nemohl.

Vstup do utkání hostům nevyšel a již po minutě a půl se museli bránit přesilové hře hostů, kteří ovšem udeřit nedokázali. Hra se přelévala ze strany na stranu, ovšem úvodní nápor patřil domácím, přičemž břevno Dolejšovy branky trefil Jonáš. Když už se zdálo, že se do hry dostane také Spartak, přišla první branka domácích. Bosase neuhlídali ani dva bránící hráči Pelhřimova a ten šťastnou střelou z otočky poslal svůj tým do vedení.

Po této brance se tlak Vodních lvů navyšoval, ale do žádné vážnější šance se svěřenci trenéra Vobeckého nedostali, a když už, tak Dolejš byl připravený. Ve 14. minutě pak přišlo vyrovnání Spartaku. Plachý vyslal do brejku Hrbatého, který Maláče bez větších problémů překonal. V samém závěru utkání mohl poslat domácí do vedení Strnad, jenže Dolejš se proti jeho střeleckému pokusu vytáhl a dodal si tak potřebné sebevědomí do další části utkání.

Jak hostující brankář první třetinu zakončil, tak prostřední část začal. Ovšem proti Vackovi byl bezmocný. Benešovský útočník dostal trestuhodně příliš prostoru, kterého využil a tváří tvář pelhřimovskému brankáři zakončil na lapačku. Domácí byli v tu chvíli na koni a šestnáctiletý mladík v pelhřimovské brance neměl ani chvilku klidu. Oddechnout si mohl teprve ve 25. minutě, kdy Hadrava vyslal skvělým pasem Kubáta, který se nemýlil a opět vyrovnal.

Nedá se říci, že by Spartak diktoval tempo hry, ale na druhou stranu Benešov do vážnějších šancí nepouštěl. Snad výjimkou byla šance Romana Verbíka, kterou Dolejš zlikvidoval perfektním semaforem. Ovšem ve 31. minutě putovali krátce za sebou na trestnou lavici dva hráči Pelhřimova, což dokázal potrestat Kaňka, jenž zakončil do prázdné branky kombinaci na jeden dotek.

Vedení domácích opět netrvalo dlouho. O pět minut déle napřáhl na modré čáře Rašner a jeho střela skončila až za bezmocným Maláčem. O chvíli později mohl další branku Pelhřimova přidat Barták, ale kotouč nad beton benešovského brankáře zvednout nedokázal, a tak mohl následovat protiútok domácích, ale kapitán Kaňka branku netrefil.

Třetí třetinu bezpochyby ovládl hlavní rozhodčí a nejvíce emocí nepřineslo dění na ledě, ale jeho výroky, které kolikrát šokovali nejen střídačku hostů. V samém úvodu třetí dvacetiminutovky vyslal Jelínek do úniku Kubáta, jenž tentokrát proti bývalému spoluhráči neuspěl. Poté přišli velké šance Benešova, které obětavými zákroky zastavil Beneš.

V rozmezí tří minut následně hlavní rozhodčí rozdal celkem 26 trestných minut a emoce byly na světě. Hlavní postavou byl však brankář Spartaku Dolejš a Hrbatý. Nejdříve pelhřimovský brankář dokázal zlikvidovat stoprocentní šanci Jonáše, ale poté ve vlastním oslabení udeřil Hrbatý, který potrestal zaváhání brankáře domácích a poslal tak hosty poprvé v utkání do vedení.

Domácí měli před sebou ještě bezmála deset minut hry a zbraně rozhodně nesložili. Spartak se musel bránit až neskutečnému tlaku ze strany Lvů, ale brankář Dolejš dokázal celou situaci ustát a výrazně tak držel svůj tým ve vedení. Ovšem v čase 58:27 přišlo přísné vyloučení hostujícího Fibikara za zdržování hry a domácí početní výhodu dokázali s přispěním pelhřimovského obránce vyrovnat.

Pelhřimov by v tu dobu bral i bod za případnou remízu, ale domácím to bylo stále málo. Třicet sedm vteřin před třetí sirénou ovšem nahodil puk na domácí branku Plachý a s velkým štěstím usměrnil kotouč za Maláče Hrbatý, který svým třetím gólem v utkání rozjásal nejenom skupinku pelhřimovských fanoušků, ale i celou střídačku Spartaku, která se otřásala v základech.

Když sedm vteřin před koncem utkání dokázal Dolejš udržet puk ve své lapačce, bylo jisté, že tři body si odveze Pelhřimov, který tak nejméně do nedělních zápasů zůstane na skvělém druhém místě skupiny Střed.

Jiří Rada